سلولیت چیست | راه های درمان و پیشگیری از آن
علت به وجود آمدن سلولیت چیست، درمان دارویی و قطعی سلولیت
فهرست مطالب
چگونه سلولیت را از بین ببریم؟
این روزها به لطف وسایل ارتباط جمعی و فضای مجازی، خانمها و آقایان بیشتر به تناسب اندام خود اهمیت میدهند. اما یک موضوعی که خانمها را نسبت به گذشته حساستر کرده است، سلولیت و چگونگی از بین بردن آن خواهد بود.
سلولیت یا به انگلیسی cellulite، به شکلی از پوست گفته میشود که شامل یک سری برآمدگیها یا فرورفتگیها است. البته در زبان عامیانه، سلولیت با نامهای دیگری از قبیل پوست پرتقالی یا حفرههای پنیری هم شناخته میشود.
اگر بهصورت کم یا زیاد دچار این مشکل شدهاید و مشاهده آن روی ران، باسن، بالای بازو، شکم یا هر قسمت دیگری از بدن شما را آزار میدهد، بهتر است در ادامه مطلب همراه ما باشید.
چون در این مطلب قصد داریم در مورد این مشکل ناراحتکننده، دلایل بروز و همچنین درمان آن صحبت کنیم.
سلولیت چیست؟
زمانی که چربیها و مواد زائد در زیر پوست جمع شوند، سلولیت به وجود خواهد آمد. به عبارت دیگر، این عارضه را میتوان نوعی مسمومیت بافتهای ارتباطی بدن دانست که چیزی حدود ۷۰ الی ۸۰ درصد خانمها در یک دوره از زندگی خود آن را تجربه میکنند.
نواحی بدن که بیشتر در معرض ایجاد سلولیت قرار میگیرند عبارتند از:
- کشاله ران و قسمت بیرونی آن
- باسن و لگن
- داخل و بیرون بازو
- قسمت داخلی زانو
- شکم و پهلو
- اطراف مچ پا
علت به وجود آمدن سلولیت چیست؟
دلایل مختلفی را میتوانیم برای این اتفاق نام ببریم. بعضی از این دلایل ریشه در ساختار بدنی شخص دارند و بعضی دیگر به خاطر رفتارهای ناسالم و اشتباه فرد اتفاق خواهند افتاد. در ادامه، رایجترین دلایل ایجاد سلولیت را مطرح خواهیم کرد:
جنسیت
درست است که ابتلا به این مشکل شامل محدودیت جنسیتی نمیشود اما این اتفاق در خانمها رایجتر است. دلیل این موضوع را میتوان موارد زیر دانست:
- آقایان از پوست محکم و ضخیمتری نسبت به خانمها برخوردار هستند.
- تغییرات هورمونی در خانمها نسبت به آقایان قابل توجهتر است.
تحقیقات نشان داده است هورمون استروژن به ایجاد سلولیت کمک میکند. این هورمون با مصرف قرص ضدبارداری، عادت ماهیانه، بلوغ و قرصهای مشابه، در خانمها مدام در حال تغییر است و بستر را برای ایجاد سلولیت فراهم میآورد.
عوامل ژنتیکی
این موضوع که کسی در خانواده شما قبلا دچار سلولیت بوده باشد، احتمال ایجاد آن در بدن شما را افزایش خواهد داد. متاسفانه عوامل ژنتیکی روی این قضیه تاثیر دارند و تنها با انجام یک سری تدبیرهای مختلف که در ادامه نام میبریم، مقدار آن قابل کنترل خواهد بود.
پیروی نکردن از رژیم غذایی صحیح
پیروی نکردن از یک رژیم غذایی سالم و صحیح، ایجاد سلولیت در بخشهای مختلف بدن را تشدید میکند. کسانی که در زندگی روزمره خود اشتباهات غذایی زیر را دارند، قطعا دیر یا زود به این مشکل دچار میشوند:
- مصرف آب آنها حداقل است.
- مرتب از نوشیدنیهای حاوی الکل استفاده میکنند.
- غذاهای مصرفی آن بسیار پرنمک و شور است.
- غذاهای سرخکردنی وعده اصلی روزانه آنها را تشکیل میدهد.
- غذاهای آماده، فرآوریشده و کنسروی زیادی مصرف میکنند.
- نان سفید را جایگزین نانهای سبوسدار کردهاند.
- سس، نوشابه و تنقلات را از برنامه غذایی حذف نمیکنند.
کنترل نکردن وزن
درست است که چاقی و سلولیت دو معقوله جدا از هم محسوب میشود اما بد نیست بدانید که افزایش وزن و چاقی میتواند شرایط را برای ایجاد سلولیت فراهم سازد.
زمانی که درصد چربی بدن شما رو به افزایش باشد، به بافتهای همبند فشار زیادی وارد میشود و همین مساله ایجاد سلولیت در بخشهای مختلف بدن را به همراه خواهد داشت.
متاسفانه در اکثر مواقع، کاهش وزن بعد از چاقی مفرط تاثیر چندانی بر کم شدن میزان سلولیتها نخواهد گذاشت. پس سعی کنید روی نوسان وزن خود بهخوبی کنترل داشته باشد.
استرس
یکی از اصلیترین دلایل ایجاد سلولیت، استرس و اضطراب به شمار میرود. استرس در بدن فرآیندهای التهابی را ایجاد میکند و همین موضوع سرعت ایجاد این مشکل را بالا میبرد. تورم بافتها که از استرس نشات میگیرد، بیشتر سلولیت را نشان خواهد داد.
تحرک نداشتن
نداشتن فعالیت کافی، ورزش نکردن و بی تحرکی مکرر به خاطر کار، تحصیل یا سبک زندگی، باعث میشود تا افراد بیشتر در معرض ابتلا به سلولیت قرار بگیرند.
بالا رفتن سن
زمانی که سن افزایش پیدا میکند، پوست نازکتر و شلتر میشود. متاسفانه فرآیند ایجاد سلولیت با نازک و شل شدن پوست سریعتر اتفاق میافتد. البته کاهش میزان سوخت و ساز بدن و کم شدن کلاژنسازی پوست با بالا رفتن سن، باعث بیشتر شدن میزان آن در بدن خواهند شد.
معرفی انواع سلولیت
سلولیتها از نظر ساختاری به دو دسته متفاوت تشکیل میشوند:
- سلولیتهای سفت که بیشتر در بدن خانمهایی با شرایط عادی به وجود میآیند. چنین نمونههایی قابل لمس نیستند و به عضلات چسبیدهاند. احساس درد در هنگام فشار دادن این سلولیتها به عنوان شاخص اصلی آنها شناخته میشود.
- سلولیتهای شل عموما بهراحتی بین انگشتان قابل لمس هستند و فشار دادن آنها همراه با احساس درد نخواهد بود.
بهطور کلی این سلولیتها زمانی خودنمایی میکنند که شخص مدت زمان طولانی فعالیت بدنی نداشته باشد و حالا شروع به ورزش کند. خانمهایی که تحت استرس و فشار کاری بسیاری هستند، معمولا به این نوع سلولیت دچار میشوند که متاسفانه ظاهر چندان خوشایندی هم ندارد. دکتر پوست میتواند با تشخیص علت ابتلای شما به سلولیت و توع سلولیت روش درمانی مناسب را به شما پیشنهاد کند.
آشنایی با روشهای درمان سلولیت
بعد از آشنایی با عواملی که باعث به وجود آمدن سلولیت میشوند، مطمئنا سوالاتی از این قبیل که آیا سلولیت درمان دارد یا نه، ذهن شما را به خود درگیر خواهد کرد. در پاسخ به این سوال لازم دانستیم درباره عملکرد بدن توضیحاتی ارائه دهیم.
البته بهتر از هر چیزی توصیه میکنیم با مشاوران متخصص پوست و مو پذیرش ۲۴ در هر ساعت از شبانهروز مشورت کنید تا شما را بهتر راهنمایی کنند.
در واقع عملکرد بدن به این شکل است که مواد مضر را در بافتهای چربی ذخیره میکند تا آسیبی به اندامهای دیگر وارد نکنند. این مواد مضر به وجود آورنده سلولیت در قسمتهای مختلف بدن هستند که برای درمان آنها، باید جلوی ورود مواد مضر به بدن را بگیریم.
در ادامه، روشهای رفع سلولیت پا، ران و بخشهای دیگر بدن را با جزئیات توضیح خواهیم داد.
ورزش کردن برای درمان سلولیت
ممکن است بپرسید آیا سلولیت با ورزش درمان میشود؟ در پاسخ باید بگوییم بله ورزش برای رفع سلولیت موثر است.
همانطور که کمتحرکی به عنوان علل ایجاد سلولیت شناخته میشود، ورزش کردن و تحرک داشتن هم به عنوان راه درمان معرفی خواهد شد.
زمانی که شما در طول هفته از یک برنامه ورزشی مشخصی پیروی کنید، به کمک تعریق و چربیسوزی، به خروج مواد سمی و مضر از بدن اجازه خواهید داد.
هر اندازه که این مواد مضر از بافتهای چربی خارج شوند، میزان سلولیت بدن کاهش پیدا خواهد کرد و حتی در بسیاری از موارد، بهطور کامل حذف خواهد شد.
داشتن تغذیه مناسب برای درمان سلولیت
در این روش اصلا رژیمهای سخت و طاقتفرسا توصیه نمیشود. این نکته که شما بتوانید از یک برنامه غذایی سالم پیروی کنید، میزان مشخصی برای مصرف شکر، نمک، چربی و کربوهیدرات در نظر بگیرید و همچنین مقدار مصرف پروتئین و فیبر روزانه را افزایش دهید، به رفع سلولیت ران و پا کمک خواهید کرد.
ماساژ برای درمان سلولیت
ماساژهای خاص بهتنهایی درمانکننده سلولیتها هستند. اما اگر این ماساژها با اسکرابهای خاص همراه باشند، فرآیند درمان سلولیت را سریعتر پیش خواهند برد.
در زیر، انواع اسکرابهایی را که برای درمان خانگی سلولیت مفید هستند معرفی کردهایم:
قهوه برای درمان سلولیت
از بین بردن سلولیت با قهوه یکی از روشهای درمان رایجی به شمار میرود که خوشبختانه اثربخشی فوقالعادهای دارد.
در این روش کافی است یک چهارم فنجان پودر قهوه را با دو قاشق غذاخوری روغن نارگیل و سه قاشق شکر ترکیب کنید و آن را با فشار نسبتا زیاد روی محل سلولیت ماساژ دهید.
ترکیب دیگری از قهوه که در درمان سلولیت نقش اساسی دارد، مخلوط یک فنجان پودر قهوه گرمشده همراه با روغن زیتون است.
در صورتی که میخواهید در کمترین زمان ممکن شاهد اثربخشی ترکیبات قهوه در درمان این عارضه باشید، باید اسکرابهای اشاره شده در بالا را دو الی سه بار در هفته استفاده کنید.
سرکه سیب برای درمان سلولیت
ماده دیگری که ترکیبات شامل آن میتواند برای درمان سلولیت مفید باشد، سرکه سیب است. سرکه سیب به خاطر مواد مغذی که دارد، بعد از مدتی استفاده باعث از بین رفتن ساختار سلولیت میشود.
یک سوم لیوان سرکه سیب، دو سوم لیوان آب و کمی عسل را با یکدیگر ترکیب کنید و محلول را روی محل مورد نظر ماساژ دهید. اجازه دهید چیزی حدود ۳۰ دقیقه محلول روی پوست شما باقی بماند و بعد از آن برای شستن آن با آب ولرم اقدام کنید.
در حالت بعدی، نصف لیوان سرکه سیب و نصف لیوان آب را مخلوط کنید و روی محل سلولیت قرار دهید. روی محل مورد نظر را با پلاستیک بپوشانید و حوله گرمی روی آن قرار دهید. بعد از مدتی، محل را با آب ولرم شستشو دهید.
استفاده چند بار در روز از ترکیبات حاوی سرکه سیب برای درمان سلولیت پا و ران مجاز خواهد بود.
روغن نارنگی برای درمان سلولیت
روغن نارنگی نه تنها بهصورت موضعی، بلکه بهصورت خوراکی هم به از بین رفتن سلولیتهای بدن کمک میکند. تنها کافی است روغن نارنگی را با مقداری روغن نارگیل مخلوط کنید و روی محل مورد نظر ماساژ دهید تا کامل جذب شود.
استفاده روزانه از این اسکراب سرعت کاهش سلولیتهای ران، پا، شکم، پهلو و جاهای دیگر بدن را افزایش خواهد داد.
ترک عادتهای نادرست
مصرف الکل و دخانیات بستر را برای ایجاد سلولیت فراهم میکند. بنابراین باید سعی کنید اگر سیگار میکشید یا نوشیدنیهای الکی مصرف میکنید، برای بهبود کامل خود دور آنها را خط قرمز بکشید و برای همیشه کنار بگذارید.
استفاده از کرم رتینول
اگر به استفاده از کرمهای پوستی عادت دارید، کرمهایی حاوی رتینول را خریداری کنید. شاید این روش به عنوان یک درمان قطعی برای از بین بردن سلولیت ران شناخته نشود اما به هر حال در بهبود این شرایط تاثیر قابل توجهی خواهد گذاشت. کرمهایی که روی بستهبندی آنها به وجود ۰.۳ درصد رتینول اشاره شده است، میتوانند انتخاب خوبی برای رفع و درمان سلولیت به حساب آیند.
لیزر برای درمان سلولیت
درمان پوست پرتقالی با لیزر در حال حاضر یکی سریعترین روشها محسوب میشود. خوشبختانه این روش مورد تایید سازمان غذا و داروی کشور آمریکا است و هیچ خطری برای شخص به همراه ندارد.
در طی این روش همزمان با این که پوست تحت حرارت بالا قرار میگیرد، ماساژ و مکش با دستگاههای مخصوص روی آن انجام میشود. بر خلاف تصور عدهای، این روش با درد همراه نیست و تنها عیب آن، هزینه بالایی است که ممکن است به همراه داشته باشد. برای درمان سلولیت با لیزر بهتر است به دکتر متخصص لیزر تراپی مراجعه کنید.
عمل سلولاز برای درمان سلولیت
اگر دنبال یک روش قطعی برای درمان سلولیت هستید، عمل سلولاز را پیشنهاد میکنیم. این عمل مانند روش درمان پوست پرتقالی با لیزر، توسط سازمان غذا و داروی آمریکا تایید شده است.
در روش عمل سلولاز، نیاز به بردن لیزر زیر پوست است. پزشک به کمک لیزر در زیر پوست، تودههای چربی و رشتههای متصل به بافت پوست را از بین میبرد و کمک میکند تا پوست ضخیمتر شود و کمتر مستعد سلولیت باشد.
کویتیشن برای درمان سلولیت
یکی دیگر از روشهای درمان که به خاطر اثربخشی فوقالعاده بسیار مورد توجه قرار گرفته است، کویتیشن نام دارد. در روش کویتیشن، امواجی با نام اولتراسوند دخیل هستند.
آنها کمک میکنند تا بافتهای چربی سلولیت در هم شکسته شوند. ناگفته نماند محتویات بافتهای چربی که شامل مایعات و مواد مضر است از طریق ادرار از بدن دفع خواهد شد.
سلولیت عفونی چیست؟
همانطور که بیان کردیم، سلولیت از تجمع تودههای چربی در قسمت زیرین پوست به وجود میآید. اما نوع عفونی آن داستان متفاوتی دارد.
سلولیت عفونی که همچنین به بیماری عفونت پوستی شناخته میشود، از وجود باکتریهای عفونی در لایههای عمیق پوستی نشات میگیرد. باکتریهایی که باعث این بیماری میشوند، در حالت عادی روی پوست قرار دارند.
اما زمانی که خراش یا بریدگی عمیقی روی پوست ایجاد شود و این باکتریها بتوانند به اعماق پوست راه پیدا کنند، چنین مشکلاتی به وجود میآورند. این باکتریها که به عنوان دلیل سلولیت عفونی شناخته میشوند، استرپتوکوک و استافیلوکوکوس نام دارند.
این نوع عارضه بیشتر در اطراف دهان، چشم، داخل بینی، اطراف مقعد، گونه و… به وجود میآید. از علائم آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- احساس درد و حساسیت در نواحی اطراف سلولیت عفونی
- قرمز و متورم شدن ناحیه
- احساس خستگی
- تب و لرز کردن
- داشتن حالت تهوع و استفراغ
درمان دارویی سلولیت عفونی
سلولیت عفونی یا عفونت پوستی، آنقدر بیماری خطرناکی نخواهد بود. بنابراین درمانهای سختی برای آن معرفی نمیشود. درمان دارویی که رایجترین شیوه درمان محسوب میشود، مصرف ۷ الی ۱۴ روز قرص یا شربت آنتی بیوتیک است.
البته دوز مصرفی آنتی بیوتیک به میزان پیشرفت بیماری سلولیت عفونی مرتبط است. زمانی که علائم شدت پیدا کنند، بهتر است بیمار به بیمارستان منتقل شود تا آنتی بیوتیک بهصورت وریدی در دوز بالاتری به او تزریق شود. داروها و نسخه های درمانی سلولیت را با مراجعه و مشورت با دکتر سلولیت مصرف کنید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
شاید توضیحات بالا در رابطه با سلولیت و سلولیت عفونی جامع و کامل بود اما گاهی ممکن است سوالاتی خارج از این مباحث ذهن شما را به خود درگیر کرده باشد.
اصلا نگران نباشید. چون بهراحتی میتوانید در هر ساعت از شبانهروز با مشاوران آنلاین پزشک متخصص پوست و مو پذیرش ۲۴ در ارتباط باشید.این سامانه پل ارتباطی بین شما و آنها است و به شکلهای گوناگون متنی، صوتی و تماس تلفنی میتوانید برای درمان مشکل خود اقدام کنید.