درمان آلرژی و حساسیت به لاتکس چیست؟ علائم آلرژی به لاتکس
فهرست مطالب
پوست برخی از افراد با دست کردن دستکشهای لاتکس یا لمس و استفاده از سایر لوازم بهداشتی که با لاتکس تولید شده است مانندکاندوم، قرمز و ملتهب شده و علائم مختلف دیگری از خود نشان میدهد. اگر میپرسید که در چنین شرایطی قرمز شدن انگشتان دست نشانه چیست باید بگوییم به احتمال زیاد این افراد حساسیت به لاتکس دارند و باید آن را جدی بگیرند. برای درک بهتر این مشکل و سرعت بخشیدن به جریان بهبودی در این مقاله در مورد این نوع حساسیت، علائم و روشهای درمان آن بیشتر توضیح خواهیم داد:
علائم حساسیت به لاتکس چیست؟
در طول زندگی یک فرد ممکن است بدون هیچگونه حساسیت به ماده خوراکی یا سایر مواد زندگی کند؛ در مقابل برخی دیگر از افراد حساسیتهای مختلفی را تجربه میکنند و از آن رنج میبرند. این حساسیتها مختلف هستند و گاهی یک فرد ممکن است حساسیت پوستی به آب نیز داشته باشد. یکی از این حساسیتها، حساسیت به لاتکس است.
حتما شما هم علایم حساسیت به لاتکس نی نی سایت و سایتهای دیگر را دیدهاید؛ چراکه در حال حاضر انواع حساسیت های پوستی با عکس در سایتهای مختلف اینترنتی وجود دارد. بنابراین شما با یک جستجوی ساده میتوانید علائم پوستی حساسیت به دستکش لاتکس را ببینید. علاوه بر دستکشهای لاتکس، لوازم دیگری مانند سر پستانک، دیافراگمهای مخصوص جلوگیری از بارداری و کاندوم نیز از لاتکس ساخته شدهاند.
بنابراین اگر زمینه حساسیت به این مواد وجود داشته باشد، این مشکلات ممکن است برای آلت تناسلی مردان و حتی زنان نیز پیش بیاید. علائم حساسیت به لاتکس کاندوم و دستکش تقریبا یکسان است و در اکثر مواقع افراد نشانههای زیر را از خود بروز میدهند:
- تحریک پوست: در این موارد خارش، التهاب، قرمزی و تورم پوست معمولا پس از تماس با لاتکس ایجاد میشود. این مربوط به پوست همه جای بدن از جمله دستها، لبها و پوست آلت تناسلی مردان و زنان میشود.
- راش پوستی: در این موارد ممکن است دانه ها و بثورات قرمز رنگ که خارش شدید دارند در ناحیهای از پوست که با لاتکس تماس داشته است ایجاد شود. این بثورات تا یک روز پس از تماس ایجاد شده و با تماس با ناحیههای مختلفی از بدن شما ممکن است منتشر شوند.
- کهیر، آبریزش بینی و عطسه: این موارد معمولا همراه با خارش پوست دور لب و دهان، خارش چشم و آبریزش آن همراه است. همچنین در چنین شرایطی چشم ممکن است قرمز شود.
- مشکلات تنفسی: افرادی که واکنش آلرژیک دارند ممکن است خس خس سینه یا مشکلات تنفسی مانند تنگی نفس را تجربه کنند.
حساسیت به لاتکس باعث بروز چه مشکلات و بیماریهایی میشود؟
علاوه بر بروز آلرژی سریع به استفاده از لاتکس و التهاب، قرمزی خارش و سوزش پوست، برخی از مواقع نیز مشکلات بزرگتری برای فرد به وجود میآید که ممکن است شرایط را برای آنها وخیم کند؛ بهطوری که باید حتما به پزشک یا دکتر آلرژی مراجعه کنند. این مشکلات عبارتند از:
- بروز بیماری آنافیلاکسی (Anaphylaxis ) بیشتر در افراد حساس به پروتئین لاتکس اتفاق میافتد. از علائم آن افت شدید فشار خون و مشکلات اساسی در تنفس است.
- درماتیت تحریکی (Irritant dermatitis ) نیز یکی دیگر از واکنشها به موادی است که با لاتکس ساخته شدهاند. این واکنش یک واکنش آلرژیک نیست بلکه جذب مواد لاتکس از طریق پوست آسیب دیده باعث بروز آن میشود.
- درماتیت آلرژیک تماسی (Contact allergic dermatitis ) نوعی اگزماست که رایجترین واکنش سیستم ایمنی هنگام بروز حساسیت به لاتکس است. علائم این بیماری ۱۲ تا ۴۸ ساعت پس از تماس با لاتکس ایجاد میشود.
- رینیت آلرژیک یا تب ینجه در برخی از افراد هنگام تنفس مواد لاتکس به وجود میآید و علائمی مانند آسم را به همراه دارد.
علت حساسیت به لاتکس چیست؟
لاتکس ( Latex ) یا پلاستیک طبیعی از پروتئین موجود در شیره درختی به نام Hevea brasiliensis ساخته میشود. در طول تولید آن نیز انواع مواد شیمیایی به آن آغشته میشود تا بتواند انعطاف پذیر، نرم و مقاوم شود. حساسیتی که افراد به لاتکس دارند ممکن است به مواد شیمیایی که به آن اضافه میشود باشد و یا بهطور مستقیم به پروتئین لاتکس حساسیت داشته باشند. در چنین شرایطی سیستم ایمنی بدن فرد این مواد را تهدیدی برای سلامت فرد به حساب میآورد و شروع به تلاش برای از بین بردن آن میکند.
چه افرادی بیشتر در معرض بروز این حساسیت هستند؟
هرکسی ممکن است به حساسیت به لاتکس مبتلا شود؛ اما معمولا گروههایی که در زیر به آنها اشاره میکنیم بیشتر در معرض ابتلا به آن هستند:
- کارکنان مراکز بهداشتی و پزشکان که به میزان زیادی با دستکشهای لاتکس سروکار دارند.
- کارگران صنعت لاستیک به دلیل تماس زیاد با لاتکس
- مبتلایان به مهره شکاف (Spina bifida ) به دلیل اینکه به مدت بسیار زیاد و خیلی زود در معرض درمان قرار گرفته و با دستکش لاتکس پزشکان تماس داشته اند.
- افرادی که به صورت ارثی سابقه آلرژی دارند نیز بیشتر شانس حساسیت به لاتکس را دارند.
روشهای تشخیص و درمان حساسیت به لاتکس
در صورت تشدید بیمای و بروز علائم بیماری اگزمای پوستی یا مشکلات تنفسی و فشار خود حتما باید به سرعت به پزشک یا مشاوره پوست و مو مراجعه کنید. اگر به دنبال بهترین پزشک هستید میتوانید در سایت پذیرش۲۴ جستجو کنید. از طریق این سایت میتوانید با بهترین پزشکان سراسر کشور که تخصصهای مختلف دارند آشنا شده و بهترین آنها را بر اساس تجربیات مختلف در درمان انتخاب کنید. همچنین از این طریق میتوانید علاوه بر رزرو نوبت حضوری، نوبت مشاوره آنلاین نیز بگیرید.
پزشک برای تشخیص می تواند علاوه بر معاینه بالینی شما، با نمونه گیری از پوست آسیب دیده یا بیوپسی و فرستادن آن به آزمایشگاه، از ابتلا به این حساسیت مطمئن شود.
درمان حساسیت به لاتکس
در حال حاضر هیچگونه درمان قطعی برای از بین بردن حساسیت به لاتکس وجود ندارد. بنابراین سعی همه پزشکان اینست که با دادن داروهای مختلف کمی بتوانند از علائم و نشانههای این بیماری که توانسته باعث آزار افراد شود کم کنند. بهطور مثال اگر فرد با بروز این حساسیت به اگزما مبتلا شده باشد پزشکان سعی میکنند با دادن داروها و انواع پماد برای حساسیت پوستی به لاتکس به درمان اگزما دست و سایر اندامهای بدن بپردازند.
در ادامه با برخی از مهمترین روشهای درمان حساسیت به لاتکس کاندوم یا دستکش و داروهایی که پزشکان تجویز میکنند آشنا میشویم:
- تجویز قرصهای آنتی هیستامین و آدرنالین برای کاهش علائم در بروز حساسیتهای سطحی و موقتی بسیار مفید است.
- تجویز داروهای کورتون دار برای سرکوب موقتی سیستم ایمنی بدن نیز رایج است.
- تجویز آنتی بیوتیکها در صورت عفونی شدن زخمها در مواقع پیشرفت بیماری نیز بسیار مفید است.
- در صورت تشدید این حساسیت و بروز درد در ناحیه، استفاده از مسکنها نیز توصیه میشود.
- تجویز پمادها و کرمهایی که التهابات را کاهش داده و از میزان خارش کم کند. این کرمها معمولا حاوی مقادیر مشخصی کورتیکواستروئید هستند.
- در صورت بروز حساسیت شدید پزشک تزریق آمپول اپی نفرین (epinephrine ) را برای جلوگیری از آنافیلاکسی تجویز میکند.
پاسخ به سوالات متداول در مورد حساسیت به لاتکس
در ادامه سعی کردهایم به سه سوال متداول در زمینه حساسیت به لاتکس پاسخ دهیم. پاسخ این سوالات میتواند اطلاعات کاملتری در این زمینه در اختیارتان بگذارد:
۱- آیا آلرژی به لاتکس با اگزمای دست یکسان است؟
حساسیت به لاتکس با اگزما تفاوت دارد. به طوریکه آلرژی به لاتکس میتواند باعث بروز اگزمای پوستی شود و گاهی نیز علائمی متفاوت با اگزمای پوستی دارد. اما همه کسانی که اگزما دارند به این ماده حساسیت ندارند؛ چراکه ممکن است آلرژنهایی که در آنها باعث بروز این بیماری شده باشد متفاوت باشد.
۲- درمانهای خانگی برای حساسیت به لاتکس چیست؟
گاهی شدت حساسیت به لاتکس به اندازهای زیاد و شدید است که بلافاصله باید با یک مشاوره پوست و مو مشورت کنید. اما گاهی حساسیت پوستی به لاتکس بسیار خفیف است و با مراقبتهای مختصری که در خانه انجام میدهید حل شده و لازم نیست برای درمان به دکتر پوست مراجعه کنید. در این میان با انجام دستورات زیر در خانه میتوانید به بهبود شرایط کمک کنید.
- از محصولاتی که در ساخت آنها لاتکس به کار برده شده است دوره کرده و از لمس کردن آنها خودداری کنید. به طور مثال میتوانید از دستکش ضد حساسیت ظرفشویی استفاده کنید.
- در مورد حساسیت خود با همه اطرافیان و حتی فروشندگان و پزشکان صحبت کنید که هنگام خدمات رسانی به شما از موادی که با لاتکس ساخته شدهاند استفاده نکنند.
- تا زمان بهبودی سعی کنید دست یا محل آسیب دیده را کمتر با مواد شوینده بشویید.
- از رسیدن عطر و ادکلن و مواد آرایشی و بهداشتی عطری به محل خودداری کنید.
- به طور مداوم آنها را با کرمهایی که پزشک تجویز کرده یا یک کرم چرب بدون عطر مرطوب کنید.
- از برخورد پوستتان با آب زیاد داغ جلوگیری کنید.
- سعی کنید محیط خانه را مرطوب نگه دارید. محیط خشک میتواند باعث بروز حساسیت بیشتر شود.
- از خوردن مواد غذایی حساسیت زا مانند آووکادو، موز، کیوی، سیب هویج، پاپایا، گوجه فرنگی و سیب زمینی پرهیز کنید. البته میتوانید میزان حساسیت خود را به هرکدام از اینها بسنجید و در صورت بروز حساسیت آنها را مصرف نکنید.
۳- آیا میتوان از ابتلا به حساسیت به لاتکس جلوگیری کرد؟
حساسیت به لاتکس به دلیل نوعی نقص در سیستم ایمنی بدن است؛ و این یک امر غیر قابل کنترل و درمان است. به همین دلیل نمیتوانید از قبل بدانید که آیا به این ماده حساسیت دارید یا نه و یا از ایجاد این حساسیت جلوگیری کنید. تنها میتوانید هنگام لمس موادی که در آنها لاتکس وجود دارد مراقب بروز علائم پوستی باشید و اگر متوجه آلرژی به آنها شدید، از استفاده ازشان خودداری کنید.
پوست دست من وقتی کار میکنم و چون با خاک و مصالح ضبر سر و کار دارم،پوست دستم دانهای قرمز میزنه و شدید میخاره،روی آتیش با فاصله نگه میدارم خارشش شدیدتر میشه ولی بعد دو روز خوب میشه،و دستکش دستم نمیکنم