سینوزیت مزمن چیست؟ درمان موثر سینوزیت مزمن در خانه
فهرست مطالب
هر فردی از کودک گرفته تا بزرگسالان و سالمندان و همه افرادی که در جای جای دنیا زندگی میکنند، ممکن است به سینوزیت مبتلا شوند. علائم این بیماری بسیار شبیه سرماخوردگی است و سالانه افراد زیادی برای پیدا کردن بهترین راه درمان به پزشکان متخصص مراجعه میکنند. با این وجود هنوز بسیاری از افراد نمیدانند سینوزیت مزمن خطرناک است یا نه و یا اطلاع دقیقی ندارند که سینوزیت مزمن چگونه درمان میشود. در این مقاله با هم بررسی میکنیم که سینوزیت مزمن چه علائمی دارد؟ علاوه بر این سعی داریم علاوه بر شرح روشهای درمانی دارویی و جراحی ، درمان گیاهی سینوزیت مزمن را نیز توضیح دهیم:
سینوزیت مزمن چیست و چه علائمی دارد؟
سینوسها (Sinuses ) حفرههایی در اطراف جمجمه هستند که پشت چشم و گونهها و در ناحیه پیشانی قرار گرفتهاند. وظیفه آنها نیز محافظت از چشم و مغز در برابر ضربههای سنگین است. در حالت عادی داخل آنها هوا جریان دارد. اما سینوسها ترشحاتی به نام موکوس نیز تولید میکنند که وظیفه آنها مرطوب نگه داشتن محیط است و از طریق مجراهای بسیار باریکی که به بینی متصل هستند از سینوسها خارج میشوند.
زمانیکه در اثر عوامل مختلف مانند سرماخوردگی یا ابتلا به ویروسها این حفرهها گرفته شوند، هوا رد و بدل نشده و این مخاط در حفره سینوسها تجمع پیدا میکنند. همین مساله باعث ورود فشار به دیوارههای حفره و بروز درد و تورم میشود. گاهی نیز سینوسها به محیط برای تشکیل باکتریها و قارچها تبدیل میشوند. اما سوال اینجاست که پان سینوزیت مزمن چیست و چگونه به وجود میآید. زمانی که همه حفرهها با هم گرفتگی داشته باشند و بروز علائم آن ها طولانی مدت شود به آن پان سینوزیت میگویند.
تفاوت سینوزیت مزمن و سینوزیت حاد
برای اینکه بدانیم چگونه سینوزیت مزمن را درمان کنیم باید تفاوت آن را با سینوزیت حاد را بدانیم. حتما شما هم با مراجعه به پزشکان مختلف یا خواندن مطالب سایتهای اینترنتی، نام سینوزیت حاد، سینوزیت مزمن آلرژیک را بسیار شنیدهاید. اما باید بدانید این دو از نظر علائم و از نظر شدت و طول مدت بیماری با هم فرق دارند. سینوزیت حاد معمولا بیش از ۴ هفته طول نمیکشد و معمولا علائم آن خود به خود و بدون نیاز به مراجعه به پزشک بر طرف میشود. اما اگر این بیماری بعد از ۴ هفته درمان نشده و علائم در مدت بیشتری فرد را آزار دهد، اصطلاحا میگویند فرد به سینوزیت مزمن (Chronic sinusitis ) مبتلا شده است. اطلاعات بیشتر در این باره را میتوانید در مقاله دیگر ما بخوانید.
علائم سینوزیت مزمن چیست ؟
از آنجایی که برخی از علائم سینوزیت مزمن در بزرگسالان و کودکان شبیه سرماخوردگی و بیماریهای ویروسی است، باید شناخت و بررسی این علائم را به یک دکتر گوش و حلق و بینی بسپارید. در چنین شرایطی بررسی علائم سینوزیت مزمن نی نی سایت و سایتهای این چنینی تنها میتواند به نگرانیهای شما اضافه کرده و اطلاعات غلط به شما بدهد. در ادامه به برخی از علائم این بیماری اشاره خواهیم کرد. اما در پاسخ به این سوال که ” کدام علائم در سینوزیت مزمن بیشتر دیده می شود؟ ” باید بگوییم بروز این علائم و نشانهها از فردی به فرد دیگر و با توجه به شرایطی که فرد دارد و مراحل مختلف بیماری فرق میکند. گاهی یک فرد تنها چند علامت را تجربه کرده و گاهی برخی دیگر با مجموعه زیادی از این نشانهها درگیر هستند.
- صورت و چشمهای فرد مبتلا به این بیماری ممکن متورم شود.
- سینوزیت مزمن گرفتگی صدا به همراه دارد.
- احساس فشار و گرفتگی هنگام ابتلا به سینوزیت مزمن و سردرد نیز بسیار رایج است.
- فرد ممکن است علائم دیگری مانند تب، سرفه های خلط دار و عطسه را نیز تجربه کند.
- این بیماری معمولا با آبریزش بینی همراه است. مخاط خارج شده نیز معمولا غلیظ و بر رنگ هستند.
- بوی بد دهان و گوش درد، دندان درد و گلو درد نیز از جمله دیگر علائم این بیماریست.
- از دست دادن بویایی و چشایی و حالت تهوع نیز می تواند علائم این بیماری باشد.
علل ابتلا به سینوزیت مزمن چیست؟
پیش از اینکه بدانیم درمان سینوزیت مزمن چگونه است و آیا سینوزیت مزمن درمان دارد یا نه باید بدانیم چه عوامل و عللی باعث بروز این مشکل میشوند. به طور کلی در گرفتگی حفرههای سینوس و مزمن شدن این بیماری عوامل زیر دخیل هستند:
- مسدود شدن حفرههای بینی در اثر فیبروز کیستیک یا آلرژی و آسم
- عفونتهای باکتریایی، ویروسی و قارچی
- ساختار غیر طبیعی بینی مانند انحراف تیغه بینی، پولیپ
- سیستم ایمنی ضعیف بدن یا بیماریهای مانند ایدز
نحوه تشخیص سینوزیت مزمن
موضوع بعدی که بسیار مهم است اینست که چگونه بفهمیم سینوزیت مزمن داریم یا به بیماری دیگری مبتلا شدهایم. یک تشخیص درست پاسخ صحیحتری به این پرسش که برای درمان سینوزیت مزمن چه کنیم به شما میدهد. بنابراین بهتر است اینکار را به یک پزشک متخصص بسپارید و دست از خود تشخیصی و خود درمانی بردارید. روشهایی که اکثر پزشکان برای تشخیص به کار میبرند عبارت است از:
- معاینه بالینی بیمار و بررسی علائم و نشانه ها و طول مدت بروز این علائم
- انجام سی تی اسکن یا ام آر آی از سینوسها برای تشخیص میزان گرفتگی حفرهها
- آندوسکوپی بینی برای دریافت اطلاعات دقیقتر از جای گرفتگیها و میزان آنها
درمان سینوزیت مزمن چیست ؟
درد و ناراحتی ناشی از ابتلا به این بیماری برای بسیاری از افراد به اندازهای سخت است که به محض مراجعه به دکتر سینوزیت یا دکتر عفونت سینوسی از پزشک سوال میکنند که چگونه از شر سینوزیت مزمن خلاص شویم . یا حتی گاهی برخی از روی نگرانی سوال میکنند که آیا سینوزیت مزمن درمان قطعی دارد یا نه. ابتدا اجازه دهید بدانیم درمان سینوزیت مزمن چقدر طول میکشد و چقدر مراقبت نیاز است تا این بیماری بهطور کامل از بین برود.
بهطور کلی پاسخ به این سوالات هنوز هم برای پزشکان یک معماست. چراکه فردی که سینوزیت دارد ممکن است حتی پس از بهبودی با به وجود آمدن شرایط مناسب برای رشد این بیماری، دوباره به آن مبتلا شود. علاوه بر این طول مدت درمان نیز بستگی به شرایط فرد، میزان قدرت بدنی و پرهیزهایی دارد که باید داشته باشد. همچنین طول درمان فردی که در اثر آلرژی یا عفونت قارچی به سینوزیت مبتلاست با طول درمان فردی که به دلیل عفونت کانالهای سینوس مسدود دارند فرق دارد.
تشخیص این روشهای درمانی را باید به عهده یک دکتر گوش و حلق و بینی واگذار کنید. برای اینکه بتوانید بهترین دکتر عفونی سینوسی را بر اساس روش درمان، دانش و تجربه پیدا کنید، میتوانید به سایت پذیرش۲۴ مراجعه کنید. در این سایت میتوانید نسبت به نیازهایتان علاوه بر انتخاب ویزیت حضوری و تلفنی، ویزیت آنلاین دکتر گوش و حلق و بینی را نیز انتخاب کنید.
اگر می خواهید بدانید برای درمان سینوزیت مزمن چه باید کرد یا سوالتان اینست که سینوزیت مزمن را چگونه درمان کنیم میتوانید روشهای درمانی که در ادامه گفته میشود را مطالعه کنید:
درمان دارویی سینوزیت مزمن
هر دکتر عفونت سینوسی یا دکتر سینوزیت، بر حسب اینکه میزان پیشروی بیماری شما چقدر باشد، چه علائمی داشته و چه شرایط جسمی داشته باشید، دستهای از داروها را برای مصرف تجویز میکند. بسیار مهم است که در طول درمان به همه این توصیهها گوش داده و داروها را خوسرانه تغییر نداده و قطع نکنید. برخی از مهمترین درمانهای دارویی عبارتند از:
- اسپری حاوی کورتیکواستروئیدها یا همان اسپری بینی برای سینوزیت مزمن و باز کردن مجاری بینی
- تجویز قویترین آنتی بیوتیک برای سینوزیت مزمن باکتریایی و عفونی
- مصرف قرص سینوزیت مزمن مانند استامینوفن، بروفن و ایبوپروفن برای کاهش درد
- تجویز داروهای ضد قارچ برای سینوزیت های قارچی
- تجویز داروهای ضد آلرژی برای درمان سینوزیت های مزمن آلرژیک
درمان سینوزیت مزمن با سینوپلاستی با بالون
سینوپلاستی با بالون ( Balloon Sinuplasty ) یک روش درمانی جدید برای سینوزیت مزمن است. این روش مانند آنژیوپلاستی رگهای قلبی است. به این صورت که با استفاده از بالونهای کوچکی، حفرههای سینوسی باز شده و راه برای خروج مخاط و رد و بدل شدن هوا باز میشود. این روش نسبت به جراحی با درد، خونریزی و تورم کمتری همراه است و فرد با انجام آن با سرعت بیشتری میتواند به انجام فعالیتهای روزانه خود برگردد.
عمل سینوزیت مزمن
در موارد نادر و در صورتی که هیچکدام از روشهایی که در بالا گفته شد نتوانست علائم سینوزیت مزمن را کم کند، پزشک از روش عمل جراحی یا آندوسکوپی سینوس استفاده میکند. در این روش ابتدا یک لوله انعطاف پذیر که سر آن لنزهای کوچک است از راه بینی وارد حفرههای سینوس شده، و پس از تشخیص مکان گرفتگیها، پزشک با روشهای خاصی آنها را باز میکند. گاهی نیز فضای حفرههای سینوس توسط پزشک بزرگتر میشود.
درمان خانگی سینوزیت مزمن در کودکان و بزرگسالان
برخی از فعالیتها و انجام برخی از کارها در خانه میتواند به بهبود شرایط فرد مبتلا به سینوزیت مزمن کمک کند. تمامی این کارها توسط پزشکان متخصص نیز توصیه شده است. برخی از مهترین آنها عبارتند از:
- شستشوی مکرر دستها برای جلوگیری از ابتلا به بیماریهای ویروسی و عفونی
- عدم استعمال دود سیگار، قرار گرفتن در محیط های آلوده و اجتناب از مواجهه با باد سرد
- استنشاق آب نمک صبح و شب
- مرطوب نگه داشتن محیط با دستگاه های بخور آب گرم و بخور سرد.
- ماساژ صورت و پیشانی با روغنهایی مانند زیتون و سیاهدانه
- مصرف مایعات به اندازه کافی
- عدم مواجهه در معرض مواد سرخ کردنی و بوهای تند
- خشک کردن موهای سر پس از حمام
- دوری از مواد و عواملی که به آنها آلرژی دارید
- دوری از افرادی که سرما خورده یا به بیماریهای عفونی و ویروسی مبتلا شدهاند
درمان سینوزیت مزمن در طب سنتی
برخی از افرادی که به خوردن گیاهان دارویی علاقه و عادت دارند ترجیح میدهند برای درمان سینوزیت مزمن طب سنتی را انتخاب کرده و به دنبال روشهای درمان درمان سینوزیت مزمن خیراندیش و طبیبان دیگر باشند. این روش نیز میتواند مفید باشد، به شرط آنکه برای این منظور به افراد متخصص و مجرب مراجعه کنید. برخی از توصیههای طب سنتی برای درمان این بیماری عبارت است از:
- درمان سینوزیت مزمن با روغن سیاه دانه و ماساژ صورت با آن
- درمان سینوزیت مزمن با پیاز خرد شده و جوشاندن آن در آب و خوردن محلول صاف شده آن
- درمان با بخور ترکیب آب و روغن پونه کوهی
- قرقره کردن محلول آب گرم و زردچوبه
- ترکیب عرق اسطوخودوس، بهارنارنج و بادرنجبویه همراه کمی عسل
- حجامت و بادکش سینوسها
درمان سینوزیت مزمن با طب سوزنی
یکی از روشهای درمانی سینوزیت مزمن درمان با استفاده از طب سوزنی است. این روش میتواند کمی التهابات و تورم حفرههای سینوسی را کاهش داده و از شدت و پیشروی علائم جلوگیری کند. بنابراین اگر میخواهید میتوانید بدون ترک روشهای درمانی دارویی و زیر نظر یک پزشک متخصص، این روش را نیز تجربه کنید.
چطور از ابتلا به سینوزیت مزمن جلوگیری کنیم؟
علائم این بیماری به ظاهر ساده و بی ضرر اما در باطن بسیار آزاردهننده است. بنابراین بهترین کار این است که از ابتلا به سینوزیت مزمن پیشگیری کنیم. برای اینکار لازم کارهای زیر را انجام دهید.
- بیماریهای آلرژیک خود را به سرعت درمان کنید.
- به علائم سرماخوردگی و سینوزیت حاد خود دقت کنید و نسبت به درمان آنها اقدام کنید.
- از دود دخانیات دوری کنید و در صورتی که خودتان قلیان و سیگار می کشید آن را ترک کنید.
- محیط خانه را به ویژه در ایام زمستان با بخور مرطوب نگه دارید.
- سعی کنید کمتر سرما خورده و به بیماریهای ویروسی مبتلا شوید.
پاسخ به سوالات متداول در زمینه سینوزیت مزمن
در ادامه برای آشنایی بهتر با این بیماری به سه سوال پر تکرار مرتبط پاسخ خواهیم داد:
۱- عوارض درمان نکردن سینوزیت مزمن چیست؟
سوال اول اینست که عدم درمان سینوزیت مزمن چه عوارضی دارد ؟ در ادامه با برخی از عوارض ماندگاری این بیماری آشنا خواهیم شد:
- ماندگاری عفونت باعث سرایت آن به بافتهایی مانند چشم، رگهای خونی یا مغز میشود.
- سایت عفونت به بافت چشم باعث بروز مشکلات مختلف در بینایی مانند کاهش دید، تاری دید و عفونت چشم میشود.
- عدم درمان این بیماری میتواند زمینهای برای ابتلا به بیماریهای مانند مننژیت، عفونت در استخوانها و پوست شود.
- التهاب مزمن باعث تحریک اعصاب بویایی، آسیب به پایانههای عصبی و در نهایت از دست دادن طولانی مدت یا همیشگی حس بویایی میشود.
۲- آیا درمان سینوزیت مزمن با زالو موثر است؟
در کنار روشهای درمان سینوزیت مزمن با داروی گیاهی برخی از افراد نیز درمان با استفاده از زالو را پیشنهاد میدهند. اما اگر میخواهید بدانید این روش درمانی چقدر موثر است باید بگوییم این روش مکمل درمانهای اساسی است و به تنهایی نمیتواند اثربخش باشد. علاوه بر این بهتر است اینکار را نزد افراد متخصص و مراکز معتبر انجام دهید.
۳- آیا سینوزیت مزمن معافیت سربازی دارد؟
سوال دیگری که مطرح است اینست که آیا شرایط این بیماری به گونهای هست که بتوان با آن برای معافیت از سربازی اقدام کرد؟ پاسخ اینست که این بیماری بهطور کامل نمیتواند شامل معافیت شود. بلکه تنها فرد را از انجام برخی فعالیتهای خاص و سنگین در طول این مدت معاف میکند.
من رفتم
سلام
من حتی توخونه ازحموم میام بیرون پیشانی وچشمام به قدری دردمیگیره که اکثراوقات امپول تزریق میکنم ناگفته نماندکه بامصرف کلداکس سینوس عبیدی نسبتابهترمیشم ولی تاقطع میشه ودارومصرف نمیکنم مثل اموکسی کلاوبازگرفتگی وسردردپیدامیکنم یه راه حل محبت کنیدممنون میشم
سلام. آیا ممکنه بر اثر سینوزیت داخل خلط ها رگه هایی از خون باشه؟؟
برو چنارشیجون یه پیرزنه همه عفونت ها رو میشه بیرون
سلام کجاست .کدوم شهر .شماره ازش نداری
دروغه من رفتم کلاهبرداریه
دراثر سینوزیت گرفتن صدا چی خوبه