داروی توپیرامات
کاربرد، مقدار و روش مصرف، عوارض جانبی و شرایط نگهداری توپیرامات (Topiramate)
فهرست مطالب
نام تجاری
Topamax, Trokendi XR, Qudexy XR
کاربرد
کنترل حملات صرع، پیشگیری از سردردهای میگرنی
اشکال دارویی
قرص
اطلاعات دارویی توپیرامات
داروی توپیرامات یکی از داروهای پر مصرف از گروه داروهای ضد صرع میباشد که به تنهایی یا همراه با داروهای دیگر در کنترل حملات تشنجی صرع در بزرگسالان و کودکان بکار میرود. همچنین این دارو میتواند مانع از ایجاد سردردهای میگرنی در بزرگسالان و کودکان بالای ۱۲ سال شود.
تشنج یک حملۀ عصبی ناشی از اختلال در فعالیت الکتریکی مغز میباشد. توپیرامات با کاهش جریان الکتریکی غیرطبیعی سلولهای مغزی به کنترل این حملات کمک مینماید. مکانیسم توپیرامات در جلوگیری از میگرن هنوز مشخص نیست اما میتوان گفت که این دارو، سلولهای عصبی پرکار مغز که منجر به حملات میگرنی میشوند را آرام میکند. باید در نظر داشت که توپیرامات در درمان میگرن نقشی ندارد و فقط از ایجاد حمله جلوگیری میکند.
برای کسب اطلاعات لازم میتوانید با استفاده از اپلیکیشن و وب سایت پذیرش ۲۴، سؤالات خود را از متخصصان آنلاین مغز و اعصاب بپرسید.
مقدار و روش مصرف داروی توپیرامات
- قبل از شروع درمان با داروی توپیرامات (Topiramate)، بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک میکند تا اطلاعات جامعی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید. همچنین اگر در رابطه با مصرف آن با سؤالاتی روبرو هستید با پزشک خود مشورت نمایید.
- دوز و مقدار داروی توپیرامات، از فردی به فرد دیگر متفاوت است؛ دارو را دقیقاً همانطور که پزشک به شما تجویز کرده است، استفاده نمایید و از کم یا زیاد کردن آن خودداری نمایید.
- در صورت فراموش کردن یک دوز، به محض یادآوری، نوبت فراموش شده را مصرف کنید. اگر زمان مصرف دوز بعدی باشد، از مصرف نوبت فراموش شده اجتناب کنید و بر طبق برنامۀ مشخص به مصرف دارو ادامه دهید و هیچگاه دوز دارو را دو برابر نکنید.
- ممکن است پزشک شما درمان را با دوز کم داروی توپیرامات شروع کند و پس از عادت کردن بدن، مقدار داروی شما را افزایش دهد تا احتمال بروز عوارض ناشی از دارو کمتر شود.
- از آنجا که داروی توپیرامات بر روی سیستم عصبی تأثیر دارد، مصرف آن باید به صورت مداوم و تحت نظر پزشک باشد. اگرچه ممکن است در چند هفتۀ ابتدایی درمان، احساس بهبودی در شما ایجاد نشود، با این حال، درمان خود را ادامه دهید و طبق برنامۀ منظم به پزشک خود مراجعه کنید.
- قطع این دارو به صورت ناگهانی و بدون نظر پزشک میتواند عوارض نامناسبی از جمله بروز حملۀ تشنجی را برای بیمار در پی داشته باشد لذا قطع این دارو باید تدریجی و تحت نظر پزشک انجام شود.
- در ابتدای درمان با این دارو ممکن است افکار ناراحت کنندۀ شما از گذشته بیشتر شوند اما نگران نباشید، باید بدانید که این افکار ناشی از مصرف این دارو و شروع اثربخشی آن میباشد و به مرور زمان برطرف خواهند شد. بهتر است افکار خود را با نزدیکان و یا مشاور و پزشک خود در میان بگذارید و آگاهانه نسبت به برطرف کردن آنها اقدام نمایید.
- توجه: پذیرش ۲۴، این امکان را برای شما فراهم کرده است تا با استفاده از اپلیکیشن و وب سایت پذیرش ۲۴، بتوانید با روانشناسان به صورت آنلاین و تلفنی مشورت نمایید.
- در ابتدای شروع درمان بیماری صرع با این دارو، ممکن است تعداد یا نوع حملات تشنج کمی تغییر کند اما نگران نباشید به مرور این مشکل برطرف خواهد شد. بیش از پیش احتیاط کنید و با پزشک خود در تماس باشید.
- مقدار مصرف داروی توپیرامات در کودکان، براساس شرایط، سن و وزن آنها توسط پزشک محاسبه میشود.
- داروی توپیرامات را میتوان همراه با غذا یا بدون آن مصرف کرد.
- قرص توپیرامات مزۀ تلخی دارد، لذا آن را بصورت کامل با یک لیوان آب ببلعید و از جویدن آن خودداری کنید.
- چنانچه پس از مدتی مصرف این دارو، وضعیت بیماریتان بهتر نشد یا حتی بدتر شد به پزشک اطلاع دهید.
- داروی توپیرامات را هر روز سر ساعات مشخص مصرف نمایید تا بیشترین نتیجه را از آن بگیرید.
- داروی توپیرامات توسط شرکتهای متعددی تولید میشود که ممکن است اثر داروی شرکتهای مختلف برای بیمار متفاوت باشد. به همین دلیل دارو را دقیقاً طبق دستور پزشک مصرف کنید. و بهتر است هربار برای دریافت نسخۀ جدیدتان از تغییر برند یا شرکت تولیدکنندۀ دارو خودداری کرده و در صورت لزوم به پزشک خود اطلاع دهید.
موارد منع مصرف داروی توپیرامات
- به تاریخ انقضای داروی توپیرامات (Topiramate) توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام شده است، از مصرف آن خودداری کنید.
- هرگز داروی توپیرامات را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
قبل از تجویز دارو، پزشک را در صورت وجود موارد زیر مطلع کنید:
- حساسیت به این دارو یا دیگر داروها و مواد
- بارداری
- شیردهی
- مشکلات کبدی
- مشکلات کلیوی مانند سنگ کلیه
- مشکلات ریوی، تنفسی
- مشکلات روحی، روانی مانند افسردگی یا افکار خودکشی
- گلوکوم یا سایر مشکلات چشمی
- اسید متابولیک
- اختلال رشد
- پوکی استخوان
موارد هشدار و احتیاطات ویژه حین مصرف داروی توپیرامات
- در طول درمان با داروی توپیرامات، ممکن است پزشک برای شما آزمایشات خون تجویز نماید. این آزمایشات را انجام داده و در زمانهای مقرر به طور منظم پزشک خود را ملاقات نمایید.
- داروی توپیرامات ممکن است باعث مشکلات بینایی شود که در صورت عدم درمان سریع، میتواند این مشکل دائمی شود. در صورت کاهش ناگهانی بینایی، حتماً با پزشک خود تماس بگیرید.
- این دارو همچنین میتواند سطح اسیدوز را در خون افزایش دهد. در صورت ضربان قلب نامنظم، تنگی نفس، از دست دادن اشتها یا مشکل در تفکر به پزشک خود اطلاع دهید.
- پیش از انجام عمل جراحی، پزشک خود را در جریان مصرف این دارو قرار دهید.
- این دارو میتواند در برخی آزمایشهای پزشکی تداخل ایجاد کند. لذا پزشک معالج خود را در جریان مصرف داروی توپیرامات قرار دهید.
- به علت اینکه در مدت درمان با این دارو احتمال بروز سنگهای کلیوی بیشتر میشود، لازم است روزانه از آب و مایعات فاقد کافئین به مقدار کافی استفاده نمایید. مگر اینکه مصرف مایعات از سوی پزشک شما محدود شده باشد.
- در طول درمان با داروی توپیرامات از روشهای ضدبارداری غیرهورمونی استفاده کنید. زیرا توپیرامات باعث کاهش اثر داروهای ضد بارداری میشود.
- در طول درمان با این دارو، از فعالیتهای خطرناک مانند کوهنوردی در ارتفاعات و شنا خودداری کنید.
- در طول درمان با داروی توپیرامات، از رژیم غذایی کتوژنیک (رژیم غذایی پرچربی و کم کربوهیدرات) اجتناب کنید. این رژیم باعث افزایش امکان اسیدوز و تشکیل سنگ کلیه میشود.
- در طول درمان با این دارو، از مصرف الکل پرهیز کنید زیرا مصرف الکل باعث افزایش عوارض جانبی و تشنج میشود.
- در طول درمان با داروی توپیرامات از تغییر وضعیت ناگهانی خودداری کنید.
- در طول درمان با توپیرامات از انجام فعالیتهایی مانند رانندگی که به هوشیاری کامل نیاز دارند، اجتناب کنید. (بیماران مبتلا به صرع در مورد رانندگی با پزشک خود مشورت نمایند)
- کاهش در توانایی تعریق و افزایش دمای بدن در اثر مصرف داروی توپیرامات ایجاد میشود. این عارضه در کودکان شایعتر است مخصوصاً در آب و هوای گرم و یا زمانی که توپیرامات با داروهای دیگری استفاده شود که دمای بدن را افزایش میدهد. بنابراین در صورت کاهش تعریق، تب شدید و خشکی پوست به پزشک خود اطلاع دهید.
تداخلات دارویی
تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تأثیر داروها را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آنها شود. بنابراین برای مصرف این دارو، لیست تمام داروهایی که مصرف میکنید اعم از داروهای تجویزی و غیرتجویزی (گیاهی، مکمل و …) را با پزشکتان در میان بگذارید.
از جمله داروهایی که با داروی توپیرامات تداخل دارند، عبارتند از:
- داروهای خواب آور
- داروهای شل کننده عضلات
- داروهای اضطراب یا افسردگی
- سایر داروهای ضد تشنج و صرع
- استازولامید
- قرصهای ضدبارداری
عوارض جانبی داروی توپیرامات
همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرفکنندگان نیز هیچ نوع عارضهای بروز نمیدهند. یکسری از عوارض نیز بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین میروند. در صورت بروز هریک از عوارض زیر با مصرف توپیرامات حتماً با پزشک معالج مشورت نمایید.
از جمله عوارض داروی توپیرامات عبارتند از:
- سیستم اعصاب مرکزی: سردرد، سرگیجه، بیخوابی، خوابآلودگی، آتاکسی، آژیتاسیون، اختلال در تمرکز، توهم، هایپوکینزی، هایپرتونی، اختلالات خلقی، اختلالات گفتاری، لرزش، افسردگی، تمایل به خودکشی، دشواری در تمرکز، فراموشی.
- گوارشی: تهوع، استفراغ، بیاشتهایی، خشکی دهان، یبوست، نفخ، ژنژیویت، گاستریت، شکم درد
- تنفسی: سرفه، تنگی نفس، برنشیت، عفونتهای دستگاه تنفس فوقانی
- ادراری، تناسلی: بیاختیاری یا تکرر ادرار، عفونتهای مجاری ادراری، منوراژی، واژینیت، دیسمنوره، هماچوری، ایمپوتنسی
- دیگر عوارض: درد قفسه سینه، تپش قلب، آنمی، لکوپنی، تغییراتی در وزن، کمردرد، میالژی، دوبینی، ادم، تب، سندرم شبه آنفولانزا
شرایط نگهداری داروی توپیرامات
- دارو را دور از دسترس کودکان نگه دارید
- دارو را در جایی خشک و خنک و به دور از گرما و تابش نور مستقیم نگه دارید.
باتوجه به وضعیت کنونی پاندمی ویروس کرونا، در صورت عدم تمایل از مراجعه حضوری به متخصص مغز و اعصاب میتوانید با مراجعه به وب سایت و یا اپلیکیشن پذیرش ۲۴، به صورت ۲۴ ساعته و آنلاین، از طریق مشاوره تلفنی و متنی با مجربترین متخصصان آنلاین مغز و اعصاب، تلفنی و متنی مشاوره بگیرید.
سلام من از قرص لاموتریژن استفاده میکنم ولی داروخانه بهم توپیرامات دادند سرچ کردم اصلا با قرص لاموتریژن هم خانواده نداره چیکار کنم
دوروز این قرص دکترم نوشته ولی من ال دی استفاده میکنم ایا تداخل داره ؟ چیکار کنم
اگه برای تشنج استفاده بشه چقدر طول میکشه تا اثر کنه ؟؟
ایا قرص توپیرمات را بعد از صبحانه هم میشود خورد
سلام دوست عزیز
با تشکر از ثبت مشکل شما
کامنت شما توسط پزشک متخصص دیده شد اما نیاز به شنیدن شرح بهتر و بیشتری از بیماری شما دارد.
لطفا از طریق این لینک با پزشک آنلاین داروسازی گفت و گو کنید .
مشاوره آنلاین با پزشک داروسازی
با سلام
خیلی ممنون بابت مطلب جالبتون …
دوستان در صورتیکه به دنبال ثبت آگهی توی اینترنت هستید می توانید به سایت آگهی سازه https://agahisazeh.com
مراجعه نموده و با ثبت نام در این وب سایت آگهی خود را منتشر نمایید…
با سلام
از زمانی که داروی توپیرامات استفاده کردم (حدود ۸ ماه) روی صورت و بینی بنده خیلی لک افتاده
از عزیزان اگه کسی اطلاعی داره که آیا ممکنه از عوارض این دارو باشه ممنون میشم که یه راهنمایی بکنن.
با تشکر
داروی توپیرامات میتونه عوارض پوستی داشته باشه.
برای مشخصا بعد از مصرف دارو این لک ها ایجاد شده میتونه از عوارض دارو باشه
در غیر این صورت میتونید برای تعیین بهتر علت ضایعات به متخصص پوست مراجعه کنید.
در هر صورت با توجه به موارد مصرف مهم این دارو، به هیچ وجه بدون مشورت با پزشک معالجتون دارو رو قطع و یا دوز دارو رو کم نکنید.