داروی مسالامین
کاربرد، مقدار و روش مصرف، موارد منع مصرف، هشدارها و احتیاطات، تداخلات دارویی، عوارض جانبی و شرایط نگهداری داروی مسالامین (Mesalamine)
فهرست مطالب
نام تجاری داروی مسالامین
Asacol, Apriso, Canasa, Delzicol, Lialda, Pentasa, Rowasa
کاربرد داروی مسالامین
کولیت اولسراتیو- کولیت کرون- پروکتیتیس
اشکال دارویی مسالامین
قرص، کپسول، شیاف، تنقیه
اطلاعات دارویی مسالامین
کولیت اولسراتیو (کولیت زخمی) بر اثر التهاب که منجر به عوارضی نظیر خونریزی و زخم میشود، پدید میآید. این حالت سبب به وجود آمدن علائمی نظیر درد و اسهال میگردد. بیماری کرون ممکن است سبب ایجاد التهاب در هر قسمتی از دستگاه گوارش شود، هنگامی که این التهاب در ناحیه اتصالی روده کوچک و بزرگ باشد، به کرون ایلئوم معروف میشود. آمینوسالیسیلاتها گروهی از داروها برای درمان التهاب روده هستند. مسالامین از گروه آمینوسالیسیلات ها است.
اگرچه دقیقاً مشخص نیست که مسالامین چکونه عمل میکند اما به نظر میرسد که این دارو با تأثیر بر سلولهای پوشاننده روده در تولید مواد شیمیایی این سلولها تأثیر میگذارد. این مواد شیمیایی فاکتورهایی هستند که سبب ایجاد علائم بیماری میشود.
درمان کولیت اولسراتیو
جهت کسب اطلاعات لازم در مورد کولیت اولسراتیو و درمانهای این بیماری (از جمله داروی مسالامین) با پزشک آنلاین روده مشورت نمایید.
پذیرش ۲۴، این امکان را برای شما فراهم کرده است تا بتوانید برای مراجعه حضوری به پزشک، از متخصص داخلی در سراسر ایران، نوبت ویزیت حضوری دریافت کنید.
مقدار و روش مصرف داروی مسالامین
- قبل از شروع درمان با داروی مسالامین (Mesalamine) بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک میکند تا اطلاعات جامعی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید. همچنین اگر در رابطه با مصرف آن با سؤالاتی روبرو هستید با پزشک خود مشورت نمایید.
- دوز، مقدار و فرم داروی مسالامین از فردی به فرد دیگر متفاوت است. لذا دارو را دقیقاً همانطور که پزشک برایتان تجویز کرده است، استفاده نموده و از کم یا زیاد کردن خودسرانه مقدار و مدت زمان مصرف اجتناب نمایید.
- در صورت فراموش کردن یک دوز این دارو، به محض یادآوری، نوبت فراموش شده را مصرف کرده و چنانچه نزدیک به زمان مصرف دوز بعدی به یاد آوردید، از مصرف نوبت فراموش شده اجتناب کنید و بر طبق برنامۀ مشخص به مصرف دارو ادامه دهید. هیچگاه دوز دارو را دو برابر نکنید.
- درمان با این دارو ممکن است طولانی مدت باشد، لذا مصرف آن را تا زمانی که پزشک دستور میدهد، ادامه دهد.
- به دستورات پزشک در مورد نحوه صحیح مصرف یا استفاده از هریک از فرمهای مسالامین توجه نمایید.
- معمولاً قرص مسالامین روکش خاصی دارد که نباید شکسته شود، بنابراین آن را به همراه مقداری آب قورت دهید.
- برخی از کپسولهای مسالامین را میتوان باز کنید و پودر داخل کپسول را داخل غذاهای نرم مانند سوپ یا ماست ریخته و بخورید.
موارد منع مصرف داروی مسالامین
- به تاریخ انقضای داروی مسالامین (Mesalamine) توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام شده است، از مصرف آن خودداری کنید.
- هرگز داروی مسالامین را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
چنانچه شرایط یا بیماری خاصی دارید، قبل از تجویز این دارو، پزشک را مطلع سازید. به ویژه اگر شرایط زیر را دارید:
- حساسیت به این دارو یا دیگر داروها و مواد
- بارداری
- شیردهی
- مشکلات تنفسی
- مشکلات کلیوی
- مشکلات کبدی
موارد هشدار و احتیاطات ویژه حین مصرف داروی مسالامین
- در مدت درمان با این دارو در زمانهای مقرر به پزشک مراجعه نموده و آزمایشات تجویزی را به طور منظم انجام دهید.
- داروی مسالامین ممکن است باعث تغییر در نتایج تستهای آزمایشگاهی (مانند میزان نورمتانفرین ادرار) شود، لذا پزشک معالج را در جریان مصرف این دارو قرار دهید.
- پزشک ممکن است به شما توصیه کند که در رژیم غذایی خود تغییراتی بدهید لذا دستورالعملهای پزشکتان را دنبال کنید.
تداخلات دارویی مسالامین
تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تأثیر داروها را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آنها شود. بنابراین برای مصرف این دارو، لیست تمام داروهایی که مصرف میکنید اعم از داروهای تجویزی و غیرتجویزی (گیاهی، مکمل و …) را با پزشکتان در میان بگذارید. چنانچه در طول درمان با داروی مسالامین، باید دارویی را مصرف کنید، پزشکتان را در جریان مصرف این دارو قرار داده یا با داروساز مشورت نمایید.
از جمله داروهایی که با مسالامین تداخل دارند، عبارتند از:
- داروهای حاوی السالازین، بالسالازید و یا سولفاسالازین
عوارض جانبی داروی مسالامین
همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرفکنندگان نیز هیچ نوع عارضهای بروز نمیدهند. یکسری از عوارض نیز بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین میروند. در صورت بروز هریک از عوارض زیر با مصرف داروی مسالامین در اسرع وقت با پزشک معالج مشورت نمایید.
از جمله عوارض این دارو عبارتند از:
- سردرد
- دردهای عضلانی
- سوء هاضمه
- درد معده
- تهوع
- استفراغ
- در صورت بروز علائم واکنشهای آلرژیک مانند تنگی نفس، سرگیجه شدید، خارش، بثورات پوستی، ورم (به ویژه صورت، زبان یا گلو) فوراً به اورژانس مراجعه نمایید.
- توجه: داروی مسالامین به ندرت ممکن است سبب اختلالات خونی شود. لذا در صورت مشاهده هرگونه خونریزی غیرقابل توضیح، کبودی، تغییر رنگ قرمز یا بنفش در پوست، گلودرد غیرقابل توضیح یا درجه حرارت بالا (تب) یا اگر به طور کلی احساس ناخوشی میکنید، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.
چنانچه علائم دیگری دارید که فکر میکنید به دلیل مصرف این دارو باشد، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.
شرایط نگهداری داروی مسالامین
- دارو را دور از دسترس کودکان نگه دارید.
- دارو را در جایی خشک و خنک و به دور از گرما و تابش نور مستقیم نگه دارید.
جهت کسب اطلاعات لازم در مورد جزئیات شرایط نگهداری هر فرم از این دارو با داروساز مشورت نموده و بروشور همراه دارو را مطالعه نمایید.