عفونت گوش میانی | علائم، درمان و راه های پیشگیری
انواع عفونت گوش میانی، عفونت و التهاب گوش میانی و خارجی، سرماخوردگی گوش میانی
فهرست مطالب
عفونت گوش میانی
عفونت در واقع، مورد هجوم قرار گرفتن بافت اندام بدن، به وسیله ی عامل ایجادکنندهی بیماری است. گوش میانی هم قسمتی از گوش، یعنی از پرده ی گوش تا قسمت بیضی شکل گوش درونی را شامل میشود. پس در نتیجه، عفونت گوش میانی، آسیب بافتی قسمت نام برده ی گوش است. این عفونت در کودکان بسیار رایج است؛ هرچند که بزرگسالان نیز، به آن دچار میشوند. این عفونت، موضوع نگرانکنندهای نیست؛ بطوریکه در برخی موارد، خود به خود از بین میرود؛ اما وقتی شدت داشته باشد، حتما باید مورد پیگیری واقع شود؛ چرا که حتی میتواند منجر به ناشنوایی بدون درمان فرد، شود.
عفونت گوش میانی (Middle ear infection) چیست؟
عفونت گوش میانی زمانی اتفاق میافتد که یک ویروس یا باکتری باعث شود قسمت پشت پرده گوش عفونی شود. این شرایط بیشتر در کودکان رایج است. طبق گزارشاتی هشتاد درصد کودکانی که به سن سه سالگی میرسند دچار این عارضه می شوند. طبق گزارشات دیگر، این سن ۶ تا ۱۵ ماه، بیان شده است. تخمین زده شده که یکی از هر۴ کودک، حداقل یک بار، این عفونت را تجربه میکنند. اکثرا، عفونت گوش میانی در زمستان و اوایل بهار اتفاق میافتد و اغلب اوقات بدون هیچ درمانی از بین میرود؛ اگرچه وقتی که درد از بین نمیرود، یا وقتی که تب دارید باید دارو درمانی انجام دهید.
انواع عفونت گوش میانی
در کودکان، دو نوع عفونت گوش میانی داریم؛
- اولی گوشدرد حاد و
- دومی گوشدرد همراه با برونریزی.
گوشدرد حاد: این نوع گوشدرد ناگهانی ظاهر میشود و همراه با قرمزی و ورم در پشت پرده گوش و اطراف آن می باشد.
بد شنیدن، اغلب در پی جمع شدن مایع و مخاط در گوش میانی اتفاق میافتد. گوشدرد همراه با برونریزی: حتی بعد از اینکه عفونت از بین میرود مایع و مخاط در گوش میانی باقی میمانند و این به شما، احساس پر بودن گوش را می دهد و بر وضوح شنیدن شما تاثیر میگذارد.
این دسته بندی در بزرگسالان متفاوت است؛ بطوریکه در بزرگسالان، ۳ دسته اصلی از عفونت گوش میانی وجود دارد که مربوط به بخشهای اصلی گوش، یعنی:
- قسمت درونی
- قسمت وسطی
- و قسمت بیرونی هستند.
علت عفونت گوش میانی
دلایلی برای عفونت گوش میانی در کودکان وجود دارد. آنها اغلب، از قبل دارای عفونت تنفسی بودهاند و این عفونت به گوش های آنان منتقل میشود. وقتی مجرایی که گوش میانی را به حلق متصل می کند، (شیپور استاش) مسدود یا متورم شود،
باکتری اغلب در مایع رشد خواهد کرد و باعث درد و عفونت خواهد شد. اینکه چرا گوش میانی شما عفونی شده است، بستگی به این دارد که چرا شما دچار عفونت شده اید. عفونت گوش میانی اغلب از یک سرماخوردگی یا سایر مشکلات تنفسی سرچشمه میگیرد. عفونت از طریق شیپور استاش وارد یک یا هر دو گوش میشود.
این لوله فشار هوای درون گوش را تنظیم و متعادل می کند و به حلق و پشت بینی متصل است. عفونت می تواند شیپور استاش را برانگیخته کند و باعث تورم آن شود. این تورم باعث میشود که مایع درون گوش که تجمع پیدا کرده است، به خوبی تخلیه نشود که میتواند به ضرر پرده گوش باشد. گاهی غده ی بزرگ شده ای در گلو نیز، می تواند مسیر شیپور استاش را مسدود کند.
اگر این غده به طور منظم باعث این عفونت شود، می تواند برداشته شود. دلیل اینکه کودکان بیشتر از بزرگسالان دچار عفونت گوش میشوند این است که شیپور استاش آنها کوچکتر است و نسبت به بیشتر بزرگسالان در حالت افقی تری قرار دارد و علاوه بر آن، غده ی آنان نسبتا بزرگتر است. اگر کودکی شکاف دهان یک موضوع مادرزادی یا سندروم داون، داشته باشد، احتمال ابتلا به این عفونت در او بیشتر می شود.
پس اگر شما شیپور استاش کوچکی دارید و یا ازنظر شیب تغییر نکرده است، شما در ریسک بیشتری در برابر عفونت گوش میانی قرار دارید و اگر شما سیگاری هستید یا در معرض دود و دم قرار می گیرید، این ریسک برای شما بیشتر خواهد بود. همچنین آلرژی فصلی یا سالانه، سرماخوردگی یا عفونت های شدیدتر تنفسی نیز این ریسک را افزایش می دهد.
درمان عفونت گوش میانی
پزشک ابتدا یک معاینه ی فیزیکی به عمل میآورد. در طی معاینه، به وسیله ی یک وسیله ی چراغ قوه مانند که گوش بین نامیده میشود، قسمت خارجی گوش، قرمزی، ورم، چرک و مایع تجمع یافته را، مورد بررسی قرار میدهد. پزشک ممکن است برای تشخیص عملکرد درست گوش، تمپانومتری را پیشنهاد دهد.
برای این تست، یک وسیله در کانال گوشتان گذاشته میشود، فشار درون گوش را تغییر داده و باعث لرزش پردهی گوش میشود. سرانجام، تغییرات لرزه، اندازهگیری شده و بر روی گراف، ثبت میشود و در نهایت، توسط پزشک، مورد تفسیر قرار میگیرد. برای کودکان، راهحلهایی برای درمان عفونت گوش میانی وجود دارد. درمان براساس سن کودک، سلامتی و سابقه دارویی اش انجام می شود. پزشکان همچنین موارد زیر را مدنظر قرار می دهند:
- شدت عفونت
- اینکه آیا کودک شما می تواند آنتیبیوتیک را تحمل کند
- نظر یا ترجیح والدین
بر اساس شدت عفونت، پزشک شما ممکن است به شما بگوید که درد را درمان کنید و ببینید که آیا علائم از بین میروند یا خیر.
- پاراستامول
- ایبوپروفن یا سایر کاهنده های درد و تب، درمانی رایج به شمار میرود.
معمولا برای کودکان، از آنتی بیوتیک استفاده نمی شود ولی اگر علائم ماندگار یا شدید باشند، تجویز خواهد شد. وقتی علائم بیشتر از ۳ روز طول میکشد، پزشک شما به شما آنتیبیوتیک را توصیه میکند؛ اگرچه اگر عفونت توسط یک ویروس ایجاد شده باشد، آنتیبیوتیک آن را درمان نمیکند درمورد بزرگسالان نیز، دکتر ممکن است برای شما آنتیبیوتیک تجویز کند.
بعضی از این آنتیبیوتیکها ممکن است خوراکی و بعضی به صورت قطره گوش باشد. داروهای کاهش درد، مانند مسکنها و داروهایی که برافروختگی را کاهش می دهد، ممکن است برای کاهش علائم استفاده شود. اگر شما هنوز علائم سرماخوردگی یا آلرژی را تجربه میکنید، پزشک شما ممکن است به شما استروئیدهای بینی، داروی رفع گرفتگی یا آنتیهیستامین را توصیه کند.
تکنیک کمککننده دیگر، پاک کردن و تمیز کردن شیپور استاش است.این کار به کمک بینی شما انجام میشود؛ به طوریکه دهان شما بسته است و این پاکسازی بسیار به آرامی، به کمک بینی انجام می شود. این کار هوا را به سمت شیپور استاش برده و به تخلیه آن کمک میکند.
مشاوره آنلاین متخصص گوش و حلق و بینی آنلاین
پیشگیری از عفونت گوش میانی
به طور قطع نمی توان از آن پیشگیری کرد اما، راهکارهایی برای کاهش ریسک گرفتن عفونت گوش میانی توسط کودک شما وجود دارد:
- دستان خودتان و کودکتان را به طور مرتب بشویید.
- اگر با بطری به کودکتان غذا میدهید همیشه خودتان آن را نگه دارید و در حالی به آنها غذا بدهید که نشسته هستند و دراز کشیده نباشند.
- وقتی به سن یکسالگی رسیدند، دیگر با بطری به آنها غذا ندهید.
- کودک را از محیطهای پر دود و دم دور نگه دارید.
- واکسنهای مقرر شده کودک را بهموقع به آنها بزنید.
- وقتی کودکتان به سن یکسالگی رسید پستانک را از آنها بگیرید.
- طبق منابعی، شیر دادن کودک توسط خودتان، یعنی شیر مادر باعث میشود عفونت گوش میانی کمتر اتفاق بیفتد.
- عدم تماس با کودکان ناخوش احوال
در مورد بزرگسالان نیز، برای پیشگیری از هر نوع عفونت گوش، چه درونی، چه میانی و چه بیرونی، این موارد را رعایت کنید:
- آنها را بشویید و بادقت با گوش پاککن پنبهای، پاک کنید. مطمئن شوید که بعد از دوش گرفتن یا شنا کردن، گوشت را کامل خشک کرده باشید.
- سیگار نکشید و تا آنجا که ممکن است از محیط پر دود دوری کنید.
- آلرژی خود را مدیریت کنید.
- دستان خود را به درستی بشویید و از افرادی که سرماخوردگی یا مشکلات تنفسی سختتر دارند دوری کنید.
- مطمئن شوید که واکسنهای خود را بموقع میزنید.
- تمیز و خشک نگه داشتن گوش، ولی به آرامی، یکی از راه های جلوگیری از عفونت گوش میانی است.
علائم عفونت گوش میانی
خروج مایع زرد رنگ از گوش
از آنجا که کودکانی که به سن حرف زدن نرسیدند نیز، دچار این عارضه میشوند و حتی در آنها رایج نیز میباشد، توجه به علائم در این سن، بسیار مهم است. علائم رایج عبارتاند از:
- گوشدرد
- کج خلقی و زودرنجی
- تب
- ترشح زرد شفاف و یا خونی از گوش
- سختی در خواب و بی قراری در شب
- سرفه یا آبریزش بینی
- از دست دادن تعادل( گوش علاوه بر شنوایی، تعادل بدن را نیز، بر عهده دارد.)
- مشکلات شنوایی
- حالت تهوع و استفراغ
- اسهال
- از دست دادن اشتها
- گرفتگی یا جمع شدن خلط و خون
این علائم در بزرگسالان متفاوت بوده و به شرح زیر می باشد:
گوش میانی دقیقاً در پشت پرده گوش قرار دارد. مایعی که پشت پرده گوش جمع میشود، باعث ورم پرده گوش میشود.
- احساس پر بودن در گوش
- ممکن است تب داشته باشید.
- ممکن است تا زمانی که عفونت از بین برود، مشکل شنوایی داشته باشید.
- گوش درد (به علت فشار آوردن مایع به پرده گوش)
- فقدان انرژی
- ممکن است باعث ورم و قرمزی نیز بشود.
گفت و گو آنلاین با متخصص گوش و حلق و بینی آنلاین
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟/ پیشنهاد مشاوره:
در مورد کودک، اگر:
- علائم بعد از ۲ یا ۳ روز، از بین نمیروند
- از گوش او ترشحات چرک یا مایع، خارج میشود. بعضیها ترشحات بیدرد و طولانی مدتی، حتی برای چند ماه دارند.
- درد زیاد
- شرایط سلامتی خطرناک، مثل بیماری قلبی و…
احساس گرما و داغ شدن در گوش چپ
سوال بیمار:
سلام به مدت دو هفته هست در گوش چپم احساس گرماو داغ شدن میکنم میخواستم ببینم به چه دلیل هست علائم دیگری هم ندارد
اگر تنها علامت شما گوشدرد است، بهتر است قبل از مراجعه به پزشک ۱ یا ۲ روز صبر کنید. بعضی وقتها عفونت گوش بهخودیخود حل میشود؛ اما اگر درد بهتر نمیشود یا شما در حال تب کردن هستید، بهتر است هرچه زودتر پزشک خود را ببینید. اگر این مایع درحال خارج شدن از گوش باشد، یا مشکل شنوایی داشته باشید، به دارو درمانی نیاز دارید. در صورت نادیده گرفتن این عفونت، امکان ایجاد سوراخ در پرده ی گوش و از بین رفتن شنوایی به صورت دائمی وجود داشته و این امکان وجود دارد که عفونت به سایر بخشهای بدن مثل استخوان پشت گوش، گوش درونی، پوسته ی محافظ اطراف مغز، منتقل شود. بنابراین اگر شک دارید که به عفونت گوش میانی دچار شده به پزشک متخصص گوش، حلق و بینی خود مراجعه کنید.
با این تفاسیر، نادیده گرفتن این موضوع، می تواند عواقب ناخوشایندی داشته باشد؛ مشاوره آنلاین و تلفنی ما، در زمینه تشخیص و درمان عفونت گوش میانی، همراه شماست تا به تشخیص و درمان به موقع این بیماری، به کمک شما آید. می توانید با دریافت نوبت آنلاین با ویزیت آنلاین متخصص گوش و حلق و بینی و یا دکتر عفونی انلاین رای درمان عفونت گوش میانی گفت و گو کنید.
سلام گوش راستم احساس پری میکنم وسوت میکشه چه کارکنم سریع تر خوب بشه؟
بچه من پایین گوشش التهاب کوچکی داره چکار کنم
فردین
سلام چند روزی است گوش چبم من وزوز میکند شنوای کم شد
سلام من از قبل هم گوش هام عفونت داشت و خودم تو خونه تمیز میکردم با گوشپاک کن ولی چند روزه سرم درد میکنه و اینکه یک روز سرگیجه شدیدی داشتم به نظرتون گوشم عفونت داره؟
سلام خسته نباشید
من چند باری میشه که گوش هام درد میکنه و یکم خارش و ترشح زرد هم خارج میشه ولی بیشتر از اینا سرگیجه و حالت تهوع خیلی اذیتم میکنه هر سری رفتم دکتر برام سرم و آمپول و قرص دادن برای مدتی خوب شدم ولی دوباره علائم برگشته علتش عفونته گوش هست
سلام خوب شدی من الان دقیقا مثل شماهمین علایم دارم خیلی دارم اذیت میشم؟
سلام ببخشید من حدود یک ماه قبل صدام گرفته شده بود به طوری که به زور صدام و می شنیدن گوشمم می خوابید پزشک داخلی رفتم گفت گوش شما عفونت داره داروی کلاموکس۶۲۵ فکسوکیم ۶۰ لیکوفار تجویز کرد مصرف کردم خوب شدم الان دوباره گوشام خارش داره صرفه می کنم یه طرف صورتم و رم داره آیا مشکل من از همون گوش درده؟
سلام خسته نباشید من چند ماه پیش پرده گوش میانیم عفونت کرده بود در حدی که چیزی نمیشنیدم
رفتم دکتر بهم دارو داد خوب شدم ولی دوباره گوشام کمی کیپ شده و درد میکنه میشه بگین چه دارویی بخورم که خوب بشه و از اینکه بیماری بیشتر عود نکنه چیکار کنم
با سلام خسته نباشید خدمت شما ببخشید همسر بنده چهارروز هست که سرما خورده واز گوش راستش عفونت خارج شده وکلا نمیشنود ایا ایشان بهبود پیدا کرده می تواند بشنود ممنون از زحماتتون با تشکر
سلام چند روز گوشت نمیشنید واحساس پری داشتید؟
چه دارویی استفاده کردین؟
سلام
۱۵ سالمه
چند شب پیش گلو درد گرفتم و نصف شب که از خواب بیدار شدم ، گوش سمت راستم، هم درد میکرد هم باد داشت (کیپ شده بود) . بد از دو یا سه شب برای گوش چپم هم همین اتفاق افتاد و دچار درد و کیپ شدگی شد .
چطوری درمان میشه و آیا خطر داره یا نه ؟
سلام دادش با گوشت چکار کردی که خوب شود
سلام ببخشین گلو درد که گرفتین لوزه هم داشتین ؟؟
سلام خسته نباشید ۱۴روز هستش سرگیجه دارم دکترم در رشت به من بتاسرک۸خارجی وسینازین۷۵رامیخورم ولی بازم سرگیجه دارم البته سه روز پیش خوب بودم با دیروز ولی از امروز سرگیجه ام بیشتر شد
سلام عرض ادب میشه محبت کنید بگید چطوری درمان شد
سلام من سر پا هستم سرگیجه ندارم بشینم سرگیجه میگیرم، فشارخون من خوبه، یکماه اینجورن، شما هم اینجور هستید؟
ب خاطر گوش میانی هستش
سلام دکتر ..گوشم صداش قطع نمیشه هفت هشت ساله ِ.نوار گوش وعکس وشستوشو انجام شده ولی فایده ای نداره
سلام آقای دکتر چندسال پیش گوش راستم العمل کردم ولی مرتب صدا می کندو گاهی هم تولید جرم .که دکتر که می روم با دستگاه جرم را تخلیه میکند.ومقداری هم وارد میدهند.اما همچنان صدا میکند یکی از آنها پماد نوشت مصرف پماد مقداری صدایش را کم نمود اما بازهم صدا داردمانندکتریروی اجاق همینطور گوشم صدامیکند خواهشمندمراهنمائی بفرمائید.
سلام من عفونت گوش پیداکردم یک هفته قرص آموکسی کلاو خوردم ولی هنوز گوشم گرفته
سلام من هم دچار این مشکل شدم با تشخیص پزشک به منیر یک هفته آموکسی و آمیزول مصرف کردم ولی هنوزم گوشم کیپ هست و احساس خستگی دارم و همینطور سرگیجه لطفا راهنمایی کنید آیا دارو درمانی رو ادامه بدم ؟
سلام من دو ساله که میرم دکتر گوش ولی خوب نمیشم درد گش دارم وشب که می خام اون اب یا عفونت که داخل کوش میانی من هست از این طرف به آن طرف گوشم میاد فکر می کنم تو گوشم پر آب ولی وقتی دست می زنم چیزی نیست نمی زاره بخوابم عصاب برام نزاشته ماهی چند بسته قرس سفیکسیم می خورم ولی خوب نمی شم گوشم سنگین شده ممنون
جواب پزشک چیست
سلام.
گوش راستم ناشنواشده ورفتم دکتروسه تاآمپول تزریق کردن بازم نمیشنوم.
یکسال پیش تصادف کردم که بشدت سمت راست سرم شکست والان همون قسمت گوشش ناشنواشده خواستم بپرسم شنوایی من برمیگرده وراهی هست؟
ایامربوط به شکستگی سرمه؟
اگر بعد از ضربه به سر سنجش شنوایی انجام دادن و مدرکش رو دارن میشه مشخص کرد که یک قسمت مربوط به ضربه سر میتونه باشه و یک قسمت مشکل جدید است.
و اگر ندارند نمیشه مشخص کرد و باید تحت نظر پزشک باشن
چون اگر تزریق ها داخل گوششون انجام شده باید تحت نظر پزشک باشن و نمک و کافئین مصرف نکنند.
اگر پاسخ دهد به تزریق ها امکان برگشت شنوایی وجود دارد