ورزش برای درمان سندروم تونل کارپال (تنگی کانال مچ دست)
فهرست مطالب
در حال حاضر بسیاری از پزشکان انجام ورزش برای درمان سندروم تونل کارپال (تنگی کانال مچ دست) را یکی از راههای درمان این بیماری میدانند. اما عدم آگاهی نسبت به تاثیر ورزش بر درمان سندروم تونل کارپال باعث میشود برخی از بیماران انجام این تمرینات را سرسری گرفته و تنها به خوردن داروهای مسکن اکتفا کنند. در این مقاله به بررسی تاثیر ورزشهای مربوط به سندروم تونل کارپال و معرفی برخی از آنها میپردازیم:
تاثیر تمرینات ورزشی در درمان سندرم تونل کارپال
سندروم تونل کارپال (Carpal tunnel syndrome ) شایع ترین نوروپاتی به دام افتادن عصب است که سالانه میلیونها نفر را به خود گرفتار میکند. این سندروم باعث بیحسی، سفتی و درد در انگشتان و مچ دست میشود. هنوز کارشناسان نتوانستهاند تشخیص دهند که علت بروز این بیماری چیست؛ اما آنچه مشخص است سبک زندگی افراد و عوامل ژنتیکی نقش عمدهای در ابتلاء افراد دارند.
اما سوال مهم اینجاست که آیا ورزش برای سندروم تونل کارپال مفید است و میتواند آن را درمان کند؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم درد ناشی از این سندروم معمولا پس از دو یه سه هفته بهطور کلی از بین میرود. اما اگر میخواهید این درد زودتر رفع شده و زندگی شما به حالت عادی برگردد باید انواع ورزش برای درمان تنگی کانال مچ دست که با نام تمرینات عصبی (Nerve-gliding) را انجام دهید. همچنین این ورزشها برای جلوگیری از بازگشت این دردها بسیار مفیدند. به همین دلیل است که یک فوق تخصص مغز و اعصاب نیز انجام این تمرینها را توصیه میکند. انجام این ورزشها به ویژه هنگام ابتلاء به سندروم تونل کارپال در دوران بارداری توصیه میشود.
آشنایی با تمرین هایی که درد کارپال تونل را کاهش می دهند
کلیه ورزشهای سندروم تونل کارپال باید زیر نظر بهترین پزشک فیزیوتراپ انجام شود. بنابراین اولین اقدام در رابطه با انجام این تمرینات این است که به یک فیزیوتراپ مراجعه کرده و دستورالعمل انجام ورزش برای درمان سندروم تونل کارپال را دریافت کنید. اما ما در ادامه برای آشنایی بیشتر با این تمرینات، برخی از آنها را معرفی خواهیم کرد.
این تمرینات با کشش عصب تحریک شده، باعث کاهش درد می شوند و به دست اجازه می دهد که آزادتر حرکت کند. برای این منظور ۶ تمرین مد نظر است که انجام آن ها می تواند کمک کننده باشد:
- آرنج را روی میز قرار دهید بهطوری که مچ کاملا صاف بوده و دست در یک راستا قرار بگیرید. به آرامی مچ دست را به اندازه ۹۰ درجه به سمت جلو و به سمت عقب خم کنید و چند ثانیه آنرا نگه دارید. این کار را در ۳ ست و در هر ست با ۱۰ بار تکرار انجام دهید.
- کف دست خود را روی میز قرار دهید و سعی کنید تنها انگشتان خود را بالا بکشید. دست دیگر خود را به طور عمود روی انگشتان دست خود قرار دهید و سعی کنید زمانی که دست دیگرتان مانع بالا آوردن انگشتانتان میشود، بازهم آنها را بالا بکشید. باید احساس کنید عضلات ساعدتان تحت فشار هستند.
- به طور نشسته یا ایستاده دست خود را صاف و موازی با زمین نگه دارید. به طوریکه کف دست رو به زمین باشد. با کمک دست دیگر آنرا از مچ به سمت بالا خم کرده و به حالت زاویه ۹۰ درجه قرار دهید. در حالی که سعی میکنید دست خود را صاف کنید، با دست دیگر آنرا فشار دهید تا مانع اینکار شوید. ۱۵ تا ۳۰ ثانیه دستها را در این حالت قرار دهید و رها کنید. برای هر مچ ۳ ست اینکار را تکرار کنید.
- دست خود را صاف نگه دارید؛ سپس سعی کنید تنها انگشتان خود را از بند دوم خم کنید. اینکار را در ۳ ست و در هر ست با ۱۰ تکرار انجام دهید.
- یک بطری آب یا قوطی کنسرو در دست خود نگه دارید. دستتان را موازی با زمین نگه دارید بهطوریکه کف دست رو به زمین باشد. سعی کنید دستتان را از مچ خم کرده و آنرا با بطری یا قوطی به سمت پایین بکشید و دوباره سر جای خود برگردانید. این کار را نیز در ۳ ست با ۱۰ بار تکرار انجام دهید.
- به عنوان آخرین ورزش سندروم تونل کارپال لازم است از توپهای مناسب برای ورزش مچ استفاده کنید و آنها را به مدت ۵ ثانیه فشار داده و رها کنید.
سوالات متداول ورزش برای درمان سندروم تونل کارپال
در ادامه به ۳ سوال رایج در مورد ورزش سندرم تونل کارپال پاسخ میدهیم. پاسخ به این سوالات میتواند شما را به درک بهتری در مورد این موضوع برساند.
۱- آیا با انجام ورزش های سندروم تونل کارپال میتوان سایر روشهای درمان را قطع کرد؟
برخی از افراد پس از شروعی ورزش های مربوط به سندروم تونل کارپال از خوردن داورهای خود اجتناب کرده و سایر روشهای درمان را نیز قطع میکنند. اما باید بدانید انجام این ورزشها تنها مکملی برای سایر روشهای درمان است و حاصل بهکارگیری تمامی این روشها در کنار هم، رسیدن به بهترین نتیجه در روند درمان است. اگر این تمرینها بدون مصرف دارو باشد، و در کنار آن بیمار سبک زندگی خود را عوض نکرده و به دست خود فشار بیاورد، درد بیمار کاهش پیدا نمیکند.
۲- مصرف چه موادغذایی در کنار ورزش مفید است؟
در کنار ورزش سندروم تونل کارپال میتوان تغییراتی در رژیم غذایی فرد بیمار نیز ایجاد کرد. مواد غذایی مفید برای درمان این بیماری عبارتند از: ماهی، میوه و سبزیجات، دانه ها و آجیل، گوشت مرغ، سویا، جوانه گندم، نخود، سیب زمینی. همچنین بهتر است از خوردن غذاهای پر چرب و پر قند خودداری کنید.
۳- بهترین متخصص فیزیوتراپی را چگونه پیدا کنیم؟
بهتر است در کنار انجام ورزش برای درمان سندروم تونل کارپال زیر نظر بهترین متخصصان مغز و اعصاب نیز باشید. برای پیدا کردن بهترین دکتر آنلاین مغز و اعصاب میتوانید به سایت پذیرش۲۴ سر بزنید. با مراجعه به این سایت میتوانید بهترین پزشک را از نظر نوع تخصص و تجربه در درمان بیماریهای مختلف انتخاب کرده و از یکی از روشهای آنلاین، تلفنی و ویزیت حضوری برای دریافت مشاوره پزشکی استفاده کنید.
سلام وقت بخیر
من یک مشکل خاصی در انگشتان دستم به وجود آمده در حین نوازندگی ساز گیتار در دست راستم بین انگشت اشاره و انگشت وسط یک پرش غیر ارادی و انقباض کوچک وجود دارد که قبلا اینو نداشتم، خواستم بپرسم که به چه پزشکی میتونم مراجعه کنم و احتمالا چه مشکلی داره انگشتم و آیا درمان میشه؟!
تشکر
آیا برای سندروم تونل کارپال از ماساژور برقی میشود استفاده کرد؟
چه نوع ماساژوری؟
با سلام درمان سندرم تونل کارپال مربوط به متخصص دست میباشد یا مغز و اعصاب؟؟
سلام دکتر ارتوپد
من خودم دستم چسبندگی رگ عصب داشت رفتم دکتر ارسلان مهبودی دستم رو عمل کرد الهی شکر الان دستم خوب شده
دکتر ارسلان مهبودی ساختمان ۲۰۰۰فلکه ارم طبقه اول
حتما باید عمل کنیم ؟
با طب سوزنی و ماساژ درمانی و فیزیوتراپی خوب نمیشه؟
در وهله اول درمان به توانبخشی مراجعه کنید
اینقدر طب سوزنی به همراه ماساژ درمانی و بادکش های برقی درد داشت که در برابرش درد اولیه چیزی نیست، یه مدت خوبه اونم نه کاملا تقریبا ۴۰ درصد بهتر میشه دوباره شروع میشه
من تصمیم دارم عمل کنم چون کسانی که عمل کرده بودن همه راضی بودن
به کلینیک های کاردرمانی یا فیزیوتراپی جهت درمان مراجعه کنید.