دلیریوم چیست؟ آیا بیماری دلیریوم درمان دارد؟
فهرست مطالب
یکی از بیماریهایی که هوشیاری افراد را تحتالشعاع قرار میدهد دلیریوم است. دلیریوم ( Delirium ) یا روان آشفتگی یک اختلال جدی در تواناییهای ذهنی است که منجر به آشفتگی تفکر و کاهش آگاهی نسبت به محیط میشود. برای اینکه بدانیم اختلال دلیریوم چیست و آیا دلیریوم درمان دارد یا نه تا انتهای این مقاله همراه ما باشید:
بیماری دلیریوم چیست؟
برای اینکه با این بیماری بیشتر آشنا شویم باید بدانیم دلیریوم چه بیماری است. دلیریوم زمانی اتفاق میافتد که فرد به ناگاه دچار گیجی یا تغییر نگهانی در وضعیت روانی، احساسات و آگاهی شود. فردی که به دلیریوم مبتلا شده است ممکن است تمام طول روز حالت عادی داشته باشد و فقط برای چند دقیقه تسلط خود را بر آگاهی، حافظه و احساسات خود از دست بدهد.
این بیماری شروعی حاد و غیر تدریجی دارد و مختص به سالمندان نیست و بروز انواع دلیریوم در جوانان نیز رایج است. اما احتمال ابتلای سالمندان ۶۵ سال به بالا که دچار سکته قلبی و مغزی شدهاند، نوعی عفونت در بدن خود دارند، بیخوابی کشیدهاند و بدنشان بی آب شده بیشتر است. برخی از سالمندان نیز در سنین مختلف به سندرم غروب آفتاب در دلیریوم مبتلا میشوند. دلیریوم در سالمندان را در مقالهای دیگر مفصل توضیح دادیم. اطلاعات بیشتر درباره این بیماری در سالمندان و مسنها در در آن بخوانید.
علائم بیماری دلیریوم
دلیریوم علائم و نشانه هایی دارد که شناخت آنها باعث میشود بتوانید زودتر درمان را شروع کرده و از پیشرفت بیماری جلوگیری کنید.
به طور کلی داشتن یک یا چند مورد از علائمی که در ادامه گفته خواهد شد باید جدی گرفته شود:
- اختلال در حافظه
- ناتوانی در تمرکز روی موضوعات خاص
- عدم توانایی در پاسخ به سوالات و تصمیمگیری
- حواسپرتی
- عدم واکنش درست به اتفاقات محیطی
- کاهش هوشیاری و عدم آگاهی نسبت به زمان و مکان
- هذیان گویی
چه عواملی باعث دلیریوم می شود و روش پیشگیری از آن چیست؟
اگر از بروز عوامل خطر بیماری دلیریوم که قابل اصلاح هستند جلوگیری کنیم میتوانیم تا حدی از ابتلا به آن پیشگیری کنیم. مهمترین عواملی که باعث بروز بیماری دلیریوم میشوند عبارتند از:
- عملهای جراحی و تزریق داروهای بیهوشی
- ترک اعتیاد شدید به الکل و مواد مخدر
- سکته مغزی یا ابتلا به بیماریهایی مانند دمانس و آلزایمر
- ابتلا به آسم شدید و نرسیدن اکسیژن به مغز
- رسیدن آسیب به مغز در اثر استفاده بیش از حد یا نادرست از داروهای شیمیایی
- مصرف برخی از قرصهای آرامبخش، مسکنها، فشار خون و قرص خواب
- تشدید و ماندگاری عفونت در بدن
- کمبود غذا و آب
انواع و نحوه تشخیص دلیریوم
دلیریوم را در دسته بندیهای مختلفی جای میدهند. برخی از نمونهها به نامهای خاصی معرف هستند؛ بهطور مثال گاهی آنها را با نامهای دلیریوم آی سی یو و دلیریوم اختلال شناختی میشناسند. اما علمیترین دستهبندی برای این بیماری عبارتست از:
- دلیریوم هایپراکتیو (Hyperactive delirium) که علائمی مانند بیقراری، تغییرات سریع خلق و خو، سراسیمگی، امتناع از مشارکت با دیگران و توهم دارد.
- دلیریوم هیپواکتیو ( Hypoactive delirium) که با نشانههایی مانند خوابآلودگی و گیجی، تمایل به خوابیدن، بیتحرکی و کاهش فعالیت همراه است.
- دلیریوم خمری (Delirium tremens) یا دلیریوم الکل برای کسانی که مدت طولانی اعتیاد شدید به الکل یا مواد مخدر داشته و سعی در ترک آن دارند اتفاق میافتد.
- دلیریوم ترکیبی ( Mixed delirium) بین هایپراکتیو و هیپواکتیو است و فرد در طول روز ممکن است برخی از علائم هر دو نوع را داشته باشد.
روزهای تشخیص بیماری دلیریوم
بروز این علائم نشاندهنده ابتلای صد در صد به این بیماری نیست؛ بنابراین بهتر است با مشاهده آنها به پزشک مراجعه کنید. پزشک متخصص پس از صحبت با بیمار و بررسی نشانهها، از روشهای زیر برای تشخیص این بیماری و تست دلیریوم استفاده میکند:
- آزمایش خون برای تشخیص دلیریوم
- اسکن سر دلیریوم
- آزمایش تیروئید
- آزمایش کبد
- رادیوگرافی قفسه سینه
چگونه دلیریوم را درمان کنیم؟
در پاسخ به این سوال که ” آیا دلیریوم قابل درمان است؟” باید بگوییم بله؛ تنها کافیست پزشک مربوطه علت بروز بیماری دلیریوم را به خوبی تشخیص داده و اقدامات لازم برای رفع آنها را انجام دهد.
بهطور مثال اگر در درمان دلیرویم متوجه شویمُ دلیریوم در اثر وجود عفونت در بدن است باید عفونت برطرف شود یا اگر آسم باعث ابتلا به دلیریوم است، باید این بیماری به سرعت درمان شود. بهطور کلی نیز بهترین داروی دلیریوم داروهای ضد روانپریشی آتیپیک (Atypical antipsychotic ) و هالوپریدول (Haloperidol ) است.
همچنین روشهای زیادی برای درمان دلیریوم در طب سنتی وجود دارد که میتوانید آنها را نیز امتحان کنید. اما توصیه پزشکان این است که برای شروع درمان خانگی دلیریوم هرگز داروهای شیمیایی را قطع نکنید؛ چراکه احتمال عود و پیشرفت بیماری وجود دارد.
برای درمان بیماری دلیریوم به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
با بروز علائم و جهت تشخیص هر چه بهتر بیماری باید به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید. یک پزشک مغز و اعصاب در صورت نیاز پس از معاینه، بیمار را به پزشکان دیگر معرفی میکند.
چنانچه ترجیح میدهید برای درمان دلیریوم در کرونا از خانه خارج نشوید، میتوانید مشاوره آنلاین دکتر مغز و اعصاب را انتخاب کنید. با مراجعه به پذیرش ۲۴ علاوه بر پیدا کردن بهترین متخصصین و پزشکان در این زمینه، میتوانید روشهای مختلف مراجعه به پزشک مانند تماس تلفنی با پزشک، ارتباط آنلاین و مراجعه حضوری را نیز انتخاب کنید.
دلیریوم با آلزایمر چه فرقی دارد؟
با بروز علائم بیماری دلیریوم بهخصوص اگر فرد میانسال یا سالمند باشد، اطرافیان احتمال ابتلا به بیماری آلزایمر را داده و سخت نگران میشوند؛ چراکه علائم این دو بیماری در برخی از مواقع شبیه هم است. در زمینه تفاوت دلیریوم با آلزایمر همینقدر بدانید که آلزایمر بیشتر روی حافظه فرد تاثیر میگذارد، اما دلیریوم باعث از دست رفتن تمرکز و هوشیاری فرد میشود.
همچنین آلزایمر یک بیماری پیش رونده است که بروز علائم آن بر خلاف بیماری دلیریوم در طول روز نوسان ندارد. در هر صورت تشخیص اینکه بیمار شما به کدامیک از این دو بیماری مبتلا شده است را باید به عهده متخصص بیماریهای مغز و اعصاب بسپارید.
تفاوت دمانس و دلیریوم چیست؟
از آنجاییکه علائم و نشانههای دلیریوم و دمانس (dementia ) شبیه هم است، بسیاری از افراد این دو را باهم اشتباه میگیرند. دمانس یا زوال عقل را نمیتوان یک بیماری نامید، چراکه دمانس در واقع مجموعهای از علائم و نشانههاست که نشان دهنده وجود اختلال در رفتار اجتماعی، احساسات، تفکر و حافظه است.
عوامل بسیاری مانند شوک های عصبی یا بیماری آلزایمر باعث ایجاد دمانس میشوند که تشخیص آن به عهده دکتر متخصص مغز و اعصاب است.
سلام،من ۵۳ سال سن دارم و حدود ۲ ساله حافظه من مطلبی رو درخودش نگه نمیداره. دقیقا از زمانیکه واکسن زدم.اسمها،کلمات علمی پزشکی و در واقع مطالب کتاب در ذهنم نمیمونه. تمرکز ندارم روی کتاب و حرفای دیگران.برای همین یک مطلب رو در زمانهای مختلف یادم میره وچندبار میپرسم..
لطف کنید علت رو برام توضیح و راه درمان رو بگید..باتشکر
سلام پدر بنده ۸۹ سال سن داره حدود ۶ ماه که بابالا رفتن اوره و کراتینین به علت کم کاری ماهیچه های مثانه مجبور به استفاده از سوند شده و کراتینین در این مدت از ۴ به ۲ رسیده وواوره از ۲۰۰به ۱۵۵ در این مدت دوبار عفونی شده که با استفاده ار سفکسیم درمان شد ولی از روز ۱۵ مهر دچار دلریوم شده و هشیاری تحت تاثیر قرار گرفته و مکان را تشخیص نمی دهد و دچار توهم شده که احساس میشود پیش رونده بوده برای درمان دلریوم چه کنیم آیا احتمال عفونت مجدد را می دهید یا دلایل دیگه داره در صورت عفونت با توجه به مقاومت در برابر آنتی بیوتیک ها از چه آنتی بیوتیکی استفاده کنیم
ضمن عرض سلام
میخوام ترک الکل بکنم آیا میتوان بدون مراجعه به دکتر این کار رو انجام داد
سلام بیمار ما در طول روز دچار هزیان می باشد همراه با اضطراب