همی پلژی چیست و چگونه درمان میشود؟
فهرست مطالب
بسیاری از آسیبهایی که به مغز وارد میشوند، باعث ایجاد فلج در یک یا هر دو طرف بدن میشوند. یکی از این عارضهها همی پلژی است که فرد مبتلا به آن، دچار فلج عضلانی در یک طرف بدن خود میشود. این عارضه با علائمی خود را نشان میدهد. البته باید گفت که امروزه انواع عارضههای مغزی قابل درمان هستند. طول مدت درمان آسیبهای مغزی، بستگی به نوع و شدت علائم آن دارد. در این مطلب با اینکه همی پلژی به چه معناست، علل، علائم و درمان آن آشنا خواهید شد. در این مطلب به بررسی همی پلژی کودکان و بزرگسالان نیز می پردازیم.
بیماری همی پلژی چیست؟
وضعیتی است که در آن مغز یا نخاع دچار آسیب می شود. این آسیب منجر به فلج شدن یک طرف بدن فرد خواهد شد. فردی که به این عارضه دچار میشود، قادر به کنترل و حرکت عضلات و ماهیچههای خود نیست. درواقع عضلات کاملا سفت میشوند.
شدت و علائم بیماری همی پلژی با توجه به نوع، محل و میزان آسیبدیدگی متفاوت است. گاهی اوقات اختلال همی پلژی در حین تولد تا ۲ سال ابتدایی تولد اتفاق میافتد. به این حالت همیپلژی مادرزادی گفته میشود. به همین ترتیب اگر این عارضه در سایر مراحل زندگی رخ دهد به آن اکتسابی میگویند. باید توجه داشت که این عارضه پیشرونده نیست. به این معنی که با شروع اختلال، هرچه زمان پیش میرود علائم شدیدتر نمیشوند. با این وجود بهتر است با متخصص بیماریهای مغز و اعصاب در ارتباط باشند. برای اینکه بدانید آیا بیماری همی پلژی درمان دارد با ما همراه باشید.
مقایسه همی پلژی با همی پارزی و فلج مغزی
همی پارزی یکی دیگر از آسیبهای مغزی است که در آن فرد فلج خفیفی در یک طرف بدن خود احساس میکند. درصورتیکه فرد مبتلا به همیپلژی، یک طرف بدن خود را به طور کامل فلج شده میبیند. همچنین ممکن است در تنفس و تکلم هم مشکلاتی را داشته باشد.
فلج مغزی نیز یکی از انواع عارضههای مغزی است که بسیار گستردهتر از همیپلژی محسوب میشود. به طور کلی فلج مغزی به انواع اختلالات موجود در حرکات و عضلات گفته میشود. معمولا فلج مغزی همی پلژی قبل از تولد یا در چند سال ابتدایی زندگی رخ میدهد. به همین دلیل بزرگسالان فلج مغزی را تجربه نخواهند کرد و همی پلژی بالغین رخ نمیدهد. با این وجود فرد یا کودک مبتلا به فلج مغزی، ممکن است با افزایش سن متوجه علائم مربوط به آن شود. بنابراین همی پلژی در کودکان نیز رایج است.
همی پلژی چه علائمی دارد؟
هر عارضهای که برای بدن اتفاق میافتد، خود را با علائم خاصی نشان میدهد. همیپلژی نیز از این قاعده مستثنی نیست. فردی که به این عارضه دچار میشود، سمت چپ یا راست بدن خود را حس نمیکند. باید توجه داشت که هر سمتی از بدن که به این عارضه دچار میشود، علائمی را در طرف مقابل به وجود میآورد. به طور کلی علائم زیر ممکن است نشانههایی از ابتلا به همی پلژی خفیف یا شدید باشند:
- عدم کنترل روی مهارتهای حرکتی
- مشکل در راه رفتن
- انقباض دائمی ماهیچهها
- سفت شدن یا ضعیف شدن بیش از حد عضلات یک طرف بدن
- داشتن مشکل در به دست گرفتن اشیاء
- وجود مشکلات متعدد در حافظه
- عدم تمرکز کافی
- تشنج
- مشکل در تکلم
برخی از کودکانی که به این عارضه مبتلا میشوند، ممکن است مدت زمان طولانی برای بروز علائم نیاز داشته باشند. به همین دلیل باید به رفتارهای کودک در مقایسه با دوستان او توجه کرد. به طور کلی شناخت علائم این عارضه نقش موثری در درمان همی پلژی بزرگسالان و کودکان دارد. به همین دلیل بهتر است به دکتر مغز و اعصاب مراجعه شود.
بررسی علائم عارضه همیپلژی در کودکان
دلایل بروز عارضه همیپلژی کدامند؟
مثل همه عارضههای دیگر، بروز این عارضه نیز علتهایی دارد. در ادامه این دلایل بررسی میشوند.
همی پلژی به دلیل سکته مغزی
سکته مغزی یکی از دلایل اصلی و شایع در ابتلا به همیپلژی است. شدت ضعف عضلانی بستگی به اندازه و محل تاثیرگذاری آن بستگی دارد. سکته مغزی در رحم مادر از رایجترین علل بروز همیپلژی در کودکان است.
همی پلژی به دلیل عفونتهای مغزی
این نوع عفونتها باعث آسیب دائمی به قشر مغز میشوند. عفونتهای مغزی توسط باکتریها ایجاد شده و ممکن است عامل ویروسی یا قارچی نیز داشته باشند.
همی پلژی به دلیل ضربه مغزی
ضربه ناگهانی به سر، ممکن است باعث آسیب دائمی به قسمتهایی از مغز شود. اگر این ضربه فقط یک طرف از مغز را درگیر کند، ایجاد همی پلزی حتمی است.
همی پلژی به دلیل ژنتیک
گاهی اوقات یک جهش نادر در ژنها باعث بهوجود آمدن این عارضه در کودکان میشود. به طور کلی این اختلال در هر ۱ نفر از ۱ میلیون نفر رخ میدهد.
همی پلژی به علت تومور مغزی
این تومورهای مغزی مشکلات فیزیکی زیادی ایجاد میکنند که یکی از آنها اختلال همی پلژی است. این اختلال احتمالا با رشد تومورها بدتر هم میشود.
عارضه همیپلژی در کودکان زیر ۱۸ سال هم اتفاق میفتد
بررسی انواع همی پلژی
این عارضه انواع مختلفی دارد که در ادامه مورد بررسی قرار میگیرند. برای آشنایی با تفاوت همی پلژی و همی پارزی و تفاوت همی پلژی و پاراپلژی حتما سری به سایر مطالب سایت بزنید.
همیپلژی صورت
در این عارضه، ماهیچههای یک طرف صورت به طور کامل فلج میشوند. البته این عارضه ممکن است با فلج شدن خفیف سایر اندامها نیز همراه باشد.
همیپلژی ستون فقرات
این عارضه که به عنوان سندرم براون اسکوارد نیز شناخته میشود، شامل آسیب به یک طرف نخاع است. آسیبی که به نخاع وارد شده، باعث فلج شدن همان سمت بدن میشود. افراد همی پلژی ستون فقرات، درد و دما را احساس نمیکنند.
همیپلژی طرف مقابل
در این عارضه فلج در طرف مقابل بدن اتفاق میافتد. درواقع هر طرفی که آسیب مغزی رخ میدهد، طرف مقابل را دچار فلج میکند.
همی پلژی اسپاستیک
برای اینکه متوجه شوید همی پلژی اسپاستیک چیست باید بدانید نوعی دیگر از فلج مغزی است که معمولا ماهیچههای یک طرف بدن را درگیر میکند. در این عارضه عضلات سمت آسیب دیده بدن به طور مداوم منقبض یا اسپاتیک میشوند.
همیپلژی متناوب
یکی دیگر از انواع عارضههای مغزی است که معمولا کودکان زیر ۱۸ ماه را تحت تاثیر قرار میدهد. در این عارضه یک یا هر دو طرف بدن کودک به صورت دورهای درگیر میشوند. به این نوع عارضه، فلج مغزی همی پلژی راست و چپ نیز میگویند.
انواع راهکارهای درمانی همی پلژی را بشناسید!
برای درمان این عارضه گزینههای مختلفی وجود دارد. در این زمینه میتوان از خدمات دکتر مغز و اعصاب آنلاین هم استفاده کرد. البته درمان آن بستگی به نوع و شدت علائم دارد. همی پلژی کودکان و بزرگسالان با کاردرمانی نیز قابل بهبود است. انواع درمانهای این آسیب مغزی، عبارتند از:
- فیزیوتراپی برای همی پلژی
- حرکت درمانی با محدودیتهای اصلاح شده
- استفاده از برخی دستگاههای کمکی
- درمان ذهنی و روحی همی پلژی
- تحریک الکتریکی عضلات همی پلژی
راهکارهای درمانی زیادی برای این آسیب وجود دارد
کلام پایانی
عارضه همی پلژی یکی از انواع آسیبهای مغزی است که باعث فلج شدن یک طرف بدن فرد میشود. در این ضایعه فرد مبتلا قادر به حرکت دادن عضلههای یک طرف بدن خود نیست. در این حالت عضلات فرد دچار انقباض میشوند. از علائم این عارضه میتوان به مشکل در راه رفتن، تکلم، حافظه و تمرکز اشاره کرد. در صورت بروز هریک از این علائم، بهتر است در اسرع وقت نسبت به درمان آنها اقدامات لازم انجام شوند. درمان این عارضه هم بستگی به نوع و شدت آسیبدیدگی دارد.
سوالات متداول همی پلژی
همی پلژی چیست؟
عارضه ای که در آن مغز یا نخاع آسیب می بینند، همی پلژی نام دارد.
علت بروز همی پلژی چیست؟
این عارضه ممکن است به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد اما برخی از مهم ترین آنها شامل ضربه مغزی، عفونت مغزی، ژنتیک و تومور مغزی است.
همی پلژی چه علائمی دارد؟
این عارضه ممکن است که با نشانه های مختلفی بروز کند اما برخی از مهمترین آنها شامل عدم کنترل روی مهارت های حرکتی، تشنج، انقباض ماهیچه ها و… است.