داروی پمترکسد | کاربرد ، مقدار و روش مصرف ، عوارض جانبی و میزان مصرف | Pemetrexed
همه چیز در رابطه با نحوه مصرف داروی پمترکسد، اختلالات دارویی و مطالب مرتبط با آن
فهرست مطالب
پمترکسد (Pemetrexed) چیست و چه کاربردی دارد؟
پمترکسد از گروه داروهای شیمیدرمانی است و به عنوان داروی ضد سرطان در درمان برخی سرطانها مورد استفاده قرار میگیرد. این دارو اولین بار در سال ۲۰۰۴ توسط سازمان غذا ودارو آمریکا (FDA) برای درمان سرطان ریه مورد تائید قرار گرفت. کاربرد رایج و اصلی آن در درمان نوعی سرطان به نام مزوتلیومای جنبی بدخیم (MPM) است که قسمت داخلی قفسه سینه را درگیر میکند.
علاوه بر این در درمان نوعی سرطان ریه به نام سرطان سلولهای غیر کوچک کاربرد دارد. همچنین در درمان برخی سرطانهای دیگر مانند سرطان رحم، سرطان تخمدان، سرطان مثانه و بدخیمیهای مرتبط با تیموس مورد استفاده قرار میگیرد اگرچه نقش مثبت آن هنوز در درمان این بیماریها اثبات نشده است.
نامهای تجاری پمترکسد Pemetrexed
پمترکسد با نامهای تجاری متفاوتی در بازار دارویی وجود دارد. آلیمتا (Alimta)، پمفکسی (Pemfexy)، سیامبرا (Ciambra)، فورمتا (Formeta) و الوپم (برند ایرانی Alvopem) رایجترین برندهای آن میباشند.
اشکال دارویی پمترکسد Pemetrexed
این دارو به صورت پودر لئوفیلیزه جهت تهیه محلول تزریقی در دو دوز ۱۰۰ و ۵۰۰ میلیگرم وجود دارد.
مکانیسم اثر پمترکسد Pemetrexed
پمترکسد یک آنتی فولات بوده و با ایجاد اختلال در فرایند سنتز و متابولیسم فولات اثرات ضد سرطانی خود را اعمال میکند. فرایندهای متابولیکی زیادی در بدن نیازمند حضور فولات میباشند که با اختلال در تولید فولات دچار مشکل شده و در نتیجه سلول از بین میرود.
از جمله آنزیمهای حیاتی سلول که در نبود فولات دچار اختلال عملکرد میشوند میتوان به تیمیدیلات سنتتاز، دی هیدروفولات ردوکتاز و ایمیدازول کربوکسامید ریبونوکلئوتید فرمیل ترنسفراز اشاره کرد. در نتیجه عدم کارکرد این آنزیمها، سنتز نوکلئوتیدها (واحدهای سازنده DNA) مختل شده و در نهایت سنتز ماده ژنتیکی در سلول مهار میشود که نتیجه آن مرگ سلول سرطانی است.
میتوانید به صورت غیر حضوری و ۲۴ساعته،با پزشک آنلاین متخصص آلرژی، اختلالات تنفسی و ریه، تلفنی و متنی صحبت کنید، و از ایشان برای مصرف این دارو مشاوره بگیرید.
فارماکودینامیک و فارماکوکینتیک پمترکسد Pemetrexed
پمترکسد توسط حاملهای فولات موجود در سطح سلول وارد سلولها شده و در آنجا طی واکنشهایی به فرم پلی گلوتامات در میآید. این فرایند طی زمان و وابسته به دوز مصرفی دارو رخ میدهد.
نیمه عمر اشکال پلی گلوتامات در سلول بالا بوده در نتیجه در سلول تجمع یافته و بدین صورت اثربخشی دارو افزایش مییابد. در نهایت متابولیتهای پلی گلوتاماته فولات از طریق ادرار دفع میشوند.
مقدار و نحوه مصرف پمترکسد Pemetrexed
به طور معمول هر سه هفته یک بار به صورت وریدی تزریق میشود. دوز و مقدار دارو بسته به وزن و پاسخگویی بدن بیمار به نحوه درمان تعیین میشود. این دارو به صورت تکی و یا ترکیبی با دیگر داروهای ضد سرطان مانند سیس پلاتین، کربوپلاتین و پمبرولیزومب تجویز میگردد.
در هر صورت میزان ۵۰۰ میلیگرم به ازای هر متر مربع سطح بدن به صورت وریدی طی مدت ۱۰ دقیقه تزریق میشود. این تزریق هر سه هفته یک بار تکرار میشود تا زمانی که پیشرفت بیماری کند یا متوقف شود و یا سمیت غیر قابل تحمل در بیمار مشاهده شود.
پیش از شروع دوره درمانی، پزشک برای شما فولیک اسید و ویتامین ب۱۲ تجویز میکند. مصرف این مکملها احتمال بروز عوارض جانبی ناشی از شیمی درمانی با پمترکسد را کاهش میدهد. مصرف فولیک اسید و ویتامین ب ۱۲ از ۵ روز قبل از شروع درمان آغاز شده و طی دوره درمان ادامه مییابد. تا ۲۱ روز پس از آخرین تزریق باید مصرف فولیک اسید را ادامه دهید.
علاوه بر این ممکن است پزشک برای شما کورتیکواستروئید (کورتیزون) تجویز کند تا احتمال ابتلا به حساسیتهای پوستی ناشی از پمترکسید را کنترل کند. کورتیزون باید طی دوره درمان و به مدت ۳ روز مصرف شود.
مصرف آن در کودکان بررسی نشده و اطلاعات دقیقی پیرامون اثربخشی آن وجود ندارد. در خصوص مصرف دارو در سالمندان مشکل خاصی گزارش نشده اما به دلیل احتمال بیشتر بروز بیماریهای کلیوی در این گروه سنی، با مشورت پزشک متخصص ریه و دستگاه تنفسی مصرف شود.
موارد منع مصرف پمترکسد Pemetrexed
- در صورتیکه دچار کم خونی یا دیگر مشکلات خونی هستید، پیش از مصرف با پزشک مشورت کنید. چرا که دیده شده پمترکسد میتواند تعداد گلبولهای قرمز (در نتیجه خستگی و بی حالی همراه دارد)، گلبولهای سفید (احتمال ابتلا به عفونت در شما زیاد میشود) و پلاکتها (احتمال افزایش خونریزی) را کاهش دهد.
- در صورتیکه مشکل کلیوی دارید در مورد مصرف داروهای ضد التهابی که به عنوان درمان کمکی طی دوره مصرف دارو تجویز میشوند با پزشک مشورت کنید.
- در بیمارانی که اختلالات کبدی دارند با احتیاط مصرف شود.
- در صورتیکه به تازگی واکسن زدهاید یا قصد تزریق واکسن دارید با پزشک مشورت کنید چرا که پمترکسد با برخی واکسنهای زنده مانند ب.ث.ژ تداخل دارد.
- در صورت حساسیت به هر نوع دارو، رنگ یا ماده غذایی پزشک خود را مطلع کنید.
تداخلات دارویی پمترکسد Pemetrexed
- تداخلات شدید (در این صورت هرگز توصیه نمیشود با هم مصرف شوند) شامل واکسن سرخک، واکسن اوریون، واکسن آبله مرغان و واکسن سرخچه.
- تداخلات متوسط ( معمولاً توصیه نمیشود اما با نظر پزشک ممکن است دور یکی از داروها تغییر یابد) شامل آسپیرین، پیروکسیکام، ایبوپروفن، ناپروکسن، دیکلوفناک، ناتالیزومب، کلوزاپین و …. .
عوارض جانبی پمترکسد Pemetrexed
- تهوع، استفراغ، خستگی، ریزش مو، اسهال یا یبوست،زخم دهان، بی اشتهایی، تغییرات خلق و خو، تحریک پذیری و سردرد از عوارض شایع آن است.
- علائم آلرژیک مانند راش پوستی، تنگی نفس، قرمزی و تورم کمتر شایع بوده ولی ممکن است رخ دهد.
- ممکن است باروری مردان را تحت تاثیر قرار دهد لذا همسران این افراد باید طی دوره درمان از روشهای ضد بارداری مطمئن پیروی کنند.
- در برخی موارد سرکوب شدید مغز استخوان دیده شده است. این حالت به ویژه در بیمارانی که مصرف مکمل ویتامین ب ۱۲ یا اسید فولیک را قطع کردهاند بیشتر بوده است.
پمترکسد در بارداری Pemetrexed
به لحاظ احتمال خطر مصرف در دوران بارداری، در دسته داروهای گروه D قرار میگیرد. این بدین معنی است که شواهد مثبتی از وجود خطر برای جنینی که مادرش دوره درمان را طی میکند وجود دارد. بنابراین مصرف آن برای زنان باردار ممنوع است.
با این وجود در شرایط بیماریهای جدی که جان مادر در خطر است، فواید درمانی دارو بر خطرات بالقوه آن ارجحیت دارد. اگرچه اطلاعاتی در مورد ترشح آن در شیر مادر و انتقال آن به نوزاد وجود ندارد اما مصرف آن در دوران شیردهی توصیه نمیشود.
شرایط نگهداری پمترکسد Pemetrexed
دارو را درون جعبه در بسته به دور از تابش مستقیم نور نگه دارید. دارو میتواند درون یخچال ولی به دور از یخ زدگی نگهداری شود. دارو را دور از دسترس کودکان نگه دارید.
ارتباط مستقیم با پزشک انلاین متخصص آلرژی، اختلالات تنفسی و ریه