عوارض شیمی درمانی و پرتو درمانی را بدانید و چگونگی کم کردن آن
عوارض شیمی درمانی سرطان سینه و ریه، عوارض شیمی درمانی در زنان و مردان
فهرست مطالب
عوارض شیمی درمانی
شیمی درمانی یک روش درمانی دارویی است که از مواد شیمیایی قدرتمند برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میکند زیرا این سلولها خیلی سریعتر از سلولهای نرمال بدن تکثیر پیدا میکنند. از داروهای شیمی درمانی میتوان به تنهایی یا بهصورت ترکیبی برای درمان انواع مختلف سرطان استفاده کرد.
اگرچه شیمی درمانی یک روش موثر برای درمان بسیاری از انواع سرطان است اما خطر عوارض جانبی را نیز به همراه دارد. برخی از عوارض شیمی درمانی خفیف و قابل درمان است، درحالیکه برخی دیگر میتوانند عوارض جدی ایجاد کنند. جالب است بدانید که عوارض شیمی درمانی بر زنان و عوارض شیمی درمانی بر مردان گاهی به دلیل فیزیولوژی متفاوت آنها یکسان نیست.
گاهی پزشکان از شیمی درمانی برای تکیمل سایر اقدامات درمانی مانند رادیوتراپی استفاده میکنند تا سلولهای سرطانی مخفی از بین بروند. از شیمی درمانی میتوان برای کوچکسازی تومور استفاده کرد تا سایر درمانها مانند پرتودرمانی و جراحی نتیجه بدهند. در مواردی، شیمی درمانی با از بین بردن برخی سلولهای سرطانی ممکن است به تسکین علائم و نشانه های سرطان کمک کند. پزشکان این مورد را شیمی درمانی تسکینی مینامند.
تجربه نشان داده است که اثرات شیمی درمانی بر بهبود بیماریهای مربوط به مغز استخوان و سیستم ایمنی بدن مانند لوپوس و آرتریت روماتوئید نیز قابل توجه است.
بنابراین اگر از نظر پزشک باید روند شیمی درمانی را طی جلسات مختلف آغاز کنید، راه گریزی از عوارض آن ندارید و تنها توصیه ما مشورت با پزشک متخصص انکولوژی برای آگاهی بیشتر از اثرات شیمی درمانی بر بدن، پیشگیری و کم کردن عوارض شیمی درمانی است.
پزشکان معمولا سعی میکنند تعادلی بین عوارض شیمی درمانی و اثرات مفید درمانی آن ایجاد کنند. همچنین معمولا از چندین دارو که دارای عوارض جانبی مشابه هستند استفاده نمیکنند.
با علائم مختلف عوارض شیمی درمانی آشنا شوید
شاید برای شما جالب باشد که بدانید عوارض شیمی درمانی سرطان سینه ممکن است تا حدودی با عوارض شیمی درمانی سرطان روده، عوارض شیمی درمانی سرطان غدد لنفاوی، عوارض شیمی درمانی سرطان خون، عوارض شیمی درمانی سرطان ریه، عوارض شیمی درمانی سرطان کبد، عوارض شیمی درمانی تومور مغزی، عوارض شیمی درمانی سرطان معده و غیره متفاوت باشد. در واقع تفاوت آنها در نوع و شدت علائم شیمی درمانی است.
در بعضی از بیماران فقط مشکلات گوارشی مانند :
درحالیکه در سایرین علاوه بر اینها :
نگران علائم خود نباشید، بعضی از آنها موقتی هستند و بعد از گذشت ۴ تا ۶ ماه از پایان جلسات شیمی درمانی بهبود مییابند.
علت بروز عوارض شیمی درمانی چیست؟
سلولهای سرطانی تمایل به رشد سریع دارند و داروهای شیمیایی میتوانند جلوی این روند را بگیرند. اما ازآنجاییکه این داروها به کمک جریان خون به نقاط مختلف بدن حرکت میکنند میتوانند سلولهای سالم و طبیعی که رشد سریعی دارند را نیز تحت تأثیر قرار دهند.
در واقع آسیب به سلولهای سالم بدن است که باعث بروز عوارض کموتراپی یا همان عوارض داروی شیمی درمانی میشود. شیمی درمانی و عوارض آن همیشه آنچنان که انتظار دارید بد نیستند اما به هر حال جای نگرانی دارد.
اصولا سلولهای طبیعی که به احتمال زیاد توسط شیمی درمانی آسیب میبینند عبارتند از:
- سلولهای خونساز در مغز استخوان
- فولیکولهای مو
- سلولهای دستگاه گوارش مانند سلولهای دهان
- سلولهای سیستم تولید مثل
برخی از داروهای شیمیایی میتوانند به :
- سلولهای قلب
- کلیه ها
- مثانه
- ریه ها
- و سیستم عصبی نیز آسیب برسانند.
گاهی میتوانید برای محافظت از سلولهای طبیعی بدن خود، داروهایی را همزمان با شیمی درمانی استفاده کنید. امروزه همچنین روشهای درمانی برای کمک به تسکین عوارض جانبی وجود دارد.
ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که عوارض شیمی درمانی تا چند روز ادامه دارد؟
معمولا علائم بسیاری از عوارض جزئی مانند : خستگی، حالت تهوع و استفراغ به سرعت از بین میروند اما گاهی بعضی از عوارض جانبی میتوانند تا آخر عمر ادامه داشته باشند زیرا برخی از داروهای شیمیایی باعث عوارض جانبی طولانی مدت مانند آسیبهای قلبی یا عصبی یا مشکلات باروری میشوند. به همین دلیل، پیشنهاد میکنیم پیش از شروع جلسات با پزشک خود در مورد عوارض داروهای شیمی درمانی و عوارض شیمی درمانی برای اطرافیان بیمار صحبت کنید.
انواع عوارض شیمی درمانی
همانطورکه ذکر شد، شیمی درمانی میتواند عوارض جانبی ناخوشایندی ایجاد کند، اگرچه بسیاری از آنها قابل درمان یا پیشگیری هستند و با قطع روند شیمی درمانی بیشتر آنها از بین میروند.
اصولا پیشبینی اینکه چه عوارضی ایجاد خواهد شد دشوار است. در ادامه به لیست کاملی از انواع عوارض قرص شیمی درمانی یا داروهای تزریقی شیمی درمانی (مانند عوارض داروی اوستین شیمی درمانی یا عوارض داروی شیمی درمانی تاکسول) اشاره شده است.
خستگی
خستگی یکی از رایجترین عوارض جانبی شیمی درمانی است. بسیاری از افرادیکه تحت درمان هستند در بسیاری از اوقات احساس خستگی میکنند یا از انجام کارهای روزمره خیلی زود خسته میشوند.
بههمیندلیل توصیه میشود بعد از شیمی درمانی زیاد استراحت کنید، از انجام کارها غیر ضروری خودداری کنید، اگر میتوانید ورزشهای سبک مانند پیاده روی یا یوگا انجام دهید زیرا سطح انرژی شما را افزایش میدهند، در کارهای روزمره از دوستان و خانواده خود کمک بخواهید و اگر شغلی دارید آن را به صورت پارهوقت انجام دهید.
اگر ناگهان احساس خستگی و تنگی نفس میکنید با تیم مراقبت پزشکی خود تماس بگیرید. این مسئله میتواند نشانه کمخونی باشد. بنابراین در پاسخ به سوال آیا تنگی نفس از عوارض شیمی درمانی است؟ میتوان گفت بله.
حالت تهوع و استفراغ
اصولا پزشک قبل یا بعد از شیمی درمانی داروی ضد تهوع بهصورت قرص، کپسول یا آمپول به اغلب بیماران میدهد. اگرچه این نوع دارو نیز ممکن است عوارض جانبی مثل یبوست، سوءهاضمه، مشکلات خواب و سردرد برای بیمار داشته باشد. اگر داروی ضد تهوع شما کمکی نمیکند یا عوارض زیادی به همراه دارد، به تیم مراقبت پزشکی خود بگویید.
ریزش مو
ریزش مو یک عارضه جانبی شایع شیمی درمانی است، اگرچه برای همه اتفاق نمیافتد. معمولاً بعد از گذشت چند هفته از اولین جلسه درمانی ریزش مو شروع میشود و طی ۱ تا ۲ ماه ادامه مییابد.
ریزش موها فقط شامل موهای سر نیست و میتواند مربوط به قسمتهای دیگر بدن از جمله بازوها، پاها و صورت نیز باشد. خبر خوب این است که موهای شما به زودی پس از پایان درمان شروع به رشد میکنند. فقط اینکه ممکن است نسبت به قبل کمی موج دارتر یا صافتر باشند.
پزشک میتواند راه حلی برای مقابله با این نوع از عوارض شیمی درمانی به شما پیشنهاد دهد. به عنوان مثال میتوانید در هر جلسه از کلاه سرد برای کاهش ریزش مو استفاده کنید. کلاهک سرد مانند کلاه ایمنی دوچرخه است و با خنک کردن پوست سر و کاهش جریان خود در آن میتواند مانع از ورود داروی شیمی درمانی زیاد به ریشه موها شود.
اما اینکه آیا شما میتوانید از کلاهک سرد استفاده کنید به نوع سرطان بستگی دارد زیرا برای بعضی از داروهای شیمی درمانی موثر نیست.
عفونت ها
شیمی درمانی میتواند توانایی سیستم ایمنی بدن شما را در مبارزه با عفونت کاهش دهد. برای پیشگیری از بروز عفونتهای مختلف میتوانید راهکارهای زیر را امتحان کنید:
- شستن مرتب دستان با آب و صابون به ویژه پس از رفتن به توالت، قبل از تهیه غذا و غذا خوردن و پس از لمس حیوانات خانگی یا حیوانات دیگر (زیرا ممکن است عفونتهایی داشته باشند که خطرناک باشد)
- اجتناب از تماس نزدیک با افرادیکه به عفونت خاصی مبتلا هستند مانند آبله مرغان یا آنفولانزا
- تزریق سالانه واکسن آنفولانزا
پزشک در مواردی ممکن است یک دوره آنتی بیوتیک تجویز کند تا خطر ابتلا به عفونت را کاهش دهد.
کمخونی
شیمی درمانی میزان گلبولهای قرمز خون شما را که اکسیژن را به بدن منتقل میکنند، کاهش میدهد. اگر تعداد گلبولهای قرمز خون شما خیلی کم شود، دچار کمخونی میشوید. علائم کمخونی عبارتند از:
- خستگی و کمبود انرژی (وضعیتی شدیدتر از خستگی عمومی مرتبط با شیمی درمانی)
- تنگی نفس
- ضربان قلب شدید (تپش قلب)
- رنگ پریدگی
در صورت داشتن هر یک از این علائم در اسرع وقت با پزشک خود تماس بگیرید زیرا ممکن است باعث کاهش هوشیاری شما شود.
دریافت ماده معدنی آهن از طریق رژیم غذایی میتواند به کاهش خطر کمخونی کمک کند زیرا آهن به بدن در ساختن گلبولهای قرمز کمک میکند.
- گوشت قرمز و سفید
- حبوبات
- آجیل
- میوه های خشک مانند زردآلو خشک
- غلات کامل
- و سبزیجات دارای برگ تیره مثل اسفناج سرشار از آهن هستند.
کبودی و خونریزی
شیمی درمانی میتواند تعداد سلولهای پلاکت خون شما را کاهش دهد. این سلولها باعث قطع خونریزی شدید هنگام آسیب رسیدن به بدن میشوند. اگر تعداد پلاکتها کم باشد احتمالا علائم زیر را تجربه میکنید:
- کبودی سریع پوست
- خونریزی شدید بینی
- خونریزی لثه
زخم دهان
گاهی شیمی درمانی میتواند مخاط دهان را تحریک کند و باعث ایجاد زخم شود. این مشکل به عنوان ورم مخاط (موکوزیت) شناخته میشود و علائم آن چند روز بعد از شیمی درمانی خود را نشان میدهند. مواردی چون:
- احساس درد در دهان
- بروز زخمهای عفونی در دهان
- ناراحتی هنگام خوردن، آشامیدن یا صحبت کردن
- خشکی دهان
- کاهش حس چشایی
- بوی بد دهان
گاهی پزشک با تجویز یک نوع دهانشویه یا مسکن میتواند مشکل شما را برطرف کند. لیزردرمانی نیز در درمان یا پیشگیری از ورم مخاط موثر است. موکوزیت معمولاً چند هفته پس از پایان شیمی درمانی بهبود مییابد.
از دست دادن اشتها
ممکن است در حین شیمی درمانی اشتهای خود را از دست بدهید اما باید سعی کنید مایعات زیادی بنوشید و آنچه میتوانید بخورید. راهکارهای زیر کمک زیادی به شما میکنند:
- به جای ۳ وعده غذایی بزرگ، ۶ وعده غذایی کوچکتر بخورید
- به طور منظم میان وعدههای سالم مصرف کنید
- در روز درمان، وعدههای غذایی سبک بخورید
- به جای نوشیدن مستقیم از لیوان، به آرامی و از طریق نی انواع نوشیدنی میل کنید
اگر نگران رژیم غذایی و کم اشتهایی خود هستید، به تیم مراقبت پزشکی خود بگویید.
تغییرات در پوست و ناخن
برخی از داروهای شیمی درمانی میتوانند تغییرات موقت در پوست شما ایجاد کنند. مواردی چون:
- خشکی و تغییر رنگ پوست
- افزایش حساسیت پوست به نور خورشید
- قرمزی یا زخم شده پوست
- خارش مداوم پوست
در مورد کرمهایی که میتوانند به شما کمک کنند و نحوه محافظت از پوست در برابر آفتاب با پزشک صحبت کنید.
شیمی درمانی همچنین میتواند ناخنهای شما را شکننده یا تکه تکه کند و خطوط سفید در سراسر آنها ایجاد شود. خوشبختانه بعد از پایان درمان این مشکل رفع میشود.
مشکلات جنسی و باروری
یکی از عوارض شیمی درمانی این است که میل جنسی کم میشود. این حالت معمولاً موقتی است. برخی از داروهای شیمی درمانی همچنین میتوانند باعث کاهش قدرت باروری در مردان و زنان شوند. اغلب این مشکل قابل رفع است اما در برخی موارد میتواند دائمی باشد.
قبل از شروع درمان، از پزشک خود بپرسید که آیا ممکن است باروری شما تحت تأثیر قرار گیرد. در این شرایط زنان میتوانند تخمکهای خود را منجمد کنند تا بعداً در IVF استفاده شوند. مردان ممکن است بتوانند نمونهای از اسپرم خود را منجمد کنند تا بعداً بتوان از آن برای لقاح مصنوعی استفاده کرد.
یکی از عوارض مهم شیمی درمانی این است که در طول دوره درمان باید از بچه دار شدن خودداری کنید زیرا داروهای شیمی درمانی میتوانند به جنین آسیب برساند. از روش جلوگیری از بارداری مانند کاندوم استفاده کنید.
اسهال و یبوست
چند روز پس از شروع شیمی درمانی ممکن است دچار اسهال یا یبوست شوید. پزشک میتواند داروهای مناسب و تغییر در رژیم غذایی را توصیه کند.
مشکلات عاطفی و روانی
شیمی درمانی میتواند یک تجربه ناامیدکننده و استرس زا باشد. طبیعی است که احساس اضطراب کنید و فکر کنید آیا درمان شما موفقیت آمیز است یا خیر. استرس و اضطراب همچنین میتوانند خطر ابتلا به افسردگی را افزایش دهند.
اگر میخواهید از نظر احساسی با شرایط کنار بیایید با تیم مراقبت پزشکی خود صحبت کنید. صحبت با افراد دیگر یا یک گروه پشتیبانی سرطان نیز میتواند کمک کند.
برخی از افراد عوارض شیمی درمانی زیر را تجربه میکنند که احتمال بروز آنها بسیار کم است:
- آلرژی شدید در اثر واکنش سیستم ایمنی بدن به داروی شیمی درمانی
- نشت مایعات از رگ خونی به بافتهای اطراف و تورم پوستی
- نوعی التهاب روده (تیفلیت نوتروپنیک) که میتواند افرادی را که دارای سیستم ایمنی ضعیف هستند تحت تأثیر قرار دهد
- التهاب پانکراس
- همولیز حاد در اثر تخریب گلبولهای قرمز خون
آیا عوارض شیمی درمانی قابل درمان است؟
بله، پزشک میتواند به شما کمک کند تا از بسیاری از عوارض جانبی پیشگیری یا آنها را درمان کنید. امروزه داروهای بسیار بیشتری نسبت به گذشته در دسترس است و مراقبت تسکینی یا مراقبت حمایتی بخش مهمی از روند درمان سرطان است.
هنوز هم دانشمندان برای تولید داروها و روشهای درمانی با عوارض کمتر تلاش میکنند. به همین دلیل امروزه تحمل بسیاری از انواع شیمی درمانی نسبت به چند سال گذشته آسانتر شده است.
درمان عوارض شیمی درمانی با داروهای گیاهی
بعضی از داروهای گیاهی در روند اثرگذاری داروهای شیمی درمانی تداخل ایجاد میکنند. در این مورد با پزشک خود صحبت کنید. از داروهای گیاهی ایمن که بهتر است به صورت دمنوش مصرف کنید، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- زنجبیل
- جنسینگ
- ریحان
- هل
- میخک
درمان عوارض شیمی درمانی در طب سنتی
طب سنتی بیشتر توصیههای تغذیهای دارد و معتقد است باید مصرف میوه و سبزیجات بهخصوص انواع نارنجی، قرمز و زرد رنگ آنها افزایش پیدا کند. علاوه بر این، بهتر است مصرف نمک و شکر به حداقل برسد و روزانه ۵۰ گرم پروتئین مصرف شود. دمکرده برگهای تازه نعناع یا برگهای خشک آن به همراه گل محمدی برای رفع حالت تهوع ناشی از شیمی درمانی عالی است. برای تسکین اعصاب نیز میتوانید به سراغ دمنوش بابونه یا اسطوخودوس بروید.
بهبود عوارض شیمی درمانی با طب سنتی
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگرچه عوارض شیمی درمانی میتوانند ناراحتکننده باشند اما بیشتر آنها جدی نیستند. اگر در طول درمان شیمیایی علائم زیر را داشتید، بلافاصله با تیم مراقبت پزشکی خود تماس بگیرید:
- تب ۳۸ درجه یا بالاتر
- خونریزی یا کبودی بدون دلیل
- بثورات پوستی
- یک واکنش آلرژیک مانند تورم در دهان یا گلو، خارش شدید، مشکل در بلع
- لرز شدید
- درد مزمن در محل تزریق آمپولهای شیمی درمانی
- سردردهای شدید
- تنگی نفس یا مشکل تنفسی
- اسهال یا استفراغ طولانیمدت
- مدفوع خونی یا ادرار خونی
درصورتیکه شرایط مراجعه حضوری ندارید، از صدها پزشک آنلاین متخصص خون،سرطان و انکولوژی مشاوره آنلاین تلفنی و متنی بگیرید و مشکلات خود را مطرح کرده و از مشاورههای ایشان استفاده کنید. در صورتی که به سرطان ریه مبتلا شدهاید، میتوانید با متخصص سرطان ریه مشورت کرده و راهنماییهای لازم را دریافت نمایید.
با سلام پدرم ۶۵ سالشه سرطان معده کبد درگیر شده نمیخام خودش بفهمه چون دکترش گفته شیمی درمانی کنین نمیدونم ببرمش یا نه اذیت میشه کبد کامل درگیر شده اگه بدونه روحیش از دست میده موندیم چی کا ر کنیم
با سرم میزنن احتمالا اگه بهش نگی شیمی درمانیه متوجه نشه
پدرم منم درگیره بهش نگفتیم که روحیشو نبازه گفتیم سرم تقویتی باید دوهفته یه بار بزنی یه جلسه انجام شده فعلا متوجه نشده
سلام من ۲سال تموم شده شیمی عوارضش هست ولی
برزگر
سلام وقتتون بخیر.. مادرمن بعد از شبمی درمانی مشکل بلع پیداکرده.. حتا اب هم میخوره از بینیش میاد بیرون.. توروخدا راهنمایی کنید.. بستری هم کردبم.. ولی خوب نشده
اگر تهران هستید برید سمت ارژانتین
انکولوژیست دکتر امیر محمد عارف پور
من دوساله تحت نظرشونم و رضایت کامل دارم
محمدی هستم همسرم عمل روده کرده انسدادروده الان ۸جلسه شیمی درمانی انجام دادیم ۱۲جلسه بایدبریم شگم همسرم بزرک شده نکرانم مشگلش ازچی میتونه باشه لطفاراهنماییم کنید ممنون میشم
سلام وقت بخیر خواهر من سرطان سینه داره شیمی درمانی و پرتو درمانی شده الان ۱۷ دور هرسپتین میزنه از رحم خونریزی داره البته ۵۷ سالش است این مورد طبیعی است یا باید دکتر زنانه برود
من شیمی درمانی رو انجام دادم سه دوره الان تو استراحت بعد شیمی درمانیم. اما قسمت ساعد دسته داستم شروع به ورم کردن کرده. ی ورم با درد که رنگش قرمزه. هعی بیشتر میشه تویه و سفت هم هست نمیدونم بخاطره عکسالعمل داروع یا نه اخه قبلا هم یبار رگم باد کرد. سفت شد اما خود ب خود درمان شد این. شبیه به اون نیست اما عینه اون ظاهر شد رو دستم
مادرم دجار بیماری سرطان SCCهستند .الان حدود ۱۶ جلسه شیمی درمانی رفته اند .شب ها از سردی و بی حسی پاهایشان شکایت دارند.
مادرم شیمی درمانی میکنه بعد از شیمی حالش بده صورتش ورم میکنه و نمیتونه غذا بخوره و یبوست پیدا میکنه
سلام خالم سرطان سینه داشت برداشته الان شیمی درمانی میکنه بعدازشیمی درمانی ورم وتب داره کی تجربه داشته خوب میشه التماس دعا
خونریزی قط نمیش هر دفعه ک شیمی میزنم گلوم خفه میشه پاهام کفش،آتیش میگیره سردرد گلودرد دارم شیمی ک میزنم میش دیگ سیمی نزنم
خونریزی من قط نمیشه هر دفعه ک شیمی میزنم احساس خفه گی هم دارم کم جونی حالت غش دارم
سلام من جلسه چهارم شیمی درمانی هستم در این چند مدت پرید شدم ولی امروز پرید شدم این عادی است یا نه چی کار کنم
داروی ضد تهوع بعد از شیمی درمانی
ایا پادرد شدید ازعلائم شیمی درمانی است؟
سلام ببخشید برای کبودی بدن بعدشیمی درمانی چه باید بکنیم ممنون از شما
سلام.
یک ماهه از جلسات شیمی درمانی ام میگذره. تقریبا از جلسه دوم زخم انتهای روده بزرگ و خونریزی هنگام دفع داشتم . هنوز ادامه داره و درمان نمیشه . چه راه کاری پیشنهاد میدهید.
سلام من سرطان روده دارم شیمی درمانی باعث شده ریه ام اب بیاره در دوماهه گذشته ۲بار رفتم بیمارستان بستری شدم اب ریه امو تخلیه کردن ولی بازم اب میاره دلیلش چی میتونه باشه؟
مادر منم همینطورشده
من شیمی درمانی میکنم و عرق زیاد در طول روز دارم به طوری که از درون سردم است سرطان ریه دارم نمیدانم از عوارض داروها است یا از بیماری که دارم ممنون میشم اگر جواب بدین
سلام همان ازعوارض شیمی درمانی هست عرق پشت یابدنت.چون پسرمنم شیمی درمانی میشه ریه اش عمل کردن همان علائم داره…
سلام من همزمان شیمی درمانی و رادیوتراپی شدم ومزه غذاهایی متوجه نمیشم الان ۲هفته از آخرین تزریق وپرتو درمانی گذشته ولی هنوز چشایی که مزه ها روموجه بشم درست نشده باید چیکار کنم ممنون میشم راهنمایی کنید.
سلام طبیعیه،بلدرچین،بخریدباهویج وسیب زمینی بپزید،بعداستخوانهاش،روجداکنید،بقیه ریمیکس کنید،بصورت،سوپ مقوی،میل کنید،
سلام .پدرم ۳۰ جلسه پرتو درمانی برای سرطان مثانه انجام دادن .سرفه های بسیار شدید و آزار دهنده دارن چه دارویی بدیم سنشون بالاست .در ضمن ۷ روز از آخرین جلسه گذشته خیلی نگرانیم .لطفا راهنمایی کنید
سلام ادرار مکرر هر ۲۰ دقیقه یه بار با رنگ قرمز از عوارض شیمی درمانی هستش راهنمای بکنی لطفا
آیا درد گرده در شیمی درمانی خطرناک هست یاخیر
سلام مادرم شیمی درمانی وپرتو درمانی مری شدن والان دوماه هست که تموم شده دوره درمانشون ولی بعضی موقع پاهاش شدید یخ میبنده ولرز میکنه موندم چی کار کنم .دکتر ش.هم میگه عوارض دارو هستش
با سلام میگم مو ها بعدش اومدن یا نه
سلام برای مری چند دوره شیمی درمانی شدن الان خوب شدن الحمدالله
شیمی درمانی مثتانه شدم امروزوهمراه باادرارخون دارم چکارکنم
طبیعی .داره از بین میبرش