سندروم کاناوان چیست و چه روشه ای تشخیص و درمانی دارد؟
فهرست مطالب
سندروم کاناوان یک اختلال عصبی پیش رونده و کشنده است که معمولا در دوران نوزادی شروع میشود. این بیماری جزء بیماریهای وراثتی بوده و ناشی از یک ناهنجاری ژنتیکی است. بیماری کاناوان علائم، نشانهها و عوارض متفاوتی دارد. بروز هر کدام از این علائم در دوران نوزادی، کودکی یا نوزادی نیز میتواند باعث سخت شدن روند زندگی بیمار و اطرافیان او شود. اما داشتن آگاهی کافی در مورد این بیماری میتواند از شدت این فشار و مشکلات کم کند. در این مقاله بهطور تخصصی به معرفی این بیماری، علائم و نشانهها، روشهای درمان و تشخیص آن میپردازیم:
سندروم کاناوان (Canavan) چیست؟
سندروم کاناوان (Canavan Disease) که به بیماری کاناوان-فان بوگارت-برتراند (Canavan-Van Bogaert-Bertrand disease ) نیز معروف است یک بیماری مادرزادی است که باعث آسیب مادرزادی نورونها میشود. این بیماری که به لکودیستروفی کاناوان (Leukodystrophies Canavvan )و بیماری تبدیل ماهیچه به استخوان نیز شناخته میشود، به دلیل جهش ژن آسپارتواسیلاز (ASPA ) بروز پیدا میکند. ابتلا به بیماری کاناوان در کودکان بیشتر رایج است و در موارد بسیار نادری جوانان نیز ممکن است به آن مبتلا شوند. این بیماری رشد و بقای غلاف میلین (Myelin Sheath ) را تحت تاثیر قرار میدهد. به همین دلیل نیز فرد در مهارتهای حرکتی خود دچار مشکل میشود.
همه نژادها ممکن است به سندروم کاناوان دچار شوند، اما بهطور معمول شانس ابتلاء یهودیان اشکنازی، اهالی لهستانی، لیتوانی، غرب روسیه و عربستان صعودی به این بیماری بیشتر از نژادهای دیگر است. علاوه بر این احتمال ابتلاء کودکی که پدر و مادر، هر دو ناقل ژن معیوب هستند بیشتر است و به حدود ۲۵ درصد میرسد.
بروز این بیماری در کودکی و در اکثر مواقع از همان بدو تولد است؛ اما در نمونههای نادری جوانان نیز به نوع خفیفی از بیماری کاناوان مبتلا میشوند.
علائم سندروم کاناوان
برخی از نوزادان از بدو تولد با علائم مشهودی از این بیماری به دنیا میآید و بروز علائم کاناوان در آنها ممکن است از همان بدو تولد خود را نشان دهد. در غیر اینصورت ممکن است علائم تا ۱۸ماهگی نیز بروز پیدا کند. همچنین بروز نشانهها از بیماری به بیمار دیگر متفاوت است. اما بهطور کلی عوارض و علائمی که در طول بیماری خود را نشان میدهد عبارت است از:
- کنترل بسیار ضعیف سر
- کند شدن روند طبیعی رشد
- سر غیر طبیعی بزرگ (Macrocephaly)
- کاهش شدید تون عضلانی (Hypotonia )
- بیحالی و بی تفاوتی شدید یا تحریک پذیری بیش از حد نسبت به صدا و نور
- مشکل در بلع و تغذیه
- حرکات غیر طبیعی چشم
- تاخیر در مهارتهایی مانند نشستن، ایستادن، راه رفتن، چهار دست و پا رفتن و غذا خوردن بدون کمک افراد
- اختلال در خواب
- مشکلات ریوی
- عقب ماندگی ذهنی
- ابتلا به اسپاستیسیتی و چرخش غیر قابل کنترل بازوها، پاها، انگشتان دست و پا
- فلج
- تشنج
- اپیستوتونوس (Opisthotonosis)
روش های تشخیص و درمان سندروم کاناوان
تشخیص این بیماری باید زیر نظر پزشک متخصص مغز و اعصاب باشد و از طریق روشهای علمی انجام میشود. بنابراین بهجای جستجوی روشهای تشخیص بیماری کاناوان نی نی سایت باید پس از مشاهده موردهای مشکوک در فرد و بروز اولین نشانهها، به پزشک مراجعه کنید. در اکثر مواقع یک یا چند روش زیر برای تشخیص بیماری کاناوان بهکار برده میشود.
- معاینات بالینی
- سنجش میزان غلظت بالای اسید ان استیل آسپارتیک (N-acetylaspartic acid) با گاز کروماتوگرافی-اسپکترومتری جرمی (Gas chromatography-mass spectrometry ) در ادرار
- بررسی جهش ژن (ASPA) از نظر مولکولی
- گرفتن ام آر آی و سی تی اسکن از مغز
- تشخیص سطح (NAA) در خون
- تشخیص سطح (NAA) در مایع مغزی نخاعی (CSF)
- بررسی میزان آنزیم آسپارتواسیلاز با آزمایش خون یا از طریق بررسی برخی از سلولهای بافت همبند از پوست
آیا سندروم کاناوان درمان دارد؟
بیماری کاناوان درمان قطعی ندارد و در اکثر مواقع کودکان و نوزادانی که به آن مبتلا میشوند جان خود را از دست میدهند. به طوری که کودکان تا ۱۰ سالگی بیشتر عمر نکرده و حداقل در ماههای اول زندگی و حداکثر در سنین نوجوانی جان خود را از دست میدهند.
اما با انواع روشها و شیوههای درمانی که پزشکان و متخصصان در پیش میگیرند میتوان از شدت علائم و نشانهها کاست. هر پزشک و متخصصی ممکن است برای درمان از یک یا چند مورد از موارد زیر را برای درمان استفاده کند:
- تجویز داروهای ضد صرع و لیتیوم ( Lithium ) برای درمان تشنج
- تجویز داروهای گاستروستومی (Gastrostomy ) برای کمک به حفظ غذای کافی
- تجویز داروی هیدراتاسیون (Hydration ) برای کاهش مشکلات بلع
- انجام فیزیوتراپی، گفتار درمانی و کار درمانی برای کاهش مشکلات حرکتی و کمک به بیمار جهت بهبود روند زندگی و انجام کارها توسط خود فرد
- همچنین تحقیقات و بررسی های علمی جدید نشان می دهد می توان یک ژن سالم را با ژن های معیوب که عامل اصلی بروز بیماری کاناوان هستند جایگزین کرد.
پاسخ به پرسشهای متداول
در پایان به چند سوال متداول در زمینه بیماری کاناوان پاسخ میدهیم. پاسخ به این پرسشها میتواند به شناخت بهتر این بیماری کمک کند.
چگونه میتوان از بروز سندروم کاناوان پیشگیری کرد؟
بسیاری از والدین که در خانواده خود سابقه ابتلا به سندروم کاناوان را دارند، نگران موروثی بودن این بیماری و ابتلاء جنین به کاناوان هستند. پژوهشگران تنها راه جلوگیری صد در صد از ابتلاء به این بیماری را آزمایشهای دقیق ژنتیکی پیش از ازدواج و اقدام به باروری میدانند. برای این منظور آزمایش DNA و آزمایشات ژنتیکی پیش از ازدواج و پیش از اقدام به بارداری و آزمایش مایع آمنیوتیک در زمان بارداری میتواند مفید واقع شود.
آیا بروز سندروم کاناوان در جوانان نیز موجب مرگ می شود؟
نوع نادری از سندروم کاناوان در سنین جوانی به سراغ افراد میآید. اکثر افراد مبتلا نیز علائم بسیار کم و قابل کنترلی را تجربه میکنند. جوانانی که به بیماری کاناوان مبتلا میشوند معمولا عمر معمولی دارند.
بهترین دکتر متخصص مغز و اعصاب را چگونه پیدا کنیم؟
یکی از مواردی که باعث سردرگمی والدین و اطرافیان فرد مبتلا به سندروم کاناوان میشود، پیدا کردن بهترین متخصص بیماریهای مغز و اعصاب است. برای شناخت بهترین پزشکان و انتخاب بهترین آنها بر اساس تخصص و تجربه در درمان بیماریهای مختلف، میتوانید به پذیرش۲۴ مراجعه کنید. از این طریق میتوانید بهترین دکتر آنلاین مغز و اعصاب را انتخاب کرده و روند درمان را از راه دور آغاز کنید. همچنین در صورت نیاز میتوانید روش مراجعه حضوری یا تماس تلفنی را نیز انتخاب کنید.