اضطراب جنسی چیست؟ درمان ترس از رابطه زناشویی
اضطراب جنسی و راه های مقابله با آن
فهرست مطالب
اضطراب هنگام رابطه جنسی
اضطراب جنسی و اختلال نعوظ از مشکلات شایع جنسی است و ربطی هم به جنسیت ندارد. از دلایل مؤثر بر این اختلال میتوانیم به توقعات و نگرانیهای شخصی از شریک جنسی اشاره کنیم. قرار است رابطه جنسی لذتبخش باشد؛ اما اگر مدام نگران وضعیت پیشروی رابطه باشید لذت بردن برایتان سخت میشود! اگر میخواهید بارقه امید را به زندگی عاشقانه خود بازگردانید، بیاموزید چرا ممکن است اضطراب ایجاد شود و راهکارهای مناسب در این شرایط را یاد بگیرید. در حالت اضطراب رابطه نه تنها رضایتبخش نیست، بلکه بسیار سخت و دشوار است! با ما همراه باشید تا راههای مقابله با این اختلال را به شما آموزش دهیم. برای دریافت آموزش خصوصی می توانید از مشاوره آنلاین سلامت جنسی پذیرش ۲۴ کمک بگیرید.
علائم اضطراب جنسی
حالت روحی تأثیر زیادی بر توانایی تحریک جنسی دارد. حتی اگر با کسی باشید که میدانید پیش او جذابیت جنسی دارید، باز هم ممکن است نگران این باشید که آیا میتوانید همسرتان را راضی کنید یا نه؛ این موضوع میتواند انجام رابطه را برای شما غیرممکن کند. می توانید با متخصص سلامت جنسی گفت و گو کنید .
یکی از اثرات هورمون استرس تنگ شدن رگهای خونی است. وقتی خون کمتری به آلت تناسلی برسد تحریک مشکل میشود. البته مردها به شکل معمولی مشکلی در هیجانزده شدن ندارند؛ فقط ممکن است تحت تأثیر اضطراب جنسی قرار گرفته و نتوانند نعوظ پیدا کنند (آلت تناسلی به شکل عمود درنمیآید). اضطراب جنسی در زنان به اندازه مردان مشخص نیست اما بر تحریک زنان تأثیر میگذارد. درواقع از چرب شدن واژن در رابطه جنسی جلوگیری میکند و میل بدنی به معاشقه را از بین میبرد.
به طور کلی اضطراب جنسی بر نحوه عملکرد شما در رختخواب تأثیر دارد و باعث میشود نتوانید به نحواحسن رابطه برقرار کنید. همچنین به حدی شما را مضطرب میکند که یا نمیتوانید سکس داشته باشید یا فعالیت جنسی شما بیش از حد افزایش مییابد. اضطراب در رابطه جنسی میتواند موارد زیر را هم ایجاد کند:
- انزال زودرس
- ناتوانی در ارگاسم
- عدم علاقه به رابطه جنسی
همچنین تحقیقات حاکی از آن است که افراد دگرجنسگرا که اضطراب رابطه جنسی را تجربه میکنند به داشتن تجارب جنسی با پارتنرهای مختلف ترغیب میشوند.
علت استرس هنگام رابطه جنسی
رابطه جنسی فراتر از یک پاسخ فیزیکی است. به عبارتی نوعی رابطه است که با احساسات شما ارتباط دارد. وقتی ذهن شما بیش از حد متمرکز بر رابطه جنسی باشد، بدن شما نمیتواند تحریک و هیجانزده شود. بسیاری از نگرانیهای مختلف منجر به بروز این مشکل میشود؛ نمونهای از این موارد عبارت است از:
- ترس و افکار منفی در مورد ناتوانی در ارضاکردن شریک جنسی
- تصور بد از شکل بدن، مثل نگرانی در مورد وزن بدن
- اختلاف و مشکل در رابطه
- نگرانی از اندازه آلت تناسلی مرد
- نگرانی در مورد زودانزالی یا طولانی شدن مدت زمان رسیدن به ارگاسم
- اضطراب ناشی از عدم امکان ارگاسم یا لذت بردن از تجربه جنسی
- تماشای کلیپهای پورن اینترنتی
- درگیری روانی ناشی از مسائل مالی، خانوادگی و استرس در کار
این موارد بدن شما را به سمت ترشح هورمونهای اپینفرین و نوراپینفرین سوق داده که تأثیر استرس بر روابط جنسی را تشدید میکند.
انواع اضطراب جنسی
اضطراب جنسی انواعی دارد که هریک به نوبه خود فرد را آزار داده و میتواند در وضعیت روانی و میزان لذت او در رابطه جنسی اختلال ایجاد کند. برخی از این اختلالات شامل موارد زیر هستند:
اضطراب جنسی و اختلال نعوظ
هنگامی که آلت تناسلی مرد نتواند به حالت قائم درآید یا راست بماند، رابطه جنسی برای او غیرممکن میشود.
وقتی ذهن بین۲ حالت «تمرکز بر تحریک و هیجان» با «اضطراب و ترس از خشنودکردن شریک جنسی» سرگردان میشود، این انتقال فکر میتواند دلیل اختلال در نعوظErectile Dysfunction) ) با عنوان اختصاری ED باشد. حتی این اضطرابها ممکن است باعث شود فرد روی خصوصیات حاشیه ای مانند انعکاس تصویر در آینه، صداهای منحرف کننده و اصطلاحاتی که شریک او هنگام رابطه بیان میکند تمرکز کند؛ به گونه ای که حواس او پرت میشود. هرچه اتصال شما با بدن کمتر باشد، تحریک و ارضاشدن مشکلتر است.
چندین مطالعه تماشای فیلمهای پورنوگرافی را بهعنوان یک عامل در افزایش اختلال نعوظ ذکر کردهاند. فیلمهای پورن میتواند بهعنوان ابزاری برای رابطه جنسی سالم، هم به تنهایی و هم با شریک زندگی مورداستفاده قرار بگیرد. با این حال استفاده از آن در ارتباط با اختلال نعوظ نیاز به بررسی عمیقتر دارد؛ زیرا ممکن است انتظاراتی غیرواقعی را از فرد یا از شریک زندگی اش ایجاد کند که اضطراب در مورد تواناییها و قدرت ارضای جنسی را افزایش میدهد.
ED و سلامت روان
ED فقط یک مشکل جسمی نیست؛ بلکه میتواند بر سلامت روان، روابط و زندگی اجتماعی فرد تأثیر بگذارد. پیوند مهمی بین:
- ED و اضطراب
- افسردگی
- فشار روانی
- اعتماد به نفس و عزت نفس پایین
- مشکلات جنسی
- و مسائل خواب وجود دارد.
این مسائل تأثیر استرس در رابطه زناشویی را تحریک میکند. مثلاً ممکن است شخص هنگام بیدارشدن از خواب نعوظ داشته باشد اما در فعالیت جنسی تحریک نشود؛ احتمالاً این رخداد یک دلیل عاطفی یا روانی به همراه دارد.
علل ED
عوامل مختلفی در ایجاد ED برهمکنش دارند؛ از جمله:
- تعادل هورمونی
- گردش خون
- سلامت روانی و عوامل روانشناختی
برخی عوامل هم کمک کننده هستند؛ مثل:
- افسردگی
- بی اشتیاقی
- سطح پایین تستوسترون
- سیگارکشیدن
- سوءمصرف الکل یا مواد مخدر
- بیماریهای مزمن
- اختلالات کلیوی
- آسیب عصبی ناشی از دیابت
- سکته
- عوارض پرتودرمانی بر لگن
- جراحی
داروهای ایجادکننده ED
بعضی داروها باعث ایجاد ED میشوند؛ بهویژه داروهایی که بر هورمونها، اعصاب یا فشار خون تأثیر دارند. مانند:
- داروهای ضدافسردگی
- داروهای ضدالتهابی
- داروهای فشار خون بالا
- داروهای ضربان قلب نامنظم
- داروهای ضدالتهاب عضلانی
- هورمون درمانی
- شیمی درمانی
- داروهایی که بر پروستات تأثیر دارند.
چگونه با اضطراب رابطه جنسی و ED کنار بیاییم؟
نکات مختلفی برای سازگاری با اضطراب رابطه جنسی و ED وجود دارد که افراد را قادر به داشتن تجارب جنسی مثبت میکند:
۱) از فکرکردن به تداوم اختلالات جنسی اجتناب کنید: خیلی از افراد هر از گاهی تجارب جنسی ناامیدکننده دارند؛ ED گاه به گاه نگرانی ندارد. با این حال اگر ناامیدی به ترس و اضطراب منجر شود و این احساسات همچنان ادامه داشته باشد، مانع فعالیت جنسی سالم میشود. تشخیص این نکته ضروری است که ناتوانی هر از گاهی در انجام رابطه به معنای عدم توانایی فرد در رابطه جنسی نیست؛ زیرا شاید آن زمان شخص تحت استرس بوده یا با نوعی اضطراب دست و پنجه نرم میکرده است. چرا که بعد از رفع مشکل، مثل قبل از رابطه جنسی لذت میبرد.
۲) روی حواس تمرکز کنید: فردی که دارای اضطراب جنسی است، ممکن است از نظر ذهنی شکستهای جنسی خود را تقویت کرده و مدام نگران آنچه شریک جنسی او فکر کرده یا او را چگونه درک میکند باشد. تمرکز روی احساس دستها یا آنچه چشمها میبیند میتواند از افکار اضطراب آور درباره رابطه جلوگیری کند.
شمعهای معطر یا موسیقی، ارتباط حسی در سکس را تقویت کرده و به کاهش اضطراب کمک میکند.
۳) ورزش کنید: تحقیقات نشان داده است بین کمبود تحرک بدنی و تجربه علائم ED ارتباط وجود دارد. انجام یک تمرین ساده ۲۰ تا ۳۰ دقیقهای چند بار در هفته میتواند باعث بهبود کلی سلامتی و کاهش سطح استرس شود.
بعضی تکنیکهای دیگر که در رفع تأثیر استرس جنسی و کاهش ED کمک میکند:
- مشاوره زوجین پیش روانشناسان مسائل زناشویی
- درمان اختلال جنسی
- آموزش رابطه جنسی سالم
همچنین بهتر است شریک جنسی فرد هر لحظه در کنار او باشد تا باهم برای رفع اضطراب او راه حل پیدا کنند و یک رابطه جنسی شیرین و بهبودیافته داشته باشند.
اضطراب جنسی و انزال زودرس
این اختلال خیلی زود پس از شروع رابطه رخ میدهد و باعث پریشانی عاطفی میشود.
گاهی ممکن است بدن شخص از ایجاد رابطه جنسی فرار کند؛ در این زمان انزال زودرس اتفاق میافتد. درواقع این هشدار بدن است که میگوید: «هرچه سریعتر مرا از این وضعیت خارج کن!». مطالعات درمورد زمان انزال یک میزان متوسط را در نظر میگیرد. با این حال، انزال در یک تا پنج دقیقه طبیعی است.
اضطراب جنسی و تصور از شکل بدن
خیلی از افراد به خاطر روبه رو بودن با مشکلات و دغدغه های روزمره تمایل دارند تا عمل رابطه جنسی را در تاریکی انجام دهند. این تلاشها معمولاً برای کاهش صمیمیت عاطفی و جلوگیری از دیدهشدن در موقعیتهایی است که فرد فکر میکند باعث آسیب پذیری او میشود.
برای مثال بعضی از این عوامل که بر استرس هنگام رابطه جنسی تأثیر میگذارد وزن بدن، اندازه پستان، سایز آلت تناسلی مرد، ظاهر واژن و موی بدن است. گاهی این نقصها واقعی هستند اما گاهی خود فرد تصور میکند این نقصها را دارد.
اضطراب جنسی توأم با مصرف الکل و مواد مخدر
در این نوع اختلال افراد برای کنترل اضطراب ناشی از فعالیت جنسی به الکل یا مواد غیرمجاز پناه میبرند. این روش به آنها کمک میکند تا خود را از اضطراب جنسی رها کنند و برای مدتی آرامش داشته باشند؛ اما مشکل این است که این افراد تنها با بهکارگیری این استراتژی مایل به انجام فعالیت جنسی هستند! بنابراین انتقال از شیوه رابطه جنسی مشروط به الکل و مواد به شیوه رابطه سالم و هوشیار برای آنها سخت میشود.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر علائم اضطرابی، با شیوه زندگی سالم و روشهای آرامسازی روانی بهبود نیابد و با گذر زمان بدتر شود حتماً باید با یک متخصص مشورت کنید. پزشک از طرق زیر اختلال را ریشه یابی میکند:
درباره علائم شما سؤال میپرسد.
میپرسد چه مدت است دچار اضطراب جنسی شدهاید؟
میپرسد چه اتفاقات و افکاری در زندگی جنسی شما دخالت میکند؟
معاینه فیزیکی انجام میدهد.
آزمایش خون تجویز میکند تا مطمئن شود این اختلال منشأ جسمی ندارد یا ناشی از مصرف دارویی خاص نیست.
متخصص مراقبتهای بهداشتی یا اورولوژی به فرد کمک میکند تا درمان لازم را دریافت کند و علائمش برطرف شود. همچنین تجارب جنسی مثبت او تقویت میشود. در صورتی که بیماری شخص منشأ جسمی و دارویی نداشته باشد، پزشک او را به رواندرمانگر یا مشاور اختلالات جنسی ارجاع میدهد.
درمان اضطراب هنگام رابطه جنسی
روش درمانی که پزشک برایتان تجویز میکند به شما در درک، کاهش یا خلاص شدن از شر اختلال اضطراب جنسی کمک میکند. مثلاً اگر به خاطر مشکل انزال زودرس نگرانی دارید، تکنیکهای درمانی مخصوص به شما کمک میکند تا کنترل بیشتری روی انزال پیدا کنید.
یک راه دیگر، این است که از راههایی غیر از رابطه جنسی با همسر خود صمیمی شوید؛ شریک خود را ماساژ داده یا باهم به حمام گرم بروید. به نوبت با استمنا یکدیگر را خشنود کرده تا برای انجام عمل جنسی تحت فشار قرار نگیرید.
ورزش و تمرین نه تنها باعث میشود نسبت به بدن خود احساس بهتری داشته باشید، بلکه قدرت استقامت شما را در رختخواب افزایش میدهد. بنابراین این هم یک گزینه درمانی دیگر برای اضطراب جنسی محسوب میشود.
حواس خود را پرت کنید؛ حین عشق ورزی، موسیقی رمانتیک یا فیلم سکسی بگذارید. کنار گذاشتن ذهنیتهای وسواسی در رابطه جنسی، میتواند نگرانیهایی را که از هیجان شما جلوگیری میکند از بین ببرد.
درمان اختلال نعوظ هنگام رابطه جنسی
همانطور که در بخشهای قبل هم درباره آن مطالعه کردید، علت آن معمولاً ترکیبی از عوامل جسمی و روانی است. یکی از دلایل روانی این اختلال، اضطراب جنسی است. پس از اولین اختلال نعوظ، مردان گاهی اوقات آنقدر عصبی میشوند که این مشکل دوباره رخ میدهد. درمان این اضطراب عموماً شامل:
- مشاوره روابط
- روان درمانی
- تجویز داروهای مخصوص
- درمان بیماریهای خاص مثل هایپرپلازی خوشخیم پروستات
- اقدامات مربوط به سبک زندگی مثل رژیم غذایی و برنامه ورزشی است.
پزشک با توجه به سلامت روانی، وضعیت اجتماعی و بهزیستی جسمی فرد رویکرد درمانی مناسب را برای او تجویز میکند.
درمان اختلال انزال زودرس هنگام رابطه جنسی
درمان روانی بر آموزش رفتاری متمرکز است. مرد با کمک شریک زندگی خود یاد میگیرد و تمرین میکند که برای مدت طولانیتر در برابر تحریک مقاومت کند.
درمان اختلال رابطه جنسی مشروط به مصرف الکل و مواد مخدر
اگر این اختلال درمان نشود ممکن است افراد لذت رابطه جنسی را کامل از دست بدهند! اختلال جنسی با مواد و الکل تقریباً همیشه قابل درمان است و میتوان توانایی رابطه جنسی سالم را دوباره به دست آورد؛ اما بسته به مواد موردنظر، مدت زمان استفاده و سایر عوامل مرتبط، بهبودی در طولانیمدت میسر میشود. اغلب اوقات زوجها برای مدتی رابطه جنسی را متوقف میکنند و یک مرحله استراحت را پشت سر میگذارند تا بعد از گذراندن دوره درمان، یک زندگی جنسی سالم را شروع کنند.
سایر درمان های انواع اضطراب جنسی
در زمینه درمان اضطراب جنسی، برخی درمان ها کلی است و برای بیشتر بیماری های گفته شده تجویز میشود که شامل موارد زیر است:
زوج درمانی
زوج درمانی میتواند به افزایش ارتباط پیرامون یک مشکل جنسی کمک کند و باعث کاهش بدبینی نسبت به فعالیت جنسی، میل جنسی و کیفیت عملکرد شود. درمانگر آنلاین زناشویی میتواند به هردو شریک جنسی کمک کند تا علائم را برطرف کنند؛ زیرا اگر یکی از دو نفر اضطراب جنسی داشته باشد، بهطور مکرر اضطراب را به دیگری منتقل میکند. بهعنوان مثال، اختلال نعوظ شریک A ممکن است ترس از غیرجذاب بودن یا نامطلوب بودن را در شریک B فعال کند که میتواند باعث شود شریک B هم جداگانه از مشکلات اضطراب و عملکرد جنسی رنج ببرد.
تمرکز روی حواس
درمان تمرکز روی حواس به بیماران کمک میکند تا بدون توجه به هدف رابطه جنسی در لحظه روی احساسات جنسی و لمس بدن متمرکز شوند. به این طریق، بیماران اغلب میتوانند ذهن خود را دوباره تنظیم کنند و نگرانیهای خود را کاهش دهند. درمان تحت پزشک بالینی انجام میشود که به شما در انجام مراحل مختلف تمرینات درمانی در خلوت با شریک جنسی کمک میکند.
دارودرمانی
هنگامی که در بیماری علائم فیزیولوژیک وجود دارد، گاهی اوقات دارو ممکن است بهطور موقت یا طولانیمدت مورد استفاده قرار بگیرد. برای انزال زودرس، مهارکنندههای انتخابی جذب مجدد سروتونین (SSRI)، مانند مواردی که برای افسردگی استفاده میشود میتواند توسط پزشک تجویز شود؛ این داروها زمان بین دخول و انزال را افزایش میدهند. برای اختلال نعوظ، انواع مختلفی از مهارکننده های فسفودیاستراز (PDE) مثل سیلدنافیل (ویاگرا) وجود دارد که بهطورگسترده موفقیت آمیز هستند.
درمانهای هورمونی
درمانهای هورمونی مانند استروژن واژن برای خشکی واژن تجویز میشود. توجه به این نکته حائز اهمیت است که وقتی علائم فیزیولوژیکی ناشی از ماهیت روانی است، دارو به تنهایی مؤثر نیست. معمولاً ارائه دهندگان خدمات پزشکی و روان درمانگران باهم روی برنامه درمانی برای بیمار دارای علائم فیزیولوژیکی جنسی کار میکنند.
خودمراقبتی
مراقبت از خود میتواند وجود یا تأثیر اضطراب جنسی را کاهش دهد. فعالیتهای معمول پیشنهادی شامل ورزش، شرکت در یک رژیم غذایی سالم، کاهش یا ترک سیگار و مواد غیرمجاز است.
نتیجه گیری
درنهایت باید گفت سعی کنید ریلکس باشید. خود را به خاطر ظاهر یا ناتوانی در رختخواب سرزنش نکنید زیرا این اختلالات طبیعی است و با کمک پزشک میتوانید به زندگی جنسی سالم و پرهیجان خود بازگردید.
ناگفته نماند سایت پذیرش۲۴ بهترین و باتجربهترین پزشکان و متخصصان آنلاین سلامت و اختلالات جنسی را دارد و همیشه آماده ارائه مشاوره تلفنی و آنلاین به شما عزیزان است. در صورت بروز هرگونه مشکل، شما میتوانید با مناسبترین هزینه در این سایت به ثبت نوبت مشاوره با متخصصان ما اقدام کنید و از خدمات و راهنماییهای پزشکی بهرهمند شوید.
سلام من یه پسر جوان ۱۸ساله هستم که التم راست نمی شود استرس میگیرم درمان ش چیست؟
ببخشید چرا استرس می گیری من میتونم کمکت کنم
نمی تونم
چرا چی شده
سلام من مدتی هست بعلت یک شک عصبی مشکل جنسی پیدا کردم میخواستم ببینم بایدچه داروی استفاده کنم
سلام..من هموسکشوال هستم..آیا هورمون درمانی میتونه بهم کمک کنه بهتر بشم؟؟
زن چکار باید بکنه تا شوهرش ترسش رو کنار بذاره
چه اسم قشنگی داری حتما کرد هستی
سلام قبل ازرابطه جنسی استرس میگرم زود ارض میشوم
پیدا کردی به منم بگو منم همین طورم
سلام من هنگام برقرار رابطه آله تنالسی من شول میشه ببخشی در زمینه چی کار کنم
سلام قبل از رابطه جنسی استرس میگرم
سلام دوست عزیز
با تشکر از ثبت مشکل شما
کامنت شما توسط پزشک متخصص دیده شد اما نیاز به شنیدن شرح بهتر و بیشتری از بیماری شما دارد.
لطفا از طریق این لینک با پزشک آنلاین متخصص کلیه و مجاری ادرار گفت و گو کنید .
مشاوره آنلاین با متخصص کلیه و مجاری ادرار
قبل ازرابطه جنسی استرس میگیرم
قبل از رابطه جنسی استرس میگیرم ی مدت اینجوررشدم