راهکارهای پیشگیری از خودکشی که همه باید بدانیم!

راهکارهای پیشگیری از خودکشی

خودکشی یعنی چه؟

خودکشی یک رفتار روانی غیرطبیعی است که با صدمه زدن به خود به قصد مرگ صورت می­گیرد. عموماً خودکشی ریشه در افسردگی و استرس­های زندگی، به­ ویژه هنگام مشکلات شدید مالی، اجتماعی و شکست در روابط عاطفی دارد. متأسفانه طبق آمار خودکشی چهارمین علت اصلی مرگ در افراد ۱۵ تا ۱۹ ساله است و ۷۷ درصد این خودکشی­ها در کشورهای کم­درآمد و متوسط اتفاق می­افتد. مصرف سموم دفع آفات، دارآویز و سلاح گرم از متداول­ترین روش­های خودکشی در سطح جهان است. خودکشی می­تواند به ذهن هر کسی در هر جای دنیا با هر جنسیت و نژاد و فرهنگی خطور کند؛ بله این شدنی است! اما وظیفه ما به­ عنوان یک انسان سالم و آگاه این است دلایل و عوامل این اتفاق دردناک را کامل بشناسیم تا با کمک به خود و دیگران بتوانیم به پیشگیری از خودکشی کمک کنیم. برای آشنایی بیشتر با ما همراه باشید.

میخوام خودکشی کنم!

بدترین جمله ­ای که می­توان تصور کرد ممکن است به ذهن یک انسان برسد؛ “می­خوام خودکشی کنم”! فقط در صورتی فرد می­تواند چنین تصمیمی بگیرد که دیگر به ته خط رسیده است؛ درواقع کوچکترین انگیزه و دلیلی برای زندگی کردن ندارد و از نظر روانی کاملاً بیمار و افسرده شده است!  بعضی از علائم خودکشی که هشدار می­دهد فرد در این فکر است به زندگی خود پایان دهد عبارت است از:

اگر هر فکری در مورد خودکشی دارید، با شماره تلفن ۱۲۳ اورژانس اجتماعی یا ۱۴۸۰ بهزیستی تماس بگیرید و رایگان کمک بگیرید.

غمگین یا بدخلق بودن

فرد غمگینی طولانی­ مدت و نوسانات خلقی دارد و به نوعی به حالات افسردگی و دوقطبی دچار شده است. این حالات غیرطبیعی یک هشدار جدی برای احتمال رخداد خودکشی محسوب می­شود.

آرامش ناگهانی

فرد بعد از یک دوره افسردگی یا بدخلقی ناگهان آرام می­شود! این آرامش غیرطبیعی می­تواند نشانه خطر خودکشی کردن فرد باشد.

کناره­گیری از دیگران

فرد انتخاب می­کند تنها باشد و از دوستان یا فعالیت­های اجتماعی خود خودداری می­کند. همچنین علاقه و لذت خود را نسبت به فعالیت­هایی که قبلاً از آن­ها لذت می­برد از دست می­دهد.

تغییر در شخصیت، ظاهر و الگوی خواب

در این حالت طرز صحبت یا رفتار فرد تغییر می­کند؛ مانند گفتار یا یک حرکت سریع یا آرام اما غیرطبیعی. همچنین فرد ممکن است درمورد ظاهر شخصی خود کمتر نگران شود. معمولاً افراد افسرده که در معرض خطر خودکشی هستند کمتر یا بیشتر از حد معمول می­خوابند.

نشان دادن رفتارهای خطرناک یا آسیب ­رساندن به خود

فرد رفتارهای بالقوه خطرناک مانند رانندگی بی­ پروا، رابطه جنسی ناایمن یا افزایش مصرف مواد مخدر و الکل انجام می­دهد.

تجربه تروما یا یک بحران زندگی

نمونه­ هایی از این بحران­ها شامل مرگ عزیز یا حیوان خانگی، طلاق یا قطع رابطه، تشخیص یک بیماری صعب ­العلاج، از دست دادن شغل یا مشکلات جدی مالی است.

ناامیدی عمیق

فرد در مورد احساس ناامیدی، نداشتن دلیل و انگیزه برای زندگی، سربار بودن برای دیگران، احساس اسارت یا یک درد شدید عاطفی صحبت می­کند.

علائم گفته ­شده خیلی خطرناک است بنابراین چنانچه این حالات غیرطبیعی را در اطرافیان خود مشاهده کردید بالافاصله باید برای تماس فوری با پزشک و روانشناس اقدام کنید.

گفتگوی آنلاین با روانشناس برای جلوگیری از خودکشی

برنامه­ ریزی برای خودکشی

فرد شروع انجام کارهای عجیب و غریب می­کند؛ مثل درخواست بیشتر دیدن دوستان و اعضای خانواده، بخشیدن وسایل شخصی به اطرافیان، نوشتن وصیت­نامه، نظافت خانه و…! گاهی اوقات شخص به صورت آنلاین راه­های مردن یا خرید اسلحه را در اینترنت جستجو می­کند! برخی افراد قبل از اقدام به خودکشی یادداشت می­نویسند.

تهدید به خودکشی یا صحبت درمورد تمایل به مرگ

هرکسی که قصد خودکشی دارد این حرف را نمی­زند و هرکسی که تهدید به خودکشی می­کند لزوماً این مسئله را دنبال نخواهد کرد. با این حال هر تهدید به خودکشی باید جدی گرفته شود.

چه کسانی خودکشی میکنند؟

در حالی که ارتباط بین خودکشی و اختلالات روانی (به­ ویژه افسردگی و اختلال استفاده از الکل) در کشورهای با درآمد بالا کاملاً ثابت شده است، بسیاری از خودکشی­ها در لحظات بحرانی با از بین رفتن توانایی مقابله با استرس­های زندگی مثل مشکلات مالی، قطع رابطه یا درد و بیماری مزمن اتفاق می­افتد. علاوه بر این تجربه درگیری، فاجعه شدید، خشونت، سؤاستفاده یا از دست دادن و احساس انزوا به شدت با رفتار خودکشی در ارتباط است.

میزان خودکشی در میان گروه­های آسیب­ پذیر که تبعیض را تجربه می­کنند مانند پناهندگان و مهاجران زیاد است. افراد لزبین، همجنسگرایان، دوجنسگرایان و زندانیان طبق آمار تا حد زیادی به خودکشی اقدام کرده­ اند. همچنین در تاریخ شواهدی درباره خودکشی سرخپوستان آمریکا و رنگین­پوستان تحت استعمار وجود دارد.

روشهای خودکشی

عواملی که می­تواند فرد را به سمت خودکشی سوق دهد چیست؟

اگرچه ممکن است شما ندانید که چه عواملی باعث می­شود دوست یا یکی از عزیزان شما اقدام به خودکشی کند اما حداقل یک سری ویژگی­های مشترک وجود دارد که باید از آن­ آگاه باشید. عوامل شناخته­ شده ­ای که خطر خودکشی در فرد را افزایش می­دهد عبارت است از:

اگر هر فکری در مورد خودکشی دارید، با شماره تلفن ۱۲۳ اورژانس اجتماعی یا ۱۴۸۰ بهزیستی تماس بگیرید و رایگان کمک بگیرید.

عوامل فردی

  • فرد در گذشته اقدام به خودکشی کرده است.
  • فرد مبتلا به بیماری روانی مانند افسردگی و اختلالات خلقی، اسکیزوفرنی، اختلالات اضطرابی است.
  • فرد از یک درد طولانی­ مدت یا یک بیماری ناتوان­ کننده رنج می­برد که احتمالاً با این بیماری در نهایت قرار است بمیرد.
  • فرد احساس ناامیدی را بیان می­کند.
  • فرد دارای مشکلات مالی یا حقوقی است.
  • فرد رفتاری خشن یا تکانشی دارد.
  • فرد به شکل افراطی از مشروبات الکلی اسنفاده می­کند یا سابقه سؤمصرف مواد دارد.
  • دسترسی آسان به روش­های خودآزاری مانند سلاح گرم یا داروها یکی دیگر از عواملی است که ریسک خودکشی در فرد را افرایش می­دهد.

عوامل ارتباطی

  • سابقه سؤاستفاده جسمی، عاطفی یا جنسی
  • از دست دادن عزیزان از طریق قطع رابطه، طلاق یا مرگ
  • سابقه خانوادگی مرگ بر اثر خودکشی
  • فرد از نظر اجتماعی منزوی، تنها و فاقد پشتیبان است.

عوامل اجتماعی و فرهنگی

  • فرد به دلایلی خاص شرمسار است که درخواست کمک کند؛ به­ ویژه کمک برای درمان اختلال روانی خود!
  • فرد دسترسی به خدمات مراقبت­های بهداشت روانی و درمان مصرف مواد ندارد.
  • فرد دارای یک اعتقاد فرهنگی یا مذهبی است که خودکشی را گزینه ­ای اصیل برای حل معضل شخصی خود می­داند.
  • فرد از آمار افزایش تعداد خودکشی­های محلی یا افزایش پوشش رسانه­ ای مرگ ناشی از خودکشی آگاه شده است.

چطور خودکشی کنیم؟

متأسفانه بعد از این که فرد تصمیم می­گیرد خود را از زندگی خلاص کند حالا به این فکر می­افتد که با چه شیوه­ای خود را بکشد. یکی از معروف­ترین راه­های خودکشی که احتمالاً همه شنیده­ ایم یا در فیلم­ها دیده ­ایم مصرف قرص است! حالا شخص یا قرص­های سمی مثل آفت­کش و قرص برنج مصرف می­کند یا در خوردن قرص­هایی مثل قرص خواب زیاده­ روی می­کند به عبارتی دارو را در دوز غیراستاندارد و کشنده وارد بدن خود می­کند.

تخمین زده می­شود که حدود ۲۰٪ از خودکشی­های جهانی به دلیل مسمومیت با سموم دفع آفات باشد که بیشتر آن در مناطق کشاورزی و روستایی در کشورهای با درآمد کم و متوسط ​​رخ می­دهد. این مرحله پیشرفته ­ترین رفتار یک بیمار روانی است که عملاً برای خودکشی اقدام می­کند؛ در این هنگام جای صبر وجود ندارد و باید بلافاصله برای پیشگیری از رخداد خودکشی تماس فوری با پزشک روانشناس داشته باشید.

میخوام خودکشی کنم چه قرصی بخورم؟!

از آنجا که مصرف قرص راحت­ترین و کم ­دردترین راه خودکشی است، بیشتر افراد ترجیح می­دهند با خوردن قرص­هایی مثل قرص­های خواب لورازپام و… خود را از زندگی جهنمی اطراف خود راحت کنند. بعضی با خوردن سم­های قوی مثل سیانور دست به این کار وحشتناک می­زنند. بنابراین یکی از راههای جلوگیری از خودکشی که این است که لوازم خطرناک مثل قرص­های خواب را در خانه به راحتی در دسترس افراد قرار ندهید در صورتی که می­دانید یکی از اعضای خانه به افسردگی یا نوعی بیماری روانی مبتلا است! در این هنگام تماس فوری و اورژانسی با پزشک ضروری است! اگر نمی دانید به کجا باید تماس بگیرید، مشاوران آنلاین روانشناس سایت پذیرش ۲۴، شبانه روز در دسترس شما قرار دارند.

نجات فرد از خودکشی

سازمان جهانی بهداشت (WHO) برای کمک به کسانی که قصد خودکشی دارند اقدامات زیر را توصیه می­کند:

  • دسترسی به وسایل خودکشی را محدود کنید (به­ عنوان مثال آفت­کش­ها، سلاح گرم، داروهای خاص).
  • برای آگاهی بیشتر از علل و علائم خودکشی با رسانه­ ها مثل اخبار تلویزیونی و سایت­های معتبر اینترنتی تعامل داشته باشید.
  • مهارت­های زندگی اجتماعی _ عاطفی را در نوجوانان پرورش دهید.

هر کسی از اطرافیانتان را که تحت تأثیر رفتارهای خودکشی قرار گرفته است و احتمال زیادی وجود دارد تا دست به این کار بزند را زود شناسایی کنید و برای ارزیابی، مدیریت، پیگیری و درمان به متخصص اعصاب و روان ارجاع دهید. پیشنهاد می­کنیم با مراجعه به پنل روانشناسان در سایت پذیرش۲۴ پیش مشاوران ما وقت فوری بگیرید تا از وقوع خطرناک خودکشی عزیزان و اطرافیان خود جلوگیری کنید.

اقدامات و عوامل جلوگیری از خودکشی مستلزم هماهنگی و همکاری بین بخش­های مختلف جامعه است؛ از جمله بخش بهداشت و سایر بخش­ها مثل آموزش، کار، کشاورزی، تجارت، دادگستری، قانون، دفاع، سیاست و رسانه­ ها. این تلاش­ها باید جامع و یکپارچه باشد زیرا هیچ رویکردی به تنهایی نمی­تواند بر مسئله ­ای پیچیده مانند خودکشی تأثیر مثبت ایفا کند.

برای جلوگیری از خودکشی با قرص ترجیحاً قرص­های خواب و به­ طور کلی داروها را در فضاهایی مثل کمدها و کابینت­های دردسترس آشپزخانه قرار ندهید به ­ویژه اگر نوجوان یا جوان افسرده و بیمار در خانه دارید. زیرا در این سنین به خاطر یک سری بحران­ها و فشارهای روحی عاطفی خاص احتمال بیشتری وجود دارد تا فرد دست به خودکشی با دارو و سم بزند!

پیشگیری از خودکشی نوجوانان

نوجوانی یک مرحله حساس و بحرانی در زندگی را شامل می­شود و یک نوجوان نیاز به مراقبت و پشتیبانی عاطفی ویژه از جانب والدین و مربیان را دارد. برای جلوگیری از خودکشی نوجوانان یک سری برنامه­ ها و رویکردهای آموزشی پیشگیری مناسب آورده شده است که در زیر باهم مطالعه می­کنیم:

آموزش کادر مدرسه

این برنامه­ های آموزشی برای کمک به کارکنان مدرسه (مثلاً معلمان، مشاوران و مربیان) انجام می­شود تا بتوانند دانش­ آموزان در معرض خطر خودکشی را شناسایی کنند و به پزشک ارجاع دهند. کادر مدارس نحوه پاسخگویی به خودکشی یا سایر بحران­های روحی و عاطفی را هم آموزش می­بینند.

آموزش جامعه

البته این آموزش کمی همه­ گیرتر است و جوانان و بزرگسالان را هم به خود اختصاص می­دهد. طی این برنامه­ ها اعضای جامعه (یعنی روحانیون و افراد فعال مذهبی، پلیس، بازرگانان و کارکنان تفریحی) آموزش­های لازم را از ارائه­ دهندگان مراقبت­های بهداشتی بالینی دریافت می­کنند تا بیماران در معرض خطر خودکشی در گروه سنی جوان و بزرگسال را شناسایی کنند و به مراکز درمان بیماری و اختلالات روانی ارجاع دهند.

آموزش خودکشی عمومی

دانش ­آموزان در مدارس درمورد خودکشی، علائم هشداردهنده آن و چگونگی کمک به خود یا کمک گرفتن از دیگران می­ آموزند. این برنامه­ های آموزشی غالباً فعالیت­های متنوعی را شامل می­شود که افزایش عزت نفس و شایستگی­های اجتماعی را در نوجوانان به دنبال دارد.

برنامه ­های غربالگری

برای شناسایی نوجوانان و جوانان در معرض خطر سپس شروع ارزیابی و درمان، از یک پرسشنامه یا ابزار غربالگری دیگر استفاده می­شود. ارزیابی مکرر می­تواند در اندازه ­گیری و سنجش تغییرات نگرشی یا رفتاری در طول زمان برای آزمایش تأثیر پیشگیری و تشخیص رفتار بالقوه خودکشی استفاده شود.

برنامه های پشتیبانی دیگر که می­تواند در مدرسه یا خارج از مدرسه انجام شود جهت تقویت روابط افراد بیمار و ارتقای اعتماد به نفس آن­ها در مهارت­های اجتماعی برای بزرگسالان و جوانان در معرض خطر طراحی شده است.

در مرحله آخر استراتژی این برنامه­ های حمایتی بر روی دوستان و بستگان افرادی که خودکشی کرده ­اند متمرکز است. این ترفندها برای پیشگیری و کمک به نوجوانان و جوانان برای مقابله مؤثر با احساس نابودی اعتماد به نفس و از دست دادن انگیزه که به دنبال آن مرگ ناگهانی یا خودکشی این افراد اتفاق افتاده طراحی شده است.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

خودکشی مسئله مهم و پیچیده­ای است و به هیچ عنوان نباید برای درمان آن تأخیر صورت بگیرد. هنگامی که فردی در اطراف شما چه خانواده چه دوست بیان کرد که قصد دارد خودکشی کند یا حتی فقط با رفتارهای غیرمتعارف این را به شما نشان داد شما نباید یک لحظه درنگ کنید. با شخص خیلی با مهربانی و حالت حمایتگرانه رفتار کنید در عین حال او را مجاب کنید تا با شما به مراکز درمانی بیاید. مشاوره و روان­ درمانی برای این افراد به شکل اورژانسی انجام می­شود.

یکی از بهترین مراجع معتبر در زمینه مشاوره پیشگیری از خودکشی متخصصان آنلاین روانشناس سایت پذیرش ۲۴ هستند و شما می­توانید با مراجعه به پنل روانشناسان از خدمات فوق ­العاده پزشکان ما بهره ­مند شوید.

درمان احساس خودکشی

درمان روانپزشکی و دارویی خودکشی

مداخلات دارویی ممکن است به­طور چشمگیری در کنترل اختلالات اساسی روانی و خطر خشونت مکرر و خطرناک برای آسیب فرد به خود مفید باشد. تمام داروها (داروهای تجویزشده، داروهای بدون نسخه و مکمل­ها) که بیماران در معرض خطر خودکشی از آن استفاده می­کنند باید بررسی شده تا مشخص شود تداخلات غیراستاندارد دارویی در درمان ایمن و مؤثر افراد نقش ندارد. هنگام تجویز دارو برای افرادی که به خود آسیب می­رسانند پزشک دوز سمی دارو تجویزشده در صورت مصرف بیش از حد آن را در نظر می­گیرد و آن را در مقدار محدود توصیه می­کند.

افراد بیمار و افسرده که در معرض خطر خودکشی هستند در کنار درمان دارویی باید تحت روان­درمانی هم قرار بگیرند و ما روانشناسان مجرب و معتبر سایت پذیرش۲۴ را به شما معرفی می­کنیم. کافیست با مراجعه به بخش روانشناسان برای عزیز خود که شرایط اضطراری دارد نسبت به دریافت وقت مشاوره بلافاصله اقدام نمایید.

افرادی که دارای مشکلات روانپزشکی و مصرف مواد هستند باید در کنار دارو خدمات مشاوره و روانشناختی دریافت کنند. دو دارو که رفتارهای خودکشی را کاهش می­دهد لیتیوم و کلوزاپین است. داروهای ضداضطراب، آرام­بخش، خواب­آور و داروهای ضدروان­پریشی کوتاه­مدت برای رفع تحریک­ پذیری، اضطراب روانی، بی ­خوابی و روان­پریشی حاد تا زمانی که ارزیابی سلامت رفتاری صورت گیرد استفاده می­شود. مقدار و نوع دارو باید با دقت انتخاب و تجویز شود.

لیتیوم

لیتیوم که یک تثبیت­کننده خلق و خوی مؤثر است، برای درمان شیدایی و اختلال دوقطبی تأیید شده است. تعدادی از مطالعات مزایای ضدخودکشی لیتیوم را برای افرادی که در طولانی­مدت انگیزه خودکشی را داشتند توصیف کرده است. لیتیوم تشدید اختلالات خلقی را کاهش می­دهد. افراد تحت درمان یک اختلال عاطفی ۳۰ برابر بیشتر از مردم در معرض خطر خودکشی قرار دارند و شواهد نشان می­دهد لیتیوم از نظر بالینی برای این افراد نقش مهمی ایفا می­کند.

کلوزاپین

کلوزاپین یک داروی ضدروان­پریشی غیرمعمول است که در درجه اول برای درمان افراد مبتلا به اسکیزوفرنی که ممکن است در معرض خطر خودکشی هم باشند استفاده می­شود. در حالی که کلوزاپین برای برخی از بیماران مفید است خطرات مرتبط با این دارو هم وجود دارد.

کلوزاپین می­تواند تعداد نوتروفیل­ها، نوعی گلبول سفید خون را که برای مقابله با عفونت­ها در بدن فعالیت می­کنند به ­طور قابل توجهی کاهش دهد که ممکن است نوتروپنی شدید ایجاد شده و بدن مستعد عفونت شود. به همین دلیل بیمارانی که از کلوزاپین استفاده می­کنند باید به­ طور منظم تعداد نوتروفیل مطلق (ANC) خود را کنترل کنند.

یکی از بهترین منابع برای کمک به شما عزیزان در زمینه مشاوره جلوگیری از خودکشی سایت پذیرش۲۴ است. با مراجعه سایت معتبر پذیرش۲۴ می­توانید با روانشناسان حرفه­ای و باتجربه ما که جزوه بهترین روانشناسان ایران هستند با دریافت وقت مشاوره آنلاین با کمترین هزینه ارتباط برقرار کنید.

دریافت مشاوره آنلاین روانشناسی

درمان دارویی خودکشی

به فردی که قصد خودکشی دارد این چیز را نگویید!

اگر شخصی را که می­شناسید علائم هشداردهنده­ ی خودکشی از خود نشان می­دهد نترسید که آیا او افسرده شده یا به فکر خودکشی است؛ فقط و فقط بدون قضاوت به حرف­های او گوش کنید و در عین حال حرف­های او درباره تصمیمش برای خودکشی را جدی بگیرید.

گاهی دوست یا اعضای خانواده شما که قصد خودکشی دارد فقط می­خواهد بداند که برای شما مهم است و مایلید بشنوید که او درمورد احساس خود صحبت کند. او را ترغیب کنید تا از متخصصان کمک بگیرد و برای بردن اون پیش متخصص روانشناس اقدام کنید. هرگز فردی که خود را تهدید به خودکشی کرده نصیحت یا مسخره نکنید طوری که متوجه شود از جانب شما نادیده گرفته شده است. بلکه خیلی جدی به فکر درمان اون باشید.

گفتگوی آنلاین با روانشناس برای جلوگیری از خودکشی

۳.۶/۵ (۵ نظر)

منبع
www.wikiwand.comwww.cdc.govwww.clinicalpainadvisor.comwww.helpguide.orgwww.cdc.govwww.atrainceu.com

تیم تولید محتوای پزشکی و سلامتی پذیرش۲۴

تیم تحریریه پذیرش۲۴ متشکل از پزشکان متخصص و پرستاران دارای مجوز، مترجمان و نویسندگان با تجربه در حوزه تولید محتوای پزشکی و سلامتی تمام تلاش خود را در جهت اطلاع رسانی و آگاهی سازی کامل و جامع در خصوص داروها، بیماری‌ها و سایر اطلاعات سلامتی برای استفاده عمومی کاربران پذیرش۲۴ از منابع معتبر علمی به کار می‌بندد.
312 پرسش و پاسخ
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا