سینوزیت حاد چیست؟ علت ابتلای افراد به سینوزیت حاد+درمان آن
فهرست مطالب
سینوزیت یکی از مشکلاتی است که کودکان و بزرگسالان به آن مبتلا میشوند. ممکن است از نظر پزشکان متخصص این بیماری خطرناک نبوده و مشکلات حادی را برای فرد به همراه نداشته باشد، اما نادیده گرفتن آن ممکن است باعث بروز بیماریهای بیشتر و مشکلات گسترده تر شود. به همین دلیل است که فرد مبتلا باید در مورد سینوزیت حاد و درمان آن اطلاعات کامل داشته باشد و بداند برای درمان سینوزیت حاد چه باید کرد ؟
در ادامه این مقاله قصد داریم به علائم و علل ابتلا به این بیماری پرداخته و تمامی روشهای درمان آن از جمله مصرف دارو، درمانهای خانگی و درمانهای مورد تایید در طب سنتی را نیز بررسی کنیم:
علل ابتلا به سینوزیت حاد چیست و چه علائم و نشانه هایی دارد؟
بیماری سینوزیت حاصل عفونت سینوسهاست. سینوسها در واقع ۴ حفره درون جمجمه است که اطراف چشمها و در ناحیه پیشانی واقع شدهاند تا علاوه بر حفاظت از چشمها و مغز در برابر ضربه، محیط بینی و مجاری تنفسی را نیز تمیز و مرطوب نگه دارند. سینوسها در حالت عادی از هوا پر شدهاند. البته مادهای به نام موکوس نیز از آن ها خارج میشود. این حفرهها توسط مجراهای بسیار باریکی به هم متصل شده و در انتها به بینی وصل میشوند.
اگر راه رد و بدل شدن هوا به دلایل خاصی مانند سرماخوردگی مسدود شود، موکوس نمیتواند از راه بینی خارج شود و هوای داخل سینوس نمیتواند تصفیه شود؛ بنابراین میزان وجود موکوس در سینوسها بیش از حد میشود و در این صورت فضا نیز برای تولید و انتشار باکتریها و عفونت مهیا میشود. تشدید این عفونت باعث میشود سینوسها متورم شده و درد را به همراه داشته باشد. نام این بیماری در علم پزشکی سینوزیت حاد است. سینوزیت حاد مراحل اولیه بیماری سینوزیت است، بیشتر از ۱۰ روز طول نمیکشد و علائم آن معمولا به صورت خود به خود یا با مصرف چند داروی ساده حل میشود.
اما اگر این علائم روز به روز بیشتر شد، مشکلات فرد حل نشد و بیماری در جای خود باقی ماند، در آن صورت فرد به سینوزیت مزمن دچار شده است. در واقع سینوزیت مزمن نوع پیشرفته و کهنه سینوزیت حاد است و فرد مبتلا ممکن است علائم بیشتر و دردها و مشکلات طولانی مدت تری را تجربه کند.
علت ابتلا به سینوزیت حاد در کودکان و بزرگسالان چیست؟
تا اینجا متوجه شدیم که مسدود شدن راه سینوسها و انتشار عفونت در آنها باعث بروز بیماری سینوزیت حاد میشود، اما سوال اینجاست که چرا این مشکل برای فرد پیش میآید و چه عامل یا عواملی در بروز این مشکل در بدن انسان دخیل هستند. پژوهشگران سینوزیت حاد را بر اساس علل بروز آن به سه نوع تقسیم کردهاند که مطالعه در مورد آنها میتواند عوامل موثر در ابتلا به آن را برای ما آشکار سازد:
- سینوزیت آلرژیک: نوعی آلرژن یا حساسیت میتواند باعث مسدود شدن سینوسها، گرفتگی بینی و تورم غشای مخاطی بشود. این نوع سینوزیت میتواند فصلی باشد و در فصولی مانند پاییز و زمستان عود کند. در اکثر مواقع این نوع سینوزیت تبدیل به سینوزیت مزمن میشود.
- سینوزیت باکتریایی: حتما شنیدهاید سینوزیت حاد باکتریال چیست . در این نوع، عامل اصلی در گرفتگی سینوسها نوعی باکتری است. این باکتری میتواند عامل ایجاد عفونت و مسدود شدن حفرههای سینوسی شود. مصرف آنتی بیوتیکها میتواند باعث بهبود این نوع سینوزیت شود.
- سینوزیت ویروسی: ویروسها علاوه بر بروز بیماریهایی مانند آنفولانزا میتواند باعث ایجاد سینوزیت شوند. علائم این نوع سینوزیت بسیار شبیه به سرماخوردگی است و با عطسه و سرفه و آبریزش بینی همراه است. برای درمان آن معمولا آنتی بیوتیک تجویز نمیشود.
علائم سینوزیت حاد چیست ؟
درمان سینوزیت حاد معمولا طولانی نیست و اگر فرد به خوبی به علائم دقت کرده و به سرعت به پزشک مراجعه کند میتواند به روند بهبودی سرعت ببخشد. پیشنهاد ما اینست که به جای بررسی علائم سینوزیت حاد نی نی سایت و خواندن چیزی که افراد غیر متخصص میگویند، به علائمی که در ادامه گفته میشود دقت کرده و به موقع برای تشخیص قطعی و درمان به پزشک متخصص مراجعه کنید. چراکه این علائم بسیار شبیه به یک سرماخوردگی هستند و در اکثر مواقع با یک بیماری ساده ویروسی اشتباه گرفته میشوند.
در ادامه برای اینکه بهتر بدانیم سینوزیت حاد چه علائمی دارد نشانههای این بیماری را بررسی خواهیم کرد. اما پیش از این باید بگوییم بروز این علائم سینوزیت پیشانی مانند علائم سینوزیت ریه برای همه یکسان نیست و گاهی یک فرد همه این علائم را با هم تجربه کرده و گاهی نیز بیمار ممکن است تنها چند مورد محدود را تجربه کند.
- نشانه اصلی این بیماری درد و احساس گرفتگی در ناحیه پیشانی و چشمهاست. این درد ممکن است هنگامی که سر خود را به پایین میاندازید بیشتر شود.
- در اکثر مواقع چشم و صورت فردی که به این بیماری مبتلاست ورم میکند.
- همراه با سر درد، امکان دارد گوش درد و دندان درد نیز به سراغ فرد بیاید.
- سرگیجه نیز یکی دیگر از علائم این بیماریست.
- همچنین فرد ممکن است دچار گرفتگی بینی شده و ترشحات زرد و بد رنگ داشته باشد.
- گلو درد، بوی بد دهان، سرفه و تب نیز از دیگر علائم این بیماریست.
نحوه تشخیص سینوزیت حاد
در پاسخ به این سوال که آیا سینوزیت حاد درمان دارد باید بگوییم ابتدا باید این بیماری به خوبی تشخیص داده شود. بنابراین بهتر است پس از مشاهده هر گونه علائم این بیماری که در بالا گفته شد برای تشخیص قطعی و اینکه بدانیم سینوزیت حاد را چگونه درمان کنیم به دکتر عفونت سینوسی یا دکتر سینوزیت مراجعه کنیم. یک پزشک ممکن است از تمامی روشهای زیر یا یکی از آنها برای تشخیص قطعی این بیماری استفاده کند:
- ابتدا پزشک به معاینه بیمار پرداخته تا ببیند چه علائمی دارد. در این مرحله دکتر عفونت سینوسی به معاینه گوش، گلو و بینی میپردازد.
- اگر حساسیت یا آلرژی خاصی داشته باشید، پزشک برای اینکه بداند چه آلرژنهایی باعث بروز این بیماری شده، آزمایشهای لازم را تجویز کند.
- در موارد بسیار نادر نیز پزشک ممکن است دستور دهد سی تی اسکن یا ام آر آی از سر انجام شود.
سینوزیت حاد چگونه درمان میشود ؟
مرحله بسیار مهم و حساس در طول ابتلا به یک بیماری مرحله درمان است. برای همین منظور باید فرد مبتلا به سینوزیت حاد پس از تکمیل مراحل تشخیص، به درستی تمامی مراحل درمانی پیشنهادی توسط پزشک را رعایت کرده و از انجام مواردی که پزشکان آنها را ممنوع کردهاند پرهیز کند. البته این را نیز در نظر بگیرید که مهارت و تخصص پزشک نیز بسیار تاثیرگذار است.
برای پیدا کردن بهترین دکتر گوش و حلق و بینی میتوانید به سایت پذیرش ۲۴ مراجعه کنید. در این صورت علاوه بر پیدا کردن بهترین پزشکان سراسر ایران با تخصصها و مهارتهای مختلف، میتوانید نوع مراجعه را نیز انتخاب کنید. در چنین شرایطی اگر با توجه به شرایط بیماری و گسترش بیماریهای همه گیر نمیخواهید به صورت حضوری به پزشک مراجعه کنید، میتوانید ویزیت آنلاین دکتر گوش و حلق و بینی را انتخاب کنید.
برای درمان سینوزیت حاد و بر اساس شرایط بیمار پزشک متخصص ممکن است موارد زیر را تجویز کند.
- تجویز مسکنها برای کاهش درد بسیار رایج است.
- در مواقعی که پزشک تشخیص عفونت بدهد، داروی سینوزیت حاد آنتی بیوتیکها هستند.
- اسپریهای کورتیکواستروئیدی بینی (nasal corticosteroid spray) مانند فلوتیکازون پروپیونات (Fluticasone propionat) برای کاهش التهاب بینی و سینوسها مناسب است.
- تجویز داروی ضد احتقان مانند سودوافدرین (Pseudoephedrine) برای خشک کردن مخاط سینوسی مناسب است.
- تجویز واکسنهای ضد آلرژی برای درمان سینوزیت آلرژیک مناسب است.
درمان سینوزیت حاد در طب سنتی
اگر به خوردن گیاهان دارویی علاقه دارید یا میخواهید از دستورات طب سنتی برای درمان این بیماری استفاده کنید میتوانید دستوراتی که پزشکان متخصص در زمینه درمان سینوزیت حاد با گیاهان دارویی به شما پیشنهاد میدهند را پی بگیرید. چراکه این دستورات اگر از طرف فرد متخصص داده شده و به درستی به کار برده شوند میتوانند تکمیل کننده درمانهای دارویی یک دکتر گوش و حلق و بینی باشند. برخی از دستورات برای درمان سینوزیت با طب سنتی عبارت است از:
- روزانه از محلول آب جوش، عسل و لیموی تازه استفاده کنید.
- حجامت و بادکش دو روش مفید هستند که باید توسط پزشکان متخصص انجام شوند. در این میان زالو نیز میتواند موثر باشد.
- در طول روز میتوانید از جوشانده مرزنجوش، اسطوخودوس، گل گاوزبان و چای کوهی استفاده کنید.
- بخور برای سینوزیت حاد بسیار مفید است. به خصوص اگر با گیاهانی مانند آویشن، کاه جو و بابونه باشد تا بتواند حفرههای سینوسی را باز کند.
- تکههای سیر را در آبجوش انداخته و پس از خنک شدن با آب آن استنشاق کنید.
- روزانه بینی، روی گونهها و پیشانی خود را با روغنهایی مانند سیاهدانه، بادام شیرین و بابونه ماشاژ دهید. چکاندن این روغنها در بینی هنگام خواب میتواند به باز کردن و مرطوب نگه داشتن مجرای بینی کمک کند.
در خانه برای درمان سینوزیت حاد چه کنیم ؟
علاوه بر گرفتن دستورات درمانی از دکتر سینوزیت و دکتر متخصص گوش و حلق و بینی در خانه نیز میتوانید با انجام برخی از کارها و دستورات روند بهبودی خود را سرعت بخشیده و سریعتر به نتیجه مطلوب برسید. مطالبی که در زیر گفته میشود توصیههای پزشکان مختلف به عنوان درمان های خانگی سینوزیت حاد است:
- از کمپرس آب گرم برای کاهش درد پیشانی و صورت استفاده کنید. همچنین میتوانید یک حوله را با گرم کرده و روی پیشانی خود بگذارید.
- حتما هر روز و هر شب آب نمک استنشاق کنید. با اینکار عفونت بهتر خارج میشود.
- مایعات زیاد نوشیده و به خوبی استراحت کنید.
- از مواجهه با دودهای غلیظ مانند دور سیگار و قلیان دوری کنید و از آلودگیها و بوی سرخ کردنیها به دور باشید.
- میوههایی که ویتامین سی دارند زیاد بخورید.
- محیط اطراف خود را با یک دستگاه بخور سرد یا گرم مرطوب نگه دارید.
- هنگام خواب بالش بیشتری زیر سر خود بگذارید تا سر شما بالاتر قرار بگیرد. اینکار به تخلیه سینوسها کمک میکند.
- بینی خود را با استفاده از روغنهای مخصوص چرب کنید تا از خشکی آن جلوگیری شود.
پاسخ به سوالات متداول در زمینه سینوزیت حاد
در ادامه به چند سوال متداول در زمینه سینوزیت حاد پاسخ میدهیم. خواندن پاسخ آنها میتواند به شما در درک بهتر این بیماری و پیدا کردن بهترین روش درمان کمک کند.
چطور از ابتلا به سینوزیت حاد پیشگیری کنیم؟
ابتدا باید بدانید این بیماری قابل پیشگیری است و لازم نیست نگران این مسئله باشید. در واقع اگر بتوانید بایدها و نبایدهای سادهای که در زمینه پیشگیری از ابتلا به سینوزیت حاد وجود دارد را رعایت کنید، به خوبی میتوانید از بروز این بیماری جلوگیری کنید. در این صورت دیگر نیازی به مصرف داروهای زیاد نیست. این نکات عبارتند از:
- هنگام ابتلا به سرماخوردگیهای مختلف مراقبتهای لازم را انجام دهید تا بهطور کامل بهبود یابید.
- پس از استحمام موهای خود را به خوبی خشک کنید و در فصول سر کلاه به سر کنید.
- حساسیتها و آلرژی به مواد مختلف را جدی گرفته و سعی کنید آنها را درمان کنید.
- از کشیدن سیگار و قلیان اجتناب کنید.
- از نوشیدن مایعات بسیار سرد دوری کنید.
- سیستم ایمنی خود را تقویت کنید.
- محیط اطراف خود را مرطوب نگه دارید.
آیا طب سوزنی میتواند به درمان سینوزیت حاد کمک کند؟
در کنار درمان سینوزیت حاد در طب سنتی برخی از پزشکان نیز طب سوزنی را تجویز میکنند. نمیتوانیم پاسخ درستی برای اینکه این روش درمانی مناسب است یا نه به شما بدهیم. اما آنچه مشخص است اینست که بیماران زیادی پس از انجام چندین دوره طب سوزنی کاهش علائم و نشانههای سینوزیت را تجربه کردهاند. اگر میخواهید طب سوزنی را تجربه کنید بهتر است به بهترین پزشک متخصص در این زمینه مراجعه کرده و درمانهای دارویی که دکتر سینوزیت برای شما تجویز کرده است را کنار نگذارید.
عوارض سینوزیت حاد چیست و عدم درمان آن چه مشکلاتی در پی دارد؟
درست است که سینوزیت حاد یک بیماری رایج در جوامع امروزیست، اما عدم درمان آن عوارض بسیاری را در پی دارد. بهطور مثال فرد در صورت عدم درمان ممکن است با مشکلات زیر مواجه شود:
- ابتلا به سینوزیت مزمن یکی از مهترین عوارض عدم درمان به موقع این بیماری است.
- عفونت ممکن است به مغز و نخاع رسیده و بیماری مننژیت را به وجود بیاورد.
- عفونت ممکن است وارد خون شده و اندامهای دیگر بدن مانند قلب و کلیه را نیز درگیر کند.
- عفونت به اعصاب بینایی آسیب میرساند و ماندگاری آن ممکن است تاری دید یا نابینایی دائمی را به همراه داشته باشد.
چندساله سینوزیت حاد دارم چشم قرمز بینی کاملا بسته میشه هر طرف به پهلو میخوابم یکی از بینی هام تقریبا باز میشه احساس میکنم عفونت داخل پیشانی راه میره
سلام من دو سه روزی است که چشمام اجسام دور را تار میبینه و اجسام نزدیک رو خوب وسردر های شدیدی گرفتم که بالای چشمم زیر ابرو هام تیر میکشه آیا این نشانه سینوزیت است