داروی اندانسترون
کاربرد، مقدار و روش مصرف، عوارض جانبی و شرایط نگهداری اندانسترون (Ondansetron)
فهرست مطالب
نام تجاری
Zofran, Zofran ODT, Zuplenz
کاربرد
پیشگیری از تهوع و استفراغ ناشی از شیمی درمانی، پرتو درمانی و یا عمل جراحی
اشکال دارویی
قرص، شربت، آمپول
اطلاعات دارویی اندانسترون
داروی اندانسترون یک داروی ضد تهوع میباشد که برای پیشگیری از تهوع و استفراغ ناشی از عمل جراحی، شیمی درمانی، رادیولوژی و درمان با اشعه استفاده میشود.
این دارو با بلاک کردن مادهای شیمیایی به نام سروتونین که به طور طبیعی در بدن وجود دارد، تهوع را مهار میکند.
شیمی درمانی، اشعه درمانی و جراحی شرایطی هستند که منجر به افزایش ترشح سروتونین در بدن میشوند. سروتونین آزاد شده در بدن با اتصال به گیرندههای نوع سوم هیستامین در مغز منجر به وقوع تهوع میشوند. داروی اندانسترون با مسدود کردن این گیرندهها، دسترسی آنها به سروتونین را مهار مینماید و بدین ترتیب تهوع کنترل میگردد.
برای کسب اطلاعات لازم در مورد این دارو میتوانید با متخصصان آنلاین معده و گوارش از طریق اپلیکیشن و وب سایت پذیرش ۲۴، مشورت نمایید.
مقدار و روش مصرف داروی اندانسترون
- قبل از شروع درمان با داروی اندانسترون (Ondansetron)، بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک میکند تا اطلاعات جامعی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید. همچنین اگر در رابطه با مصرف آن با سؤالاتی روبرو هستید با پزشک خود مشورت نمایید.
- دوز و مقدار داروی اندانسترون، از فردی به فرد دیگر متفاوت است؛ دارو را دقیقاً همانطور که پزشک به شما تجویز کرده است، استفاده نمایید.
- داروی اندانسترون را دقیقاً طبق دستور پزشک مصرف نمایید. معمولاً در صورتی که این دارو جهت تهوع ناشی از شیمی درمانی یا اشعه درمانی تجویز شده باشد، یک نوبت آن باید نیم تا یک ساعت قبل از شروع درمان مصرف شود و ممکن است لازم باشد مصرف این دارو را چند روز، بنابر نظر پزشک، ادامه دهید.
- در صورتی که این دارو را جهت تهوع ناشی از عمل جراحی مصرف میکنید، اولین دوز آن باید کمی پیش از شروع عمل جراحی، بنابر نظر پزشک، مصرف گردد.
- این دارو را میتوانید با غذا یا بدون غذا مصرف کنید. اما به این نکته توجه داشته باشید که ممکن است پزشک دستور دهد که قبل از شیمی درمانی، پرتو درمانی یا جراحی از خوردن غذا خودداری کنید.
- در مصرف طولانی مدت این دارو، در صورتی که سابقۀ بیماریهای قلب وعروق دارید، حتماً تحت نظر پزشک خود باشید و آزمایشات و معاینات دورهای را انجام دهید.
- حتی در صورتی که میل به غذا و نوشیدنی ندارید، سعی کنید آب به مقدار کافی مصرف کنید تا بدنتان دچار کم آبی نشود. همچنین علاوه بر سه وعده غذایی اصلی، سعی کنید میان وعدههای کوچک و سادهای نیز برای خود در نظر بگیرید.
- اگر از فرم مایع این دارو استفاده میکنید، از پیمانههای مدرج برای اندازهگیری مقدار دوز تجویز شده استفاده کنید تا دوز صحیح دارو را دریافت کنید.
- قرصهای بازشونده دهانی را با دستان خشک از بستهبندی بیرون آوردید همچنین این فرم از دارو را نباید بجوید و قورت دهید بلکه روی زبان خود نگه دارید تا حل شود. تا زمانی که قرص کاملاً حل شود، چند بار آب دهانتان را ببلعید.
- فرم تزریقی این دارو، بیمارستانی میباشد لذا نگهداری و تزریق آن حتماً باید در مرکز درمانی و زیر نظر پزشک صورت گیرد. چنانچه فرم تزریقی اندانسترون را در خانه نگهداری و تزریق میکنید، آموزشهای لازم را از پزشک خود دریافت نمایید. در صورتی که محلول تزریقی دچار کدورت یا تغییر رنگ خاصی شده بود، از تزریق آن خودداری کنید.
موارد منع مصرف داروی اندانسترون
- به تاریخ انقضای داروی اندانسترون (Ondansetron) توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام شده است، از مصرف آن خودداری کنید.
- هرگز داروی اندانسترون را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
اگر شرایط یا بیماریهای زیر را دارید، قبل از تجویز اندانسترون، پزشک را از آن مطلع کنید:
- حساسیت به این دارو یا دیگر داروها و مواد
- بارداری
- شیردهی
- بیماری کبدی
- نارسایی احتقانی قلب، کندی ضربان قلب
- سابقه شخصی یا خانوادگی QT طولانی
- انسداد در دستگاه گوارش (معده یا روده)
- عدم تعادل الکترولیت (مانند سطح پایین پتاسیم یا منیزیم در خون)
- فنیل کتونوری
موارد هشدار و احتیاطات ویژه حین مصرف داروی اندانسترون
- داروی اندانسترون برای کودکان زیر ۴ سال استفاده نمیشود.
- داروی اندانسترون میتواند تفکر یا واکنش شما را مختل کند. در انجام کارهایی مانند رانندگی که به هوشیاری نیاز دارند بسیار مراقب باشید.
تداخلات دارویی
تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تأثیر داروها را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آنها شود. بنابراین برای مصرف این دارو، لیست تمام داروهایی که مصرف میکنید اعم از داروهای تجویزی و غیرتجویزی (گیاهی، مکمل و …) را با پزشکتان در میان بگذارید.
داروهایی که با داروی اندانسترون تداخل دارند، عبارتند از:
- داروهای آنتی بیوتیک
- داروهای ضد ویروس
- داروهای درمان مالاریا
- داروهای درمان ایدز
- داروهای قلبی
- داروهای ضد سرطان
- داروهای مسکن (مخدر)
- داروهای درمان اختلالات روانی
- داروهای ضد افسردگی و میگرن
- داروهای تهوع و استفراغ
- داروهای ضد تشنج
عوارض جانبی داروی اندانسترون
همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرفکنندگان نیز هیچ نوع عارضهای بروز نمیدهند. یکسری از عوارض نیز بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین میروند. در صورت مشاهده هرگونه عارضه با پزشک خود مشورت نمایید.
عوارض داروی اندانسترون عبارتند از:
- سیستم اعصاب مرکزی: سردرد، خستگی، کسالت، خوابآلودگی، سدیشن، آژیتاسیون، اضطراب، خواب رفتگی اندام، احساس سرما
- گوارشی: یبوست، اسهال
- تنفسی: هایپوکسی
- ادراری تناسلی: بیماری تناسلی، احتباس ادرار
- کبدی: افزایش گذرای ترانس آمینازهای کبدی
- پوستی: خارش، راش پوستی
- موضعی: واکنش محل تزریق
- دیگر عوارض: تب، گرگرفتگی، درد قفسه سینه، دردهای عضلانی- اسکلتی، اختلالات بینایی، کاهش فشارخون، اختلالات ریتم قلب
- در صورت بروز واکنشهای آلرژیک مانند بثورات پوستی، کهیر، تورم صورت، تنفس دشوار فوراً به اورژانس مراجعه نمایید.
شرایط نگهداری داروی اندانسترون
- دارو را دور از دسترس کودکان نگه دارید.
- دارو را در جایی خشک و خنک و به دور از گرما و تابش نور مستقیم نگه دارید.
باتوجه به وضعیت کنونی پاندمی ویروس کرونا، در صورت عدم تمایل از مراجعه حضوری به متخصص معده و گوارش میتوانید با مراجعه به وب سایت و یا اپلیکیشن پذیرش ۲۴، به صورت ۲۴ ساعته و آنلاین، از طریق مشاوره تلفنی و متنی با مجربترین متخصصان آنلاین معده و گوارش، تلفنی و متنی مشاوره بگیرید.
سلام ایا اندانسترون با قرص اس سیتالوپرام تداخل داره؟
انداسترون بافلوکسیتین تداخل داره؟
به نظرم آره،چون فلوکستین برای درمان پنیک و یا اختلالات عصبی استفاده میشه که طبق مقاله تداخل داره.البته حتما حتما با پزشک های متخصص و خوب مشورت کنید،دارویی رو بدون مشورت پزشک کم یا زیاد و یا تغییر ندید یا رژیم دارویی رو دست خوش تغییر قرار ندید