چگونه کودک آزاری یا تجاوز در کودکی را فراموش کنیم؟
علائم و راههای درمان کودک آزاری
فهرست مطالب
چگونه کودک آزاری یا تجاوز در کودکی را فراموش کنیم؟
شاید شما هم شنیده باشید که مطبوعات و رسانههای مشهور، هر از گاهی داستانهای بسیاری را در مورد بزرگسالانی را گزارش کردهاند که، بهطور ناگهانی خاطرات تجاوز دوران کودکی خود را به خاطر آوردهاند. اما حقیقتی که وجود دارد این است که آیا میتوان خاطرات دوران کودکی را فراموش کرد؟
انسانها، نام، تاریخ، چهره و حتی کل وقایع را به طور مداوم فراموش میکنند. بنابراین فراموشی آسیب های کودکی نیز در برخی شرایط خاص امکانپذیر است. برای بیش از صد سال، پزشکان، دانشمندان و دیگر ناظران، ارتباط بین ضربه و فراموشی را گزارش کردهاند. اما فقط در ۱۰ سال گذشته، مطالعات علمی ارتباطی را بین آسیبهای کودکی و فراموشی نشان دادهاند. می توانید با متخصص روانشناس گفت و گو کنید .
کودک آزاری چیست؟
تجاوز در کودکی شامل هر گونه اقدام جنسی کاملشده یا تلاش برای برقرای رابطه جنسی، تماس جنسی با کودک زیر ۱۸ سال و یا کودک آزاری با استفاده از زور و تهدید در نظر گرفته میشود.
برای اینکه چیزی به عنوان تجاوز جنسی در دوران کودکی طبقهبندی شود، لزوما نیازی به برقراری تماس جسمی بین مجرم و کودک نیست. انواع تجاوز در دوران کودکی شامل موارد زیر میشوند:
- مقاربت
- هر نوع اعمال جنسی با یک فرد خردسال
- نوازش کردن
- استمناء (با خود یا مجبور کردن یک خردسال به خودارضایی)
- تماس تلفنی یا پیام دادن به یک فرد خردسال با ارسال محتوای ناپسند
- تولید، مالکیت یا توزیع پورنوگرافی کودکان
- قاچاق رابطه جنسی
کودک آزاری یکی از کلیترین موضوعات در جامعه است که به عنوان نقض حقوق اساسی بشر و یک نگرانی جدی در مورد بهداشت عمومی شناخته شده است. با این حال، اندازهگیری دقیق شیوع تجاوز جنسی در کودکان دشوار است، چرا که بیشتر آنها در واقعیت گزارش نمیشوند.
تائید سابقه قرار گرفتن تحت تجاوز جنسی در دوران کودکی، نیازمند شجاعت بسیاری است. با صرف زمان کافی، استفاده از ابزارهای کارآمد و پشتیبانی مناسب، میتوان با روشی سالم، فراتر از آسیب کودک آزاری به جلو حرکت کرد.
علائم کودک آزاری
اکثر دانشمندان بر روی این مسئله اتفاق نظر دارند که بعید است خاطرات دوران نوزادی و اوایل کودکی زیر دو یا سه سالگی به خاطر سپرده شود. تحقیقات حاکی از این است، کسانی که در کودکی مورد تعرض قرار گرفته اند، دورهای را تجربه میکنند که این سوءاستفاده را به خاطر نمیآورند.
دانشمندان همچنین کودکان قربانی را، در زمان وقوع یک واقعه آسیبزا مانند تجاوز جنسی مورد مطالعه قرار دادهاند و سپس آنها چگونگی فراموش کردن خاطرات بزرگسالی را بررسی کردند. دانشمندان کشف کردند که برخی از افراد تجربههای آسیبزای دوران کودکی خود را فراموش میکنند، حتی اگر در واقعیت هم ثابت شده که این وقایع آسیبزا بوده است.
کودکی که مورد تعرض قرار گرفته، ممکن است احساس گناه، شرمندگی یا گیجی کند. وی ممکن است از بیان این تجاوز به کسی ترسیده باشد، خصوصاً اگر فرد آزاردهنده والدین، سایر اقوام یا دوست خانوادگی او باشند. به همین دلیل توجه به برخی علائم هشداردهنده از ضرورت ویژهای برخوردار است. این علائم هشداردهنده عبارتاند از:
- کنارهگیری از دوستان یا فعالیتهای معمول
- تغییر رفتار مانند پرخاشگری، عصبانیت، خصومت یا بیش فعالی یا تغییر در انجام فعالیتهای مربوط به مدرسه
- افسردگی، اضطراب یا ترس غیرمعمول یا از بین رفتن اعتماد به نفس ناگهانی
- غیبت مکرر در مدرسه
- دردسر ناگهانی در مدرسه
- اکراه در ترک مدرسه، گویی که او قصد رفتن به خانه خود را ندارد.
- تلاش برای فرار کردن
- رفتار بیاعتنایی یا سرکشی
- خودزنی یا اقدام به خودکشی
- هراس یا ترس ناگهانی
- علائم افسردگی
- خودزنی
- علائم استرس پس از سانحه (PTSD)
- جلوگیری از داشتن هرگونه تماس بدنی
دقت داشته باشید که مشاهده این علائم هشداردهنده در کودک، همیشه دال بر آزار و اذیت کودک نیست.
اما دانستن علائم هشداردهنده تجاوز جنسی در کودک بسیار مهم است. وجود برخی علائم جسمی میتواند به تشخیص کودک آزاری کمک کنند:
- خونریزی یا کبودی دستگاه تناسلی
- صدمات غیر قابل توجیه، مانند کبودی، شکستگی یا سوختگی
- آسیبهایی که با توضیحات داده شده مطابقت ندارند
- خون روی لباس زیر (یا لباس زیر پاره)
- مشکل در راه رفتن یا نشستن
- درد یا سوزش در ناحیه تناسلی
- بارداری یا عفونت مقاربتی
- عفونتهای مکرر مخمری
- تغییر در عادتهای بهداشتی (مانند استحمام مکرر یا عدم استحمام)
- دانش یا رفتار جنسی غیرطبیعی نامناسب برای سن کودک
علائم و نشانههای سوءاستفاده عاطفی از کودک که خود نوع دیگری از کودک آزاری محسوب میشود عبارتاند از:
- تأخیر یا رشد عاطفی نامناسب
- از دست دادن اعتماد به نفس یا عزت نفس
- کنارهگیری اجتماعی یا از دست دادن علاقه یا اشتیاق
- افسردگی
- اجتناب از انجام برخی شرایط خاص، مانند امتناع از رفتن به مدرسه یا اتوبوس
- ناامیدانه به دنبال محبت بودن
- کاهش عملکرد در مدرسه یا کاهش علاقه به مدرسه
- از دست دادن مهارتهای رشدی که قبلاً به دست آورده
در میان تمامی علائم کودک آزاری گفته شده، بهتر است از علائم و نشانههای زیر هم غافل نشوید:
- رشد ضعیف یا افزایش اضافه وزن
- بهداشت ضعیف
- کمبود لباس یا لوازم برای رفع نیازهای جسمی
- برداشتن غذا یا پول بدون اجازه
- پنهان کردن غذا برای بعد
- رسیدگی ضعیف به تکالیف مدرسه
- عدم توجه مناسب به مشکلات پزشکی، دندانپزشکی یا روانی یا عدم پیگیری درمانهای لازم
- رفتار والدین
متخصصان بهداشت کودکان، استفاده از خشونت به هر شکلی را محکوم میکنند، اما برخی از افراد هنوز هم از تنبیه بدنی مانند ضرب و شتم به عنوان راهی برای تربیت فرزندان خود استفاده میکنند. هر تنبیه بدنی ممکن است جای زخمهای عاطفی بر جای بگذارد. رفتارهای والدین که باعث درد، آسیب جسمی یا ضربه عاطفی میشوند، حتی اگر به نام نظم و انضباط انجام شود، میتواند نوعی کودک آزاری محسوب شود.
تأثیر سوءاستفاده جنسی در دوران کودکی
متأسفانه، تمامی بخشهای زندگی قربانیان سوءاستفاده جنسی در کودکی، تحت الشعاع قرار میگیرد. این موارد به عنوان تجربیات نامطلوب کودکی(ACE) شناخته میشوند.
تاثیرات جسمی کودک آزاری
فردی که تحت آزار جنسی در دوران کودکی قرار گرفته، ممکن است به آسیبهای جسمی و عفونتهای مقاربتی (STI) دچار شود. تجربیات کودک آزاری مانند سوءاستفاده جنسی همچنین با افزایش خطر ابتلاء به بیماریهای مزمن در زندگی مانند چاقی، سرطان و بیماریهای قلبی همراه است.
تاثیرات روانی کودک آزاری
مسدود کردن ذهنی خاطرات آسیب دیدگی گذشته، یک دفاع روانشناختی است که به عنوان تجزیه، شناخته میشود. از آنجا که خاطرات کودک آزاردیده به لحاظ عاطفی بسیار دردناک هستند، خاطرات تجاوز اغلب در عمق ذهن مدفون میشوند. مشکل در یادآوری خاطرات دوران کودکی ممکن است شاخصی از قرار گرفتن در معرض آسیب در گذشته باشد.
اگر گمان میکنید ممکن است در دوران کودکی اتفاقی برای شما افتاده باشد، اما کاملاً از آن مطمئن نیستید، جستجوی درمان و استفاده از مشاور میتواند به شما کمک کند تا درک بهتری از خود داشته باشید.
عواقب تجاوز جنسی در کودکان میتواند به طرق مختلف آشکار شود. تجاوز در دوران کودکی همچنین با افزایش میزان افسردگی، اختلال استرس پس از سانحه، مصرف مواد و رفتارهای جنسی پرخطر مرتبط است که ممکن است منجر به STI یا بارداری شود.
بیش فعالی جنسی یا اعتیاد به داشتن رابطه جنسی نیز به احتمال زیاد در قربانیان تجاوز جنسی رخ میدهد. در برخی از افراد، اعتیاد به غذا و سایر اختلالات خوردن مانند بیاشتهایی و پرخوری نیز ممکن است در اثر تجاوز جنسی ایجاد شود.
خطر خودکشی برای شخصی که تجاوز جنسی در دوران کودکی را تجربه کرده افزایش مییابد که این حالت شامل افکار خودکشی و اقدام به خودکشی است.
اگر افکار خودکشی دارید یا یکی از عزیزانتان در معرض خطر فوری قرار دارد، بهتر است از متخصص روانپزشک و روانشناس کمک بخواهید.
تأثیر کودک آزاری بر روابط عاطفی
همچنین احتمال بزهدیدگی ثانویی یا مجدد برای بازماندگان تجاوز جنسی در دوران کودکی وجود دارد. به عنوان مثال، زنانی که در کودکی در معرض آزار جنسی قرار دارند، دو تا سیزده برابر بیشتر از دیگران در معرض سوء استفاده جنسی قرار دارند.
علاوه بر این، کسی که در دوران طفولیت خود در معرض کودک آزاری قرار گرفته، دو برابر بیشتر در معرض خطر تجاوز خانگی غیر جنسی شریک آینده خود قرار دارد.
علت بهخاطر آوردن خاطره کودک آزاری چیست؟
در زمان وقوع یک تعرض یا آزار جنسی، ذهن ارتباطات بسیاری با احساسات، مشاهدهها، صداها، بوها، طعم و لمس مرتبط با آسیب ایجاد میکند. بعدها، احساسات مشابه ممکن است خاطرهای از واقعه کودک آزاری را در ذهن تداعی کنند. در حالی که برخی از افراد ابتدا حوادث آسیبزای گذشته را در حین درمان به یاد میآورند، بیشتر افراد خاطرات کودک آزاری خود را خارج از زمان آغاز درمان به خاطر میآورند.
انواع تجربیات میتوانند باعث یادآوری خاطرات کودک آزاری شوند. این حالت ممکن است شامل شرایطی مانند خواندن داستانهایی درباره آسیبهای دیگران، تماشای برنامههای تلویزیونی که حوادث کودک آزاری مشابه تجربه قبلی بیننده را به تصویر کشیدهاند، تجربه یک واقعه ناراحتکننده در زمان حال یا نشستن با خانواده و یادآوری یک دوره مشترک وحشتناک برای برخی از افراد باشد. این نوع تجربهها میتوانند دروازه سیل خاطرات ترسناک و وحشتناک را باز کنند.
آیا خاطرات دوران کودکی همیشه دقیق هستند؟
دانشمندان بر این باورند که خاطرات بازیابی شده از جمله خاطرات بازیابی مربوط به آسیب دوران کودکی همیشه دقیق نیستند. وقتی افراد، آسیب روحی دوران کودکی خود را به یاد میآورند و بعداً ادعا میکنند که در حافظه آنها اشتباهی رخ داده، بنابراین به هیچ وجه نمیتوان فهمید که کدام حافظه دقیق بوده است، خاطرهای که حاکی از بروز اتفاق در آن بوده یا ادعایی که وجود آن را تکذیب کرده است.
خاطرات دروغین چگونه در ذهن ایجاد میشوند؟
بسیاری از تحقیقات آزمایشگاهی مربوط به افراد عادی در موقعیتهای روزمره نشان میدهد که حافظه کامل نیست. شواهد نشان میدهند که حافظه میتواند تحت تأثیر افراد و موقعیتهای دیگر قرار بگیرد. افراد میتوانند داستانهایی را برای پرکردن شکافهای حافظهای بسازند و می توان مردم را ترغیب کرد که باور کنند حوادثی را شنیده، دیده یا تجربه کردهاند که واقعاً اتفاق نیفتاده است. مطالعات همچنین حاکی از این موضوع هستند که افرادی که خاطرات نادرستی دارند میتوانند به شدت باور داشته باشند که این خاطرات حقیقت دارد.
درمان کودک آزاری در بزرگسالی
درمانهای متمرکز بر آسیبهای روحی و جسمی، اگر چه نه تمامی زمانها، اما برای همه افراد موثر است. برای پزشکان، روان درمانگر و سایر ارائه دهندگان مراقبتهای بهداشتی مهم است که با گرفتن شرح حال جسمی و روان پزشکی کامل، از جمله سابقه آسیبهای جسمی و روانی، یک طرح درمانی را شروع کنند. دانش در مورد جزئیات کودک آزاری و برخی از تأثیرات احتمالی آنها میتواند به مراقبان حرفهای کمک کند تا با تنظیم یک روش درمانی، امکان بروز علائم را کاهش داده و عملکرد روزانه را بهبود بخشند.
درمان افسردگی بعد از تجاوز به کودک
اگر جزو خانواده کودکی هستید که به تازگی مورد تجاوز قرار گرفته، بهتر است به دنبال دریافت کمکهای تخصصیتری از روانشناسان کودک باشید. معمولا در طی جلسات مشاورهای، والدین یا سرپرست کودک همراه با او در طول جلسات شرکت میکنند، مگر این که والدین خود عامل کودک آزاری باشند. در این جلسات معمولا علائم اضطراب پس از سانحه (PTSD) خود والدین نیز تحت درمان قرار میگیرند.
هدف از درمان متمرکز بر کودک آزاری، این نیست که مردم همه مسائل نگران کنندهای را که برای آنها اتفاق افتاده، به یاد بیاورند. مردم برای درمان کودک آزاری، نیازی به یادآوری همه جزئیات ندارند. بلکه هدف از روان درمانی این است که به افراد کمک کند تا نسبت به خاطرات و احساسات مربوط به آسیبهای دوران کودکی خود اقتدار لازم را کسب کنند تا بتوانند زندگی خود را ادامه دهند.
برای این کار، مردم معمولاً مجبورند با جزئیات دقیق درباره تجربیات گذشته خود صحبت کنند. از طریق گفتگو با روانپزشک یا روانشناس آنها میتوانند آسیب روحی خود را تصدیق کرده، به یاد آورده، احساس کنند، در مورد آن فکر کنند، آن را به اشتراک بگذارند و به صورت یک چشم انداز به آن نگاه کنند. در عین حال، برای جلوگیری از ادامه یافتن تأثیرات منفی گذشته بر حال، تمرکز بر زمان حال بسیار حیاتی است، زیرا هدف از درمان کمک به افراد است که زندگی سالمتر و با عملکرد بیشتری را در اینجا و اکنون تجربه کنند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنید؟
اگر نگران این هستید که کودک شما یا کودک فرد دیگری مورد آزار و اذیت قرار گرفته باشد، بلافاصله کمک بگیرید. بسته به شرایط کودک، میتوانید با یک پزشک متخصص اطفال یا روانشناس در ارتباط باشید. خبر خوب این که شما در اینباره میتوانید با متخصصین پذیرش ۲۴ مشورت کنید.
درود بر شما هم وطن و دکترین عزیز کشورمان بابت زهمات شما سپاس گزارم من ۳ سالی هست سیگار مصرف میکنم بیاد چطر بزارمش کنار؟
من میخواستم از دادش پارتنرم شکایت کنم
برای اذیت کردن پارتنرمم
سلام روی مدفوعم چیزی مانند تیکه های دمبه بره یا چربی میبینم من متادن مصرف میکنم میترسم کبدم باشد
مصرف نکن خوب میشی