داروی پروپرانولول
کاربرد، مقدار و روش مصرف، عوارض جانبی و شرایط نگهداری پروپرانولول (Propranolol)
فهرست مطالب
نام تجاری
Inderal, Innopran XL, Bedranol SR, Beta-Prograne, Half Beta-Prograne, Angilol
کاربرد
فشارخون، آنژین، آریتمی، محافظت از قلب، تسکین علائم اضطراب، مشکلات تیروئید، پیشگیری از میگرن، فئوکروموسیتوم
اشکال دارویی
قرص، کپسول، تزریقی
اطلاعات دارویی پروپرانولول
داروی پروپرانولول از دستۀ داروهای مسدود کنندۀ گیرندههای بتا میباشد که بر روی عملکرد قلب و عروق خونی اثر دارد و برای کنترل فشارخون، درمان آنژین صدری، پیشگیری و درمان آریتمی قلبی، کنترل قلبی، درمان کاردیومیوپاتی هیپرترونیک و پیشگیری از انفارکتوس مجدد میوکارد، در درمان کمکی فئوکروموسیتوم و پیشگیری از سردردهای عروقی یا میگرنی کنترل شده به کار میرود.
این دارو همچنین برای کاهش علائم فیزیکی ناشی از استرس مانند تپش قلب و لرزش بدن، و همچنین کاهش علائم مشابه در افراد مبتلا به پرکاری تیروئید نیز استفاده میشود.
پروپرانولول با اتصال به گیرندههای مخصوصی در سلولهای قلبی و عروقی به نام گیرندههای بتا، با مسدود کردن آن، فرمان کاهش فعالیت قلبی را به اعصاب قلب منتقل مینماید. پس از دریافت این پیام عصبی، با کاهش ضربان قلب باعث منظم شدن ضربان قلب میشود، این عمل میتواند منجر به کاهش فشارخون در عروق خونی گردد و به پیشگیری از ضربان قلب نامنظم کمک کند. به علت اینکه قلب با عملکرد این دارو، انرژی کمتری مصرف میکند، میتواند به کاهش دردهای قفسۀ سینه در آنژینهای صدری کمک نماید و همچنین پروپرانولول میتواند در پیشگیری از حملات قلبی به دنبال این دردهای قلبی نیز مؤثر باشد و مرگ و میر پس از سکتههای قلبی را کاهش دهد.
توجه: داروی پروپرانولول زیادی فشارخون را درمان نمیکند بلکه آن را کنترل مینماید. مصرف این دارو ممکن است تا پایان عمر ضروری باشد.
برای کسب اطلاعات لازم در مورد این دارو میتوانید به صورت ۲۴ ساعته و آنلاین با متخصصان آنلاین قلب و عروق و متخصصان آنلاین داخلی مشورت نمایید.
جهت کسب اطلاعات لازم در مورد کاربرد این دارو در سردردهای میگرنی میتوانید با متخصصان آنلاین مغز و اعصاب به صورت ۲۴ ساعته و آنلاین مشورت نمایید.
مقدار و روش مصرف داروی پروپرانولول
- قبل از شروع درمان با داروی پروپرانولول (Propranolol)، بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک میکند تا اطلاعات جامعی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید. همچنین اگر در رابطه با مصرف آن با سؤالاتی روبرو هستید با پزشک قلب و عروق خود مشورت نمایید.
- دوز و مقدار داروی پروپرانولول، از فردی به فرد دیگر متفاوت است؛ دارو را دقیقاً همانطور که پزشک به شما تجویز کرده است، استفاده نمایید. و از کم یا زیاد کردن مقدار و مدت زمان مصرف خودداری نمایید.
- هیچ یک از نوبتهای مصرف داروی پروپرانولول را فراموش نکنید اما در صورت فراموش کردن یک دوز، به محض یادآوری، نوبت فراموش شده را مصرف کنید. اگر زمان مصرف دوز بعدی باشد، از مصرف نوبت فراموش شده اجتناب کنید و بر طبق برنامۀ مشخص به مصرف دارو ادامه دهید و هیچگاه دوز دارو را دو برابر نکنید.
- داروی پروپرانولول را به طور منظم و در ساعات مشخصی از شبانه روز مصرف نمایید.
- درمان با داروی پروپرانولول ممکن است طولانی مدت باشد لذا دارو را حتی در صورت احساس بهبودی، تا زمانی که پزشک تجویز کرده است مصرف نمایید.
- قطع ناگهانی و خودسرانه داروی پروپرانولول میتواند عوارضی را در پی داشته باشد لذا لازم است قطع دارو زیر نظر پزشک و به تدریج انجام شود.
- قرص پروپرانولول (سریع رهش) را باید با معده خالی مصرف کنید.
- کپسول پروپرانولول (پیوسته رهش) را بطور کامل همراه با یک لیوان آب ببلعید و از جویدن یا باز کردن آن خودداری نمایید. این فرم از پروپرانولول را با روندی ثابت نسبت به غذا (یعنی همیشه با غذا یا همیشه بدون آن) مصرف کنید.
- قرص و کپسولهای پروپرانولول با دوزهای متفاوتی موجود است لذا هنگام تهیه دارو به دوز دارو توجه کنید.
موارد منع مصرف داروی پروپرانولول
- به تاریخ انقضای داروی پروپرانولول (Propranolol) توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام شده است، از مصرف آن خودداری کنید.
- هرگز داروی پروپرانولول را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
قبل از تجویز دارو، پزشک را در صورت وجود موارد زیر مطلع کنید:
- بارداری یا قصد باردار شدن
- شیردهی
- سابقه یا ابتلا به هرگونه مشکلات قلبی- عروقی
- سابقه یا ابتلا به فشارخون
- آسم یا هرگونه اختلال تنفسی
- مشکلات کبدی
- مشکلات کلیوی
- پرکاری تیروئید
- دیابت
- افسردگی یا سابقه ابتلا به آن
- بیماری پوستی پسوریازیس
- بیماری عضلانی و میاستنی گراویس
- چنانچه نوشیدنیهای الکلی مصرف میکنید
موارد هشدار و احتیاطات ویژه حین مصرف داروی پروپرانولول
- در مدت درمان با داروی پروپرانولول، تحت نظر پزشک باشید و در صورت تجویز معاینات و آزمایشات دورهای، آنها را بطور منظم انجام دهید.
- در طول درمان با داروی پروپرانولول، به توصیههای پزشک در رابطه با تغذیه، ورزش و سبک زندگی سالم توجه نمایید.
- در طول درمان با این دارو، فشارخون خود را به طور مکرر اندازهگیری نمایید.
- چنانچه مبتلا به دیابت میباشید، داروی پروپرانولول میتواند علائم افت قند خون (مانند لرزش، تپش قلب و …) را برطرف نموده و شما متوجه افت قند خون خود نشوید لذا توصیه میشود قند خون خود را به طور منظم کنترل نموده و با پزشک خود در رابطه با این مسئله مشورت نمایید.
- قبل از انجام عملهای جراحی، درمانهای دندانپزشکی و تستهای آزمایشگاهی، پزشک را از مصرف داروی پروپرانولول مطلع سازید.
- مصرف داروی پروپرانولول ممکن است باعث بروز سرگیجه یا خواب آلودگی شود، لذا در انجام کارهایی مانند رانندگی که نیاز به هوشیاری بالا دارند، احتیاط کنید.
- در طول درمان با داروی پروپرانولول از مصرف سیگار بپرهیزید.
تداخلات دارویی
تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تأثیر داروها را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آنها شود. بنابراین برای مصرف این دارو، لیست تمام داروهایی که مصرف میکنید اعم از داروهای تجویزی و غیرتجویزی (گیاهی، مکمل و …) را با پزشکتان در میان بگذارید.
از جمله داروهایی که با پروپرانولول تداخل دارند، عبارتند از:
- آنتی هیستامینها
- داروهای خواب و یا ضد اضطراب
- شل کنندههای عضلانی
- داروهای ضد افسردگی
- داروهای ضد سرفه
- آنتی کولینرژیکها
- مسدود کنندههای آلفا
- مهارکنندههای پروتئاز
- ریفامایسینها
- داروهای تیروئید
- دیگر داروهای قلبی
- داروهایی که آنزیمهای کبدی حذف کننده پروپرانولول از بدن را تحت تأثیر قرار میدهند (مانند کلونیدین، هیدرازین، متیل دوپا، رزرپین)
- سیزاپراید
- هیدروکسید آلومینیوم
- کلرپرمازین
- دیازوکسید
- دوفتیلید
- اپی نفرین
- فینگولیمود
- هالوپریدول
- مفلوکویین
- ریزاتریپتان
- تئوفیلین
- تیوریدازین
- وارفارین
سؤالات خود در مورد داروی پروپرانولول مانند نحوه مصرف، تداخلات دارویی، عوارض جانبی و … را از داروسازان آنلاین به صورت ۲۴ ساعته و آنلاین بپرسید.
عوارض جانبی داروی پروپرانولول
همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرفکنندگان نیز هیچ نوع عارضهای بروز نمیدهند. یکسری از عوارض نیز بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین میروند. در صورت بروز هریک از عوارض زیر با مصرف پروپرانولول حتماً با پزشک معالج مشورت نمایید:
از جمله عوارض داروی پروپرانولول عبارتند از:
- سردرد
- سرگیجه
- خستگی
- بی حالی
- ضعف
- گیجی
- خواب آلودگی
- اختلال در خواب
- اختلال در خلق و خو
- درد قفسه سینه
- تپش قلب
- کاهش ضربان قلب
- افت فشارخون وضعیتی
- تنگی نفس
- احساس سرما و یخ کردن دست یا پاها
- تاری دید
- درد یا از دست دادن حس اندامها
- تغییر رنگ پوست یا راش پوستی
- سوء هاضمه
- کاهش میل جنسی
شرایط نگهداری داروی پروپرانولول
- دارو را دور از دسترس کودکان نگه دارید
- دارو را در جایی خشک و خنک و به دور از گرما و تابش نور مستقیم نگه دارید
باتوجه به وضعیت کنونی پاندمی ویروس کرونا، در صورت عدم تمایل به مراجعه حضوری میتوانید با مراجعه به وب سایت و یا اپلیکیشن پذیرش ۲۴، به صورت ۲۴ ساعته و آنلاین، از طریق مشاوره تلفنی و متنی با مجربترین متخصصان آنلاین قلب و عروق، تلفنی و متنی مشاوره بگیرید.
سلام آیا پروپرانولول با باداروی فلوکونازول تداخل داره؟ ممنونم
سلام خواستم قرص اهن مصرف کنم با داروهای اعصاب و پرانول تداخل داره ایا؟
ایا مصرف هم زمان پروپرانول و والزومیکس ایرادی دارد ؟
سلام من از قرص پرانول ۱۰ استفاده میکنم
الان از دمنوش بابونه استفاده کردم میتونم یک یا دو ساعت بعدش از قرص پرانول استفاده کنم
سلام حملات پانیک داری؟
سلام آقای دکتر من ۲۰عدد قرص باکلوفن۱۰ میخوردم یک پنج ماه هست الان آمدم ترک کنم توهم میزنم ضربان قلبم بالا میاره بدنم سوزن سوزن میشه از ۲۰عدد آوردم ۵عدد حالا نمیدونم چجوری بزارم کنار خواهش میکنم منو کمک کنید از این قرص واقعا خسته شدم
پروپرانولول ۱۰ با ریسپریدون تداخل داره؟
من روزی دو بار( صبح و عصر) برای پیشگیری از سردردهای میگرنی پروپرانول ۲۰ استفاده می کنم چگونه میتوانم به مرور مقدار آن را کم کنم
جواب ندادن بهتون
من چند ماهی است ازمحرک شیشه استفاده میکنم و تپش قلب میگیرم.آیا میشه واس تپش قلب از پروپرانول واساروم شدن تپش قلبم استفاده کنم؟و چه مدت بلد از مصرف شیشه میتوانم پروپرانول رو برای کاهش تپش قلبم استفاده کنم؟
سلام مادر من۴۲سالش مشکل تیروئید پرکار و تنگیه نفس داره برای بار اول این قرص استفاده کرد بعد از ۱۰دقیقه طوفان تیروئیدی گرفت
سلام من فردا مسابقه دارم میشه واسه قبل مسابقه که استرس دارم قرص پرانول ۱۰ بخورم. تا حالا هم نخوردم از این قرص
سلام من مشکل اضطراب و پنیک داشتم پیش روانپزشک رفتم قرص پاروکستین و تریمونتیل رو بهم دادن دو روزه دارم میخورم امروز تپش قلب دارم میخواستم ببینم میتونم یه پرانول ۱۰ بخورم یا تداخل داره؟
سلام خسته نباشید،دکترپسرمن ۲۱سالش هس چندروزپیش عصبی شد احتمالا سکته قلبی یاتشنج کرده و الان دست هاش یخ میشه لرزش بدن داره وبدون تجویزپزشک پرانول ۱۰مصرف میکنه وبهترمیشه چیکاربایدبکنم ایامصرف این قرص صحیح است؟
سلام من روزانه چند تا دارو باید استفاده کنم نمیدونم با هم تداخل دارند یا نه
صبح لووتیروکسین ۱۰۰ یک ساعت بعد پرانول ۲۰ یک ساعت بعد لیبراکیم ساعت ۲ chrome 200 ساعت ۳ ASA ۸۰ ساعت ۶ پرانول ۲۰ ساعت ۷ لیبراکیم ساعت ۸ رزورکسین ۲۰ ساعت ۱۰ ایمی پرامین ۱۰
لطف کنید راهنمایی کنید ممنون میشم
سلام من برای اولین بار از قرص پروپرانول مصرف کردم یکی از دوستانم بهم گفت برا استرس خوبه مصرف کن منم یکی خوردم الانم همش احساس خستگی میکنم همشم میخوابم وسردرد شدید گرفتم وسرم سنگینه نمیدونم چیکارکنم الان دوروز این حالتو دارم
من بطور منظم استفاده نمیکنم. روزهایی که بعلت فشار کار دچار اضطراب میشم یک پروپرانولول ۱۰ میخورم و حالم خوب میشه.
آیا این صحیح است؟
سلام من از وقتی این دارو را مصرف میکنم رنگ ادرار زردتر شده است. آیا به خاطر این دارو است یا مشکل دیگری وجود دارد؟
سلام
لطفا به طور کلی بفرمایید داروهایی که با هم تداخل داره چطور باید مصرف بشه؟این سوال خیلی هاست لطفا جواب بدید. ( مثلا قرص پروپانول و شربت ضد سرفه)
سلام پزشک داروی پروپانول ۱۰ و کلونازپام ۱۰ را برای شبها برای من تجویز کرده و روزها کلرودیازپوکساید دوز ۵ میخورم .آیا تداخل دارویی بین پروپانول و کلو ناازپام ۱ هسا و اگر هست چطور باید مصرف کنم تا تداخل نکنه .ممنونم
سلام. آیا مصرف پرانول با قرص کم کاری تیروئید(لوکسین) تداخل داره؟ با شربت دیفن هیدرامین کامپاند چطور؟
ممنونم
سلام من ۲۰ عدد پرانول ۲۰ خوردم صرع هم دارم ۱ساعت تقریبا گذشته ایا اتفاقی ممکنه برام بیفته؟
زنده ای؟
ایشالا زندس
من ۲۰عدد پرانول ۲۰خوردم ۱ساعت گذشته ایا اتفاقی برام میفته؟ صرع هم دارم
واقعا اگه خوردی برس اورژانس
سلام وقت بخیر پروپرانول ۱۰ یکی صبح یکی شب مصرف میکنم قرص نوروتریپتیلن ۱۰ هم باید مصرف کنم تداخل دارویی یکدیگر دارد ممنونم
خیر تداخل ندارد
سلام وقت بخیر لطف میکنید راهنمایی کنید قرص پرپرانول با قرص های دیلتیازم و قرص اتورواستاتین تداخل داره
سلام آقای دکتر پرپرانول ۲۰ مصرف میکنم.هفته یک بار قبلا دکتر تجویز کرد.روزی دوبار بود.تمام شد الان دوسه ماهی هست که هفته یک بار مصرف میکنم.برای استرس و اضطراب داد.بعدش پرپرانول با کلومفین.اوومید۵۰ تداخل داره.
با سلام- آیا مصرف همزمان پروپرانول و متورال۵۰ عوارض جبران ناپذیری دارد؟؟؟؟لطفا سریعتر جواب بدین خیلی فکرم درگیره
سلام ببخشید داروی ویاس۳۰(لیزدگزامفتامین) با پروپرانولول ۱۰ تداخل دارن؟
سلام من قرص پروپرانول ۲۰ یکی صبح و۱۰ یکی شب میخورم الان دندون درد شدید دارم میتونم چه مسکنی بخورم؟
سلام آقا و۲۲ساله هستم از کودکی آسم کودکان داشتم االان یه کمی ازتنگی نفسم هنوز مونده مدتی هست که فشارم بالا میره دکتربرام پروپرانولول در دونوبت صبح وشب تجویز کرده مشکلی برام به وجود نمیاد؟
سلام.بهتره این دارو رو با نظر پزشک با چیز دیگه ای جایگزین کنید
آیا قرص لوزارتان ۲۵ با قرص توپیرامات ۲۵و پراپرانول۲۰ تداخل دارد ؟
سلام،میخواستم بدونم قرص پراپرانولول با قرصهای تگراتل و لاموترژین تداخل دارن؟ممنون
خیر تداخلی نداره
سلام برای تیرویید پرکار چندبار در روز وچه میزان باید مصرف شود؟ بعدازقطع کردن قرص های مازول برای ید درمانی
سلام
با تجویز پزشک متخصص خودتون پیش برید
باسلام، میتونیم هر از گاهی که دچار استرس میشیم پروپرانول مصرف کنیم؟