تأثیر نیکوتین بر مغز و سیستم عصبی چیست؟ عوارض سیگار بر مغز

یکی از مهم‌ترین مسائلی که دنیای مدرن برای انسان‌ها به همراه آورده است افزایش مصرف نیکوتین در بین افراد است. متأسفانه هر چه جلوتر می‌رویم سن مصرف این ماده مضر پایین‌تر می‌آید؛ به طوری‌که شاهد مصرف نیکوتین در بین نوجوانان نیز هستیم.

اولین تأثیر نیکوتین بر مغز و سیستم عصبی است که موجب مختل شدن عملکرد آن می‌شود. نیکوتین در بدن انسان تغییرات بسیار زیادی ایجاد می‌کند که در این مطلب سعی داریم به آنها بپردازیم. پس اگر شما هم می‌خواهید اطلاعات بیشتری در مورد تأثیر نیکوتین بر بدن به‌دست آورید، در ادامه همراه ما باشید.

نیکوتین چیست؟ نیکوتین با بدن چه می‌کند؟

نیکوتین یک ماده شیمیایی است که مصرف آن موجب اعتیاد می‌شود. این ماده در گیاه تنباکو موجود است. مصرف آن سبب به وجود آمدن مشکلات جدی در سلامتی می‌شود مانند سفت شدن دیواره شریان‌ها، حملات قلبی و فشارخون. محصولاتی که تنباکو در آن وجود دارد شامل تنباکوهای قلیان، سیگار، سیگار الکترونیکی و سیگار برگ هستند.

نیکوتین با استنشاق، خوردن و تماس پوستی به بدن جذب می‌شود. مقدار زیاد آن موجب مسمومیت و مرگ می‌شود، اما اساسی‌ترین مشکلی که در رابطه با نیکوتین وجود دارد اعتیادآور بودن آن است.

تأثیر نیکوتین سیگار بر مغز بدین گونه است که عملکرد آن را تغییر می‌دهد و سبب میل بیشتر افراد به این ماده می‌شود. هر محصول حاوی تنباکو دارای میزان مختلفی از نیکوتین است. شواهد و علائم نشان می‌دهند میزان نیکوتین مصرف شده از سوی فرد بر میزان اعتیاد او تأثیر مستقیم دارد.

طی مطالعه‌ای که در سال ۲۰۱۸ توسط دکتر استیون تی و همکارانش انجام شد، مشخص شد سیگارهای حاوی نیکوتین کمتر، میزان اعتیادآوری سیگار را کاهش می‌دهند.

تأثیر نیکوتین سیگار بر مغز
تأثیر نیکوتین سیگار بر مغز

تأثیر نیکوتین بر مغز و اعصاب چگونه است؟

زمانی که شخصی نیکوتین مصرف می‌کند، میزان اندورفین در بدنش افزایش می‌یابد. این امر سبب می‌شود میزان دوپامین در مدارهای پاداش مغز نیز افزایش یابد. این فرآیند و تأثیر نیکوتین بر مغز و سیستم عصبی به این صورت است که میل به مصرف این ماده را در افراد افزایش می‌دهد.

تأثیر سیگار بر مغز و قرار گرفتن مداوم در معرض نیکوتین سبب می‌شود قسمت‌هایی از مغز که مرتبط با یادگیری، استرس و خودکنترلی است مختل شود. این اختلال زمینه بیشتری را برای اعتیاد فراهم می‌کند. احساس لذت حاصل از مصرف نیکوتین دوام زیادی ندارد در نتیجه افراد را به سمت مصرف بعدی و بیشتر سوق می‌دهد.

زمانی که نیکوتین به خون وارد می‌شود موجب تحریک غدد فوق کلیوی می‌شود تا به ترشح آدرنالین بپردازد. با ترشح آدرنالین سیستم عصبی مرکزی تحریک می‌شود و افزایش ضربان قلب، فشارخون و تنفس را به دنبال دارد.

نیکوتین در خون، بزاق، ادرار و شیر مادر یافت می‌شود و مادران شیرده می‌توانند این ماده را به فرزند خود انتقال دهند. طبق گفته متخصصان حدود دو هفته زمان لازم است که مصرف‌کنندگان شدید نیکوتین و تنباکو بتوانند میزان این ماده شیمیایی را در بزاق و ادرار خود به سطح اشخاص غیرسیگاری برسانند.

اعتیاد با نیکوتین

تأثیر نیکوتین بر مغز و سیستم عصبی بسیار زیاد است. پس از مصرف نیکوتین تنها ۱۰ ثانیه زمان لازم است این ماده به مغز برسد. تأثیر تنباکو بر مغز به این شکل است که مغز مواد شیمیایی که موجب احساس لذت می‌شود را آزاد می‌کند، اما به مرور زمان ممکن است به سطح بیشتری از نیکوتین نیاز داشته باشید تا به همین احساس برسید و این امر سبب اعتیاد می‌شود.

زمانی که افراد به این ماده معتاد شدند، ترک آن دشوار است. این امر سبب می‌شود افراد به مصرف سیگار و سایر محصولات حاوی تنباکو ادامه دهند. بنابراین برای ترک این ماده همچون دیگر مواد مخدر لازم است به دکتر ترک اعتیاد یا فوق تخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.

تأثیر نیکوتین سیگار بر مغز
تأثیر نیکوتین سیگار بر مغز

چنانچه به متخصصان ذکر شده دسترسی ندارید می‌توانید از خدمات آنلاین دکتر آنلاین مغز و اعصاب استفاده کنید. علائمی که هنگام ترک نیکوتین خواهید داشت عبارتند از:

  • افزایش اشتها
  • مشکل در خوابیدن
  • مشکل در تمرکز و توجه
  • تحریک‌پذیری
  • میل شدید به تنباکو

تأثیر تاثیر سیگار بر اعصاب و روان نوجوانان و جوانان

تأثیر نیکوتین بر افراد زیر ۲۵ سال بسیار بیشتر از سایر گروه‌های سنی است. از آنجایی که رشد مغز تا ۲۵ سالگی ادامه دارد تأثیر نیکوتین بر مغز بسیار در عملکرد آن موثر است. نیکوتین سبب اختلال در روند رشد مغز شده و این موضوع سبب آسیب دائمی به مغز می‌شود.

تأثیر نیکوتین بر مغز و سیستم عصبی سبب می‌شود آن بخش‌هایی از مغز که مربوط به یادگیری، توجه، کنترل تکانه‌ها و خلق و خوی است مختل شود. در واقع تأثیر نیکوتین بر سیستم عصبی به این گونه است که موجب بی‌قراری در افراد می‌شود و از میزان خودکنترلی آنها می‌کاهد.

تأثیر نیکوتین بر مغز و سیستم عصبی
تأثیر نیکوتین بر مغز و سیستم عصبی

تأثیر سیگار بر حافظه

تحقیقات بیان می‌کنند تجمع طولانی مدت این مواد شیمیایی و سمی منجر به آسیب مغزی و نقص در حافظه و یادگیری می‌شود. سیگار کشیدن برای مدت طولانی بر حافظه آینده نگر، عملکرد اجرایی و حافظه فعال اثر منفی می‌گذارد و منجر به حواس‌پرتی می‌شود. این سه مورد زیربناهای اصلی ما برای توانایی‌های روزمره، یادگیری و به خاطر سپردن است که بدون آنها داشتن زندگی مستقل بسیار دشوار می‌شود.

این موضوع که اثر نیکوتین بر دستگاه عصبی و حافظه زیاد است انکارناپذیر است، اما هر زمان که آن را ترک کنید متوجه می‌شوید توانایی شناختی شما بهبود یافته است؛ به این صورت که با افزایش ضخامت قشر مغز که مربوط به پردازش اطلاعات و حافظه است می‌تواند فرآیندهای ذهنی را بهبود ببخشد.

تأثیر نیکوتین بر خواب

افراد سیگاری در عملکرد خواب خود دچار مشکل هستند. چنانچه احساس خستگی و خواب آلودگی می‌کنید، مصرف سیگار و نیکوتین سبب هوشیاری و بیدار نگه‌داشتن شما می‌شود، بنابراین بهتر است هنگام خواب از مصرف سیگار و محصولات حاوی نیکوتین بپرهیزید.

به‌دلیل این تأثیر، افراد پس از ترک تا مدتی دچار مشکل در خواب هستند و ممکن است نتوانند به خواب عمیق بروند یا نتوانند به‌راحتی بخوابند، اما به مرور زمان این مشکل حل خواهد شد. در واقع تأثیر مثبتی که نیکوتین بر مغز دارد این است که تعدیل‌کننده است و زمانی که ذهن شما خسته است همچنان آن را هوشیار نگه می‌دارد یا زمانی که استرس دارید سبب بهبود این حس در شما می‌شود.

سؤالات متداول تأثیر نیکوتین بر مغز و اعصاب

تأثیر نیکوتین بر مغز و اعصاب چگونه است؟

هورمون‌های شادی مثل آندروفین و دوپامین را در مغز افزایش می‌دهد و سبب به وجود آمدن احساس خوشایندی می‌شود.

تأثیر سیگار بر حافظه چیست؟

سیگار از مواد بسیار مضری تشکیل شده است که بر حافظه آینده‌نگر، حافظه فعال و عملکرد اجرایی آن اثر میگذارد و موجب فراموشی و سهل‌انگاری می‌شود.

تاثیر سیگار بر خواب چیست؟

سیگار اثر تعدیل‌کننده دارد و موجب هوشیاری می‌شود. زمانی که موقع خواب از سیگار استفاده کنید سبب می‌شود مدت طولانی بیدار بمانید. سیگار از مواد بسیار مضری تشکیل شده است که بر حافظه آینده‌نگر، حافظه فعال و عملکرد اجرایی آن اثر میگذارد و موجب فراموشی و سهل‌انگاری می‌شود.

نتیجه‌گیری

نیکوتین و سیگار از جمله مضرترین مواد شیمیایی هستند که هر چه جلوتر می‌رویم مصرف آن در بین افراد بیشتر می‌شود، به همین جهت در این مطلب به تأثیر نیکوتین بر مغز و سیستم عصبی و سایر تأثیرات آن پرداختیم. انواع مختلف مواد مخدر می‌توانند اثرات متفاوتی بر روی عملکرد سیستم عصبی داشته باشند، در مقاله ای دیگر از تاثیر مواد مخدر بر مغز و سیستم عصبی صحبت کردیم، برای اطلاعات بیشتر در این باره آن را مطالعه کنید.

۳.۸/۵ (۲۸ نظر)

منبع
drugwatch

تیم تولید محتوای پزشکی و سلامتی پذیرش۲۴

تیم تحریریه پذیرش۲۴ متشکل از پزشکان متخصص و پرستاران دارای مجوز، مترجمان و نویسندگان با تجربه در حوزه تولید محتوای پزشکی و سلامتی تمام تلاش خود را در جهت اطلاع رسانی و آگاهی سازی کامل و جامع در خصوص داروها، بیماری‌ها و سایر اطلاعات سلامتی برای استفاده عمومی کاربران پذیرش۲۴ از منابع معتبر علمی به کار می‌بندد.
guest
32 پرسش و پاسخ
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
سید عارف حسيني
سید عارف حسيني
4 ماه قبل

میخوام سیگار رو ترک کنم “بدون مراجعه به پزشک متخصص “چگونه میتونم ترک کنم “

مصطفی
مصطفی
پاسخ به  سید عارف حسيني
3 ماه قبل

داداش ترک کردنش خیلی راحته فقط اراده قوی داشته باش

مهدی
مهدی
6 ماه قبل

برای ترک سیگار میتونید قهوه با درصد کافیین بالا بخورید

عباس
عباس
پاسخ به  مهدی
6 ماه قبل

بهترین روش ترک سیگار همون ترک سیگار آسانه میتونی با هزینه کم توی دوره مجازی اون شرکت کنی در اینستا پیج ترک سیگار آسانو پیدا کن راهنماییت میکنه من بعد چهل سال الان شش ساله پاکم خیلی هم آسانه

خرم رحیمی
خرم رحیمی
6 ماه قبل

سلام مغزاستخوانم خشک است وسیگارکشیدن چه تاثیری دارد

حسین
حسین
9 ماه قبل

آیا سیگار در آزمایش ازدواج میاد بالا یا نه
و اینکه سیگار ترکش چطوریه

علی
علی
پاسخ به  حسین
7 ماه قبل

در هر ازماشی چه خون،چه تراکم استخوان،چه عکس برداری داخلی و چه تست های ورزشی واضح خودش نشون میده

محمد
محمد
10 ماه قبل

مغز انسان اگر گرم بشه با دمنوش های گیاهی یا خوراک گرم اگه معتاد باشه احتیاجش به سیگار کم یا بگیم خیلی کم میشه

محسن
محسن
10 ماه قبل

تاثیر نیکوتین بر مغز و استرس خوبه ولی اونی که که تاثیر بد بداره به خاطر وجود سموم دیگر در سیگاره

محمد
محمد
پاسخ به  محسن
10 ماه قبل

نه خوده نیکوتین هم آنچنان تاثیری خوبی نداره بر مغز استرس میشه با دمنوش های آرامش (اسطخودوس و سنبل الطیب یا گل گاوزبان به تنهایی) چند روزی تست کنین معجزه میکنه

آخرین ویرایش 10 ماه قبل توسط محمد
علی
علی
11 ماه قبل

و دوای اعصابه واقعا

محمد
محمد
پاسخ به  علی
10 ماه قبل

میشه با دمنوش اسطخودوس و سنبل الطیب همون نتیجه رو گرفت یه چند روز تست کنین متوجه میشین

علی
علی
11 ماه قبل

سلام اینا همه اراجیفه نیکوتین سیگار حافظه رو فعال می کنه فقط دود و مخصوصا دود کاغذش برا ریه خوب نیست چون جرم می گیره و در بلند مدت مضره

محمد
محمد
پاسخ به  علی
10 ماه قبل

ظاهرا اعتیادش حافظه رو مختل میکنه

آخرین ویرایش 10 ماه قبل توسط محمد
آیلار
آیلار
پاسخ به  علی
3 ماه قبل

جدی؟
من یه مدت سیگار میکشیدم اسم خودمو بزور یادم میومد

شادی
شادی
1 سال قبل

سلام دوستان، من اعصابم خیلی ضعیفه و سریع صدام بلند میشه و صورتم قرمز میشه. آیا می‌تواند در نتیجه ی مصرف روزانه ی قلیان باشد؟

امیرمهدی
امیرمهدی
پاسخ به  شادی
1 سال قبل

ممکنه ارتباط داشته باشه ولی بعیده که فقط به خاطر اون باشه

محمد
محمد
پاسخ به  شادی
10 ماه قبل

میتونین دمنوش های آرامش بخش مثل اسطخودوس و سنبل الطیب رو جایگزین کنین همچنیت گل گاو زبان فوق العاده معجزه میکنه در اعصاب یا عصبی بودن

Master
Master
پاسخ به  محمد
4 ماه قبل

آخه لامصب بعد دمنوش میچسبه

مهدی
مهدی
پاسخ به  Master
3 ماه قبل

, لعنتی بعد همه چی میچسبه

دکمه بازگشت به بالا